free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ami a képcsövön kifér

Megyeri Nikolett         Címkék: kritika, műsor, sofőrök, tévé, valóságshow 0 hozzászólás

Októberben tehetségtelenség-kutató valóságshow-t indított a Viasat3, Sofőrök címmel. Nos, a tehetségtelenség abszolút stimmel, csak az a baj, hogy ez ebben az esetben nem vicces. Borsa kritizál.

Az, hogy az októbertől a Viasat3-on futó, Sofőrök című tehetségtelenség-kutató valóságshow egyik műsorvezetőjének köztudottan nincs is jogosítványa, az a műsor szempontjából még csak hagyján, az viszont már egyenesen aggasztó, hogy a játékosoknak viszont van. Kritika.

Mazsoladerbi

A produkció célja, hogy megtalálják Magyarország legrosszabb sofőrjét. A jogosítvánnyal nem rendelkező Majka és hazánk díszolasza, Gianni műsorvezetésével zajló mazsoladerbin hat nő és hat férfi, fejenként egy-egy szabadon választott segítővel kiegészülve vesz részt. Minden versenyző rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, ám vagy egyáltalán nem szokott vezetni, vagy igen, de közveszélyesen. A műsor egyik felében a szereplők kiszuperált rózsaszín illetve kék Suzukikkal, lepusztult föld- és alsóbbrendű utakon araszolgatva, zötyögve, esetleg száguldozva igyekeznek eljutni a kijelölt ellenőrzőpontokra, a másikban pedig a Bódy Sylvi modell, Lovász László rádiós műsorvezető és Kőváry Barna trabantológus raliversenyző alkotta zsűri előtt kell olyan felettébb életszerű feladatokat végrehajtaniuk, mint például egy roncstelep körbetolatása, letakart hátsó ablakkal. A műsor végén az esik ki, aki a zsűri megítélése szerint a legkevésbé vezetett rosszul. Ő ekkor választhat egyet a letakart - erősen különböző márkájú, korú és állapotú - kocsik közül és azzal távozhat. Annak viszont, aki a legvégén az egészet megnyeri, jutalmul hivatalosan bevonják majd a jogosítványát.

Merítés

A műsor egyértelműen arra a panelre épít, amikor a tévében szereplők hangsúlyozottan annyira bénák, prolik és szerencsétlenek, hogy a képernyő előtt ülő néző minimum azonosulva, de még inkább felsőbbségérzettel telve szórakozhat. Ilyen szempontból már a játékosok összeválogatása is tulajdonképpen tökéletesen sikerült, igazán reprezentatív merítés a lenézett társadalmi csoportokból, a plázahuszároktól a hátébéken, romákon és melegeken át, egészen a wannabe életművészekig. Ehhez a bizsufényű bagázshoz pedig méltóképpen passzol műsorvezetőként Majka is. Viszont Gianni, aki egyéb műsoraiban amúgy nem szokott annyira elviselhetetlen lenni, itt mindössze elcseszett Majka-imitátorként vergődik, de úgy, hogy azt (is) rossz nézni.

Műsorvezetők és a zsűri

Nem izgulunk

A feladatok és a kapcsolódó látványvilág meglehetősen fapados. Jó, természetesen nem várhatjuk el, hogy egy ilyen jellegű versenyt mondjuk egy csillivilli tévéstúdióban rendezzenek meg. Ugyanakkor lássuk be, nem különösebben lélegzetelállító egy földúton kacskaringózó, régi típusú Suzuki Swift látványa, mint ahogy attól sem izguljuk szénné magunkat, hogy akkor a diszkós srác és rózsaszín hajú hitvese végül is otthagyják-e vajon a hátsó lökhárítót egy roncskocsi oldalába fúródva, avagy sem.

Se' Fittipaldi, se' Niki Lauda

Ilyen körülmények között legalább annak szórakoztatónak illene lennie, ami odabenn, az autókban történik. De hát, az sem az. Mivel mind a vezetők, mind az anyósülésen ülő segítőik gyakorlatilag összesen kétféle viselkedésformát képesek produkálni: az egyik a "rinyálok, jajj de nagyon félek" a másik meg a "megyek, mindegy mi van előttem" jellegű. Változatosság csak abban van, hogy milyen párosításban adják ki ezeket a variációkat. Ha pedig mindez nem volna elég hervasztó, még olyan beszólások buggyannak ki a játékosok száján, hogy például: "Nem vagyok én se' Fittipaldi, se' Niki Lauda." Pff... Észrevettük.

Van jogsijuk

Ki az utakra

A leggyönyörűbb az egészben pedig mégiscsak az, hogy a kieső versenyzők - akik legfeljebb a többi játékoshoz képest vezetnek jobban - egytől egyig autót kapnak a fenekük alá. Hogy ha esetleg eddig csak a gépjármű hiánya tartotta volna őket vissza a közúti forgalomban való részvételtől, akkor ez innentől kezdve ne legyen akadály. Ráadásul nem mindegyik nyereményautó korszerű, kifogástalan darab. Így tehát előfordulhat, hogy mondjuk az utolsó előtti körben kieső überbéna sofőr egy lepukkant Zsigulival szabadul majd ki az utakra.

Bármikor

Persze ne legyünk álnaivak, tudjuk és tapasztaljuk, hogy a műsorban szereplőkhöz hasonló, veszélyesen pocsék vezetők tömegével kavarnak az utakon. És éppen ez a baj! Mert teszem azt, egy beköltözős valóságshowt nézve mondhatjuk azt, hogy hát úgy kellett nekik, vagy épp egy énekes tehetségkutató szereplőinek sem kötelező megvennünk a lemezét... De az ilyen sofőrök bizony bármikor elénk kanyarodhatnak egy kereszteződésben vagy mondjuk közelíthetnek felénk, amikor gyalogosként egy járdaszélen állunk és ha ebbe belegondolunk, akkor valahogy nincs igazából kedvünk röhögni rajtuk.

 

A műsor honlapja: http://www.viasat3.hu/soforok/index.html

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés