free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Talán zaklató vagyok...

Fiáth Titanilla         Címkék: probléma, pszichológus, segítség, tanács, zaklató 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

Elolvastam a Ha zaklat az ex cikket, és sok szempontból találva éreztem magam, mint zaklató, noha a helyzet árnyaltabb, mint az írásban jelzett probléma, szóval a dolog nem ilyen egyértelmű. A szakítás nem a szerelem elmúltával következett be, egy helyzetből adódó feloldhatatlan probléma miatt. Én mondtam ki, majd kisvártatva belehaltam. Miután e kapcsolat aktív korszakában is én voltam, aki lépett, ha valami probléma volt (ő begubózik, ha fájdalmai vannak) most is én jeleztem a szenvedésem, mert már pusztán ettől enyhült, és úgy éreztem, mindenre kész vagyok, hogy kevésbé fájjon. Igen, én is próbálkoztam a barátság dologgal, nem manipulatív szándékkal, őszintén remélve, hogy ha valakihez hosszú évekig ennyire közöm volt, és a barátom is volt, nem kell ezt is lerakni, mint egy nehézzé vált hátizsákot.

Attól talán még nehezebb, hogy tudom: neki is nagyon rossz. Igen, hülye, ostoba, kétségbeesett dolgokat teszek hetek óta és persze semmit sem szeretnék jobban, mint elfogadni, beletörődni és megbékélni. De egyszerűen képtelen vagyok. És ilyenkor mi van?

Várom válaszod:

Mia

Kedves Mia,

bár szinte semmilyen konkrétumot nem írsz a szakításotokkal kapcsolatban, gondolom, itt érdemes lenne idézőjelbe tenni a zaklató szót. Egy kapcsolat őszinte lezárása kétemberes dolog: voltaképpen ketten írják és alakítják azt a befejezést, amit a pár mindkét tagja értelmesként el tud fogadni. Mivel úgy tűnik, a ti esetetekben nem lehet pontosan, egyértelműen és végérvényesen meghatározni, miért is kell a viszonyotoknak befejeződnie - pláne, ha "a szerelem nem múlt el" -, ezért mindkettőtöknek dolgoznotok kell azon, hogy erre a helyzetre valamilyen elfogadható megoldás szülessen. Ha mindketten úgy döntötök, hogy "valóban vége", akkor fontos, hogy a végszó mögött egyértelműek legyenek a szándékok, legyen érthető, mi miért történt és történik (annak érdekében, hogy a szakítást követő gyászmunka el tudjon kezdődni, és be is tudjon fejeződni).

Nem árt, ha erről egy olyan konszenzus születik, ami mindkettőtök számára értehető, és amely lefedi/egy elfogadható értelmezési keretbe rendezi az érzelmeiteket. A korábbi levélíró esetében az adott helyzetről mindketten szélsőségesen különbözőképpen gondolkodtak: a fiú, úgy tűnt, képtelen az őszinteségre, ráadásul agresszív - ezt neveztem "zaklatásnak"-, s ezáltal esélyt sem adott arra, hogy a kapcsolatot közösen zárják le (vagy támasszák fel). Ha nálatok nem egyértelműek a szándékok, vagy nem tiszták a miértek, nem látom be, miért lenne probléma, ha ezt együtt szeretnétek megbeszélni.

A szerelmi kapcsolat utáni barátság kérdésköre szerintem elég rázós, éppen a romantikus érzések jelenléte vagy a még intenzíven meglévő szexuális vágy miatt. Azt gondolom, hogy el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy valódi barátság kialakulhasson (a "valódi barát" alatt olyasvalakit értek, akinek például elmesélheti az ember, hogy teljesen kibukott, mert nem jött össze az a lány, akit hónapok óta nézeget -nem gondolnám, hogy épp az exbarátnő alkalmas ilyen társalgások lebonyolítására, de legalábbis nem közvetlenül a szakítás után). Sajnos számos, érzelmi szempontból igen bonyolult háromszöggel találkozom, ahol a volt társhoz való erős kötődés megmérgezi az éppen alakuló viszonyt, vagy épp a leválásra való képtelenség áll az új kapcsolatok kialakításának az útjában.

A leveledből azt éreztem, hogy itt sok minden nem tisztázott még: ezeket érdemes végigbeszélni. A közös nevező nem feltétlenül egy este alatt alakul ki, vagyis önmagában nincs probléma azzal, ha többször is találkoztok, vagy kapcsolatban álltok egymással. A kíméletlen őszinteség azonban elengedhetetlen. ( Például: Vajon valóban a kapcsolat befejezéséről szólnak a találkák, vagy ellenkezőleg: az újrakezdésbe vetett reményről? - Ha így van, ki lehet-e ezt mondani hangosan?)A "zaklatást" tehát hagyjuk meg másnak.

Sok sikert, üdvözlettel:

Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés