free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Utcai művészet Palánkvárosban

Borsa         Címkék: budapest, metróépítkezés, művészet, palánk, utcai 0 hozzászólás

Néha még mi is elhisszük, hogy Budapest élhető hellyé válhat. A fényt az alagút végén - a bizonyítékot - most a metróépítkezés palánkjaira tervezett kiállítás adja, amit még a vandálok sem tettek tönkre.

Pozdorja várossá változott Budapest. Amerre járunk, mindenütt világossárga farostlemezekkel fedett építkezések, utcaszakaszok, elkerített területek állják utunkat. Egy művészettörténész szakos egyetemista lány kezdeményezésére művészek festették ki a Rákóczi téren épülő 4-es metró gödre körüli palánkútvesztőt. A tárlat év végéig látható, és hamarosan országos turnéra indul.

Budapest az egyre szaporodó építkezések és útfelújítások miatt egyre élhetetlenebb hely lett, amin a négyes metró építése - akármennyire is szükség van rá - csak tovább rontott. Már nem csak autóval lehetetlen közlekedni a városban, de biciklivel, sőt, gyalog is. Az egyhangú palánklabirintusok nemegyszer zsákutcában végződnek, mintha egy számítógépes játékban lennénk, csak itt nincsenek bonusz pontok, sem elrejtett kincsek. Legalábbis eddig nem voltak, mostantól három hónapig viszont egy szokatlan köztéri kiállításra bukkanhatunk, ha a palánkrengetegben jó irányba fordulunk.

Nézegesd a palánk kiállítás alkotásait!

Rákóczi fejedelem, bicikliző angyal és rosszéletű pillangó költözött a Rákóczi téri állomásépítés palánksorára. A hatalmas színes feliratok, kukucskáló rések és képek között még egy kalitkát is találni, mintha nem is Budapesten járnánk, hanem valahol Nyugat-Európában, ahol fontos, hogy az emberek akkor is jól érezzék magukat a köztereken, ha ott éppen évekig tartó építkezés zajlik.

"A csőszerű tér farostlemez falait hazai kortárs művészek munkái díszítik" - mondja Kerekes Anna a szokatlan kiállítás kurátora. Az alkotók eltérő generációkat és elképzeléseket képviselnek, akad köztük friss diplomás vagy végzős képzőművész, de széles körben, nemzetközileg is elismert kortárs művész is. Az alkotók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a különböző korú, látásmódú emberek legyenek, olyanok, akik egymástól eltérő technikával dolgoznak. A kiállított munkák között a public art minden elemét felfedezhetjük, találhatunk graffitit, printet, grafikát és kollázst is.

A non-profit kiállítás célja, hogy a helyszínen kialakult átmeneti tér kihasználásával rámutasson Budapest egyre gyorsuló átalakulására és fejlődésére. A művészek ebbe a folyamatba bekapcsolódva reflektálnak ezekre a változásokra - tette hozzá a kurátor, aki akkor kezdett hozzá a szokatlan köztéri kiállítás megszervezéséhez, amikor a Vásárcsarnok előtti palánksort megépítették. "Egy tervezettel és egy költségvetéssel felkerestem az építkezés vezetőit és a feletteseket, majd egy-két tárgyalás után úgy tűnt, biztosítják a felületet. Ezután jött az igazi szervezőmunka, a szponzorok és a kiállítók felkeresése. A képzőművészek egyébként úgy vállalták el a felkérést, hogy tudták, csak az anyagköltségüket tudom állni."

Józsefvárosi béke

Más köztéri installációkkal ellentétben, a Palánk kiállítást nem rongálják a járókelők. Reméljük ez így is marad, hiszen emlékszünk még a Tehénparádé összefirkált, tönkretett szobraira. A helyzet egyelőre bíztató, az arra járók inkább használják, "javítják" a műalkotásokat, mint megrongálnák őket. Az egyik mű lyukain keresztül például figyelemmel lehet kísérni az éppen folyó építkezést, a járókelők gyakran kukucskálnak. Sőt, véleményezik is a műveket - mondja Kerekes Anna. A hentes például a múltkor az egyik feliratot olvasva, megjegyezte, húspakolás közben bizony neki is lüktet és fáj a dereka. A Rákóczi portré alá a művész eredetileg a nevét (Király) írta, amit áthúztak és felkerült a fejedelem felirat, később egy római kettes, a téren lakók akciójaként. Persze sok kritika is éri a kiállítást, ezek nem a palánkok ilyesféle felhasználásáról szólnak, inkább a helyszínt tartják alkalmatlannak. "Miért nem a körút felé néznek a képek, miért egy ilyen szűk téren valósult meg a kiállítás"- hangoznak az ellenvetések. Anna azonban nem hagyja magát. Szerinte éppen ez az izgalmas az egészben. Őt a kezdetektől fogva a folyosó jellegű, kissé klausztrofób, intim tér érdekelte, melyet egyik oldalról a Vásárcsarnok, másik oldalról a palánksor zár közre.

"Az elképzelésem nem egy a galériákba hermetikusan zárt magas művészeteti kiállítás szervezése, hanem az építkezések kerítését felhasználva egy szabad, nyílt tárlat megteremtése volt" -reagált a kritikus hangokra a fiatal kurátor. A kiállítás arculatának lényege éppen az, hogy a valós tereket használja fel, nem rendezi át a palánkokat, hogy minél többen láthassák a képeket a körútról is. Az ötlet nemcsak jó, ráadásul úgytűnik ragadós is: Anna azt tervezi, hogy a tárlat Debrecenbe is eljut majd, ott helyi művészek egészítik ki a budapesti alkotásokat. "Kíváncsi vagyok, hogy a pesti kontextusból kiemelve, hogyan fog viselkedni az a kiállítás az ottani térben" - mondta a kurátor.A kiállítást a város főpolgármester-helyettesei nyitották meg. Elmondták, a következő évek fővárosi építkezéseinek több ezer palánkját hasonló módon élettel, művészettel, színekkel kívánják megtölteni, hogy Budapest a beruházásokkal járó nehézségek ellenére is szerethető város legyen. Jövőre az állomás építés előrehaladása miatt megváltozik az építési terület, így a palánkfalat is át kell majd alakítani.

Mindenhova kellenének

Talán a példa alapján itthon is megindul az a folyamat, melynek eredményeképpen cél lesz, hogy a város lakói jól érezzék magukat az utákon és tereken. Akkor is, ha éppen gödrök, palánkok és daruskocsik veszik körül őket. A Rákóczi téri palánkok a tervek szerint tovább élnek majd a kész állomáson is, a falakat ugyanis megkapják a mostani tárlaton részt vevő művészek. A rosszhírű környék könnyen a város legvidámabb metróállomásává változhat néhány év múlva.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés