free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A legszebb épület 111. születésnapja

Borsa         Címkék: ajánló, épület, iparművészeti, szép, születésnap 0 hozzászólás

Nem szép dolog, de kifejezetten szeretjük, ha mi kapunk ajándékot az ünnepelttől, ezért is örültünk annak, hogy az Iparművészeti Múzeum bennünket kényeztet csütörtökön, a saját születésnapján.

Október 25-én lesz 111 esztendős az egyik legszebb budapesti épület, a Lechner Ödön által tervezett Iparművészeti Múzeum. Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a Múzeum, csak az épülete ünnepli születése napját, tekintve, hogy a gyűjteményt 1872-ben alapították, de saját otthont csak 1896-ban kaptak az "iparműtárgyak".

Isten éltesse sokáig!

A minden igénynek megfelelő palotára- amely a múzeumon túl az 1880-ban alakult Iparművészeti Iskolát is befogadta- a kormány 1890-ben írt ki pályázatot. Az első helyezést a "Keletre magyar!" jeligéjű, Lechner Ödön és Pártos Gyula által benyújtott tervsorozat nyerte el, de az építési megbízást csak 1893-ban kapták meg. Az avatásra a millenniumi ünnepségsorozat záró akkordjaként 1896. október 25-én került sor. A palota születése pillanatától heves vitákat váltott ki, jelentősége a nemzetközi szecesszió vonulatában és a lechneri életműben azonban ma már megkérdőjelezhetetlen tény.

A viharok, támadások és háborúk ellenére szerencsésen megmaradt épületben holnap egész nap várják a születésnapot köszönteni akarókat. A programok délelőtt tíz órakor kezdődnek és egészen este tízig tartanak. Ja, és a külön meglepetés, hogy a belépés egész nap ingyenes. Részletes program a múzeum honlapján található.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés