free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne utálj a szépségemért!

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A szépséget nem csak viselni, elviselni is tudni kell, ez azonban korántsem olyan egyszerű mint gondolnánk. Kétélű adományról van szó, és mivel erről nem szokás beszélni, ezért mi most fogunk.

A címben olvasható klasszikus mondat éppúgy megkopott már, mint azok a felettébb poénosnak szánt pólók, melyekre annak idején rányomtatták. Pedig önironikus-szarkasztikus értelmétől lecsupaszítva bizony jókora igazságtartalommal találjuk szembe magunkat.

A szépség olyasmi, amit minden szülő kíván a gyermekének, majd szocializációnk során, a kezdetektől fogva abszolút kívánatos értékként épül be, és amit végül is egész életünkben illendő hajhásznunk, ha úgymond jót akarunk magunknak. Persze, kétségkívül adomány, méghozzá olyan, ami feladat is és komoly terhet tesz viselőjére. Illetve elviselőjére. Ugyanis a szépséget bizony viselni és elviselni egyaránt tudni kell. Mégis, mintha erről mintha valahogy sokkal kevesebb szó esne, mint például a szépség minden áron való elérésének technikáiról. Nos, ezzel az anyagunkkal, most javítani szeretnénk kicsit az arányon. A következőkben az általunk megkérdezett nők és pasik mellett a Guardian vonatkozó cikkéből átvett részekből a britek erről a témáról alkotott véleményét is megismerhetjük.

Hosszú, kemény harc

"Mert megérdemlem." - hangzik az elhíresült reklámszlogen. De mit is? Naomi Wolf feminista írónő 1991-ben megjelent, A szépség mítosza című könyvében találóan foglalja össze mi az, ami a szépségért cserébe valójában kijár: olyan emberek figyelme, akiket nem ismerünk, olyan dolgok birtoklása, melyekért nem dolgoztunk meg, szex főnyereménynek számító pasikkal, ellenségesség és szkepticizmus más nők részéről, a kelleténél tovább tartó kamaszkor, kegyetlen öregedés és hosszú, kemény harc az önazonosságért.

A szépség felvállalásával való viszonyunk ambivalens. Egyfelől gyakran halljuk, esetleg előszeretettel hangoztatjuk magunk is, hogy "áh, dehogy is, én aztán nem vagyok szép". Az ilyen megnyilvánulások pedig minél jobb külsővel megáldott embertől hangzanak el, annál idegesítőbbek. Másfelől viszont, ha valaki éppenséggel nagyon is tudja magáról, hogy szép és ezt hangsúlyozza és használja is, könnyen rásütik, hogy egy öntelt, beképzelt, gátlástalan dög. Egy harmincas férfiismerősünk szerint mindkét viselkedésforma voltaképpen provokáció, méghozzá "a lelombozóan átlátszó fajtából".

Kathleen, 39 éves újságírónő a Guardian-nek elmondta: "Néha azt gondolom, hogy szép vagyok. Szerintem ez az a pillanat a nőknél, amikor úgy érzik, hogy: 'úgy, ahogy vagyok, jól nézek ki'. Utálom az álszerénységet és ki nem állhatom azokat az egyébként attraktív embereket, akik soha nem vallják be, hogy szépek."

Mindenki a biztosra megy

"Tisztában vagyok vele, hogy vonzó vagyok. Magas, izmos és fekete. Ha kilépek az utcára, az emberek megnéznek. De ha visszanézek rájuk, nagyon gyorsan elkapják a tekintetüket." - mesélte a Guardian-nek a 23 éves, személyi edzőként tevékenykedő Abbi. A feltűnően vonzó külsővel megáldott, húszas évei derekán járó Eszter is bőven tapasztalt már hasonlót. "A szépségre sokszor úgy reagálnak az emberek, mint az általuk deviánsnak tartott jelenségekre. Úgy bámulnak meg, mint mondjuk egy nagy tarajú punkot vagy egy meleg szerelmespárt. A szépséget is egyfajta ‘másságként’ kezelik." - jegyezte meg. A Guardian-nek nyilatkozó, 29 éves Arion szerint az ilyesmi inkább a nők problémája. "Én, férfiként még nem nagyon tapasztaltam negatív megkülönböztetést amiatt, hogy jól nézek ki."

[PAGEBREAK]

A szép nők gyakran panaszkodnak arra, hogy megközelíthetetlennek tartják őket. "A férfiak sosem futottak utánam igazán. Sosem fűzögettek úgy, ahogy az átlagos külsejű barátnőimet. Sokat tépelődtem rajta, hogy a rohadt életbe, mi lehet a gond velem?!" - számolt be tapasztalatairól Guardiannak Saabel, a 36 éves tanárnő.

Itthon, a jelenleg egyetemista és aktív bulizós éveit taposó Beának is ismerős a szituáció. "Ha például lemegyünk egy szórakozóhelyre, megfigyeltem, hogy a kevésbé csinos barátnőimnél sokkal előbb bepróbálkoznak a pasik, mint nálam." A neme szerint illetékes Attilát arról kérdeztük, szerinte vajon miért van ez így?" Ha adott esetben én be akarok csajozni, akkor minél inkább biztosra megyek. Ilyenkor nem feltétlenül a legszebb lányhoz fogok odamenni, hanem ahhoz, akinél úgy érzem, hogy van reális esélyem. Nekem így kényelmes." - válaszolta.

Szopós ribanc vagy

Persze nem minden férfi van ennyire elkényelmesedve, sőt. Egy szép nő azért elkerülhetetlenül kapja az ajánlatokat, csak épp nem feltétlenül mindig a megfelelő személyektől. Eszter elárulta, hogy jócskán kijutott már neki nemkívánatos jelentkezőkből, akik "valahogy mindig jóval többen vannak, mint az olyanok, akikkel szívesen kezdenék, pedig nem tartom magam szélsőségesen finnyásnak ilyen téren". Hozzátette, hogy szerinte egy nőnek feltétlenül meg kell tanulnia okosan kezelni az ilyen közeledéseket. "Nehéz úgy megoldani, hogy ne bántsam meg, de ugyanakkor kellően határozottan megértessem vele, hogy nincs nálam esélye sem. Különösen bonyolult ez teszem azt egy olyan esetben, amikor az illető hónapok óta mindenféle változatos módokon zaklat és legszívesebben már feljelentenén..."

Felkavar, hogy felkavaró

Egy másik megkérdezettünk, Ági elmesélte élete legbizarrabb ajánlatának történetét: "Az egyik közösségi oldalon írt nekem egy súlyos testi fogyatékossággal élő fiú, aki hosszan áradozott arról, mi mindent érez, ha a rólam készült fotókat nézegeti és hogy tisztában van vele, hogy egy ilyen nő, mint én, soha nem kezdene vele párkapcsolatba, majd ezek után a lehetőségekhez képest maximális tisztelettel felajánlott harmincezer forintot - havi keresetét - ha egyszer elutazom hozzá és kézzel kielégítem." Ágit a levél meglehetősen felkavarta. "Hirtelen azt sem tudtam, hogy most undort vagy szánalmat vagy mit kellene éreznem. De az biztos, hogy abban pillanatban nagyon utáltam, hogy bárki számára is vonzó lehetek."

A szépségnek tulajdonképpen a legnagyobb hátulütője a kétarcúsága. Ahogy azt Borsamunkatárs megfogalmazta: "Ugyanazért egyszer azt a bókot kapod, hogy Angelina Jolie hasonmása vagy, máskor meg a tudtodra adja valaki, hogy egy szopós ribancra asszociál, ha rád néz." Az ilyesmit pedig nem is lehet igazából kivédeni.

Megyeri NikolettKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés