free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A néma járvány

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A csontritkulást öregkori nyavalyaként kezeljük és maximum nagyszüleink figyelmét hívjuk fel a vizsgálatok fontosságára, pedig a harmincas korosztály is rengeteg rizikófaktorral bír. Tudnivalók.

Csontritkulás

Ajánló

A nőknél korábban jelentkezik

Mivel a nők csonttömege eleve kisebb, mint a férfiaké, korábban jelentkezik, és gyorsabb is náluk a csontvesztés, hajlamosabbak a csontritkulásra is. Bizonyos tényezők elősegítik a csontritkulás kialakulását- ezeket a betegség rizikó faktorainak nevezzük. Biszfoszfonátok: Az osteoclast (csontállományt bontó) sejtek aktivitását, differenciálódását és túlélését gátló vegyületek, így a csontáttétek kezelésében és megelőzésében játszanak szerepet.(forrás: Házipatika)

Az Osteoporosis Világnapjára elöszőr kizárólag családom és baráti társaságom idősebb nő tagjai miatt voltam kíváncsi. Öregkori sajnálatos nyavalyaként élt a fejemben e betegeség, amiről kíválóan el lehet diskurálni az ötórai tea mellett miss Marple stílusában: "A doktor azt mondta, fogynak a csontjaim, dehát a mi korunkban már! Jut is eszembe, a szomszéd kislány megint fogyókúrába kezdett. Pedig így is csont és bőr!" Vagyis a nagyiékat sem féltettem igazán, de arra gondoltam, valami kis világnapon kihirdetett újdonsággal örömet szerezhetek nekik.

Mindjárt rá kellett jönnöm, hogy a csontritkulás megítélésekor eddig csak a betegség lappangási idejére gondoltam. Az osteoporosis egyáltalán nem olyan "békés" kór, mint mondjuk a szemüveggel korrigálható homályos látás. A szakemberek "néma járványnak" nevezték el. Megtudtam, hogy Magyarországon 600 000 nő és 300 000 férfi szenved tőle. Igaz, hogy a kockázati tényezők között szerepel a nőknél a változó kor, de a fiatalabbak és a férfiak is lehetnek veszélyeztetettek.

Mielőtt azonban részletezném az idei világnap fő témájául válaszott kockázati tényezőket, a hozzám hasonló laikusok kedvéért némi borzongással arra is kitérnék, hogy mi minden történhet a csontritkulásos betegekkel az első tünetek jelentkezése után. Megnyugtatásul azt is mindjárt leszögezhetem, hogy a legtöbb jelenlegi népbetegséghez hasonlóan az osteoporosis is megelőzhető és orvos által rendelt gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiával karban tartható.

A megelőzést már fiatal korban érdemes elkezdeni. Az ember harmincéves korára éri el "csúcs csonttömegét". Elegendő mozgással és egészséges táplálkozással biztos alapot építhetünk, hogy az idősebb korban bekövetkező csontveszteség kevésbé viselje majd meg csontrendszerünket.

Az első tünetek után

Az osteoporosis következtében vázunk mennyisége és minősége egyaránt csökken. A csontok törékennyé (porózussá) válnak, a csigolyák elváltozásai miatt torzul a testtartás, beszűkülnek a gerincmozgások és jelentkezik a fájdalom. A szenvedést pedig nem csak az összezökkenő csigolyák okozzák. A gerincoszlopban bekövetkező kóros folyamatok miatt érintetté válnak az izületek, a szalagok, sőt, a mellkasi és hasi szervek helyzete is megváltozik. Az általános törékenység oda vezet, hogy egyszerű eleséskor könnyen eltörik a csukló, a csigolyák, a felkar és a csípő. Hazánkban csontritkulás miatt évente kb 90-100 ezer törés következik be, főleg a jellegzetes töréstípusok közül.

Saját ismerősi körömre gondolva szomorúan bólogattam, mikor az Osteoporosis Világnap rendezvényen dr. Bors Katalin (Fővárosi Önkormányzat Visegárdi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő igazgatója, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthológiai Társaság főtitkár-helyettese) elmondta, hogy a csípőtáji törések szövődményeibe az idős emberek nem ritkán belehalnak.

A megfelelő felvilágosítással, megelőzéssel, az idejében elkezdett korszerű terápiával ez a fenyegető kór annak ellenére is megszelidíthető, hogy az örökletes tényezők jelentős szerepet játszanak abban, hogy melyikünk veszélyeztetett - adta tudtomra Bors Katalin. További beszélgetésünkben a gyógyszeres terápiára és egyéb érintetteket és veszélyeztetetteket érdeklő kérdésekre is kitértünk. A megelőzéstől a terápián és a rehabilitáción keresztül - természetesen más-más hangsúllyal - óriási jelentősége van a megfelelő gyógytornának, az egészséges, D-vitaminban, kalciumban gazdag táplálkozásnak. Ellenjavallat hiányában a terápiára szoruló betegeknél ez utóbbi két vegyületet a gyógyszerek mellé tabletta formájában is szedni kell. Bár a csontritkulásos gyógyszerek támogatása 90%-ról 70 %-ra csökkent, a kalcium- és D-vitamin-pótlást idén nyártól támogatással rendelhetik a betegeknek a szakorvosok.

Kockázati tényezők: - A nők hajlamosabbak, mint a férfiak - A családban előfordult csontritkulás - Alacsony termet, vékony testalkat - Korai változókor - Alacsony kalcium bevitel - Mozgásszegény életmód - Egyes gyógyszerek / pl. szteroidok/ szedése - Bizonyos betegségek /pl. pajzsmirigy/ előfordulása - Túlzott kávé és alkohol fogyasztás - Dohányzás forrás: http://www.behsci.sote.hu

A szakma által az egyik legkorszerűbbnek ítélt terápiás csoport, a biszfoszfonátok a felírási csoportba kerültek - mondta Bors Katalin. A kalciummal és D-vitaminnal egybecsomagolt, hetente egyszer szedhető biszfoszfonátok mellett választható a havonta egyszer szedhető, és a még nagyobb szabadságot biztosító, negyedévenként alkalmazható injekciós forma. Az Egészségbiztosítási Pénztár támogatása ugyan csökkent, de a gyógyszerárverseny hevében a készítmények ára mérséklődött az utóbbi időben. Amennyiben valakinek kezelőorvosa a megfelelő kivizsgálás után (csontsűrűség- és laborvizsgálat) gyógyszeres terápiát ír elő, ám bizonyított melékhatások miatt nem képes a gyógyszercsoportba tartozó készítményeket szedni, egyéb korszerű és bizonyítottan hatásos szerek közül is választhat.

[PAGEBREAK]

A kivizsgálást az utóbbi időben sokszor módosított törvény szabályozza - a szakemberek szerint még mindig nem tökéletesen szem előtt tartva a betegek érdekeit és a megelőzés elősegítését. Azt mondják, annak érdemes kivizsgáltatnia magát, aki a kockázati tényezők közül legalább kettővel rendelkezik. Amennyiben az e célra kifejlesztett műszerek (DEXA, stb) mérési eredménye alapján csontsűrűsége nem megfelelő, egy egyszerű, vér-, és vizeletvizsgálatból álló "csontanyagcsere alaplabor" is szükséges. Ez alapján az orvosok eldöntik, hogy a páciensnek csontritkulása, vagy más csontanyagcsere-betegsége van. A kórisme megállapításánál a csontok szemrevételezéséhez a szakorvos rendszerint röntgenbe is elküldi a betegét.

Magyarországon a csontritkulás diagnosztizálására szolgáló készülékek kb 50 %-a a perifériás, alkar mérésre alkalmas pDXA, ezért is jelent problémát, hogy az OEP csak ritka csontanyagcsere betegségek esetén finanszírozza. A gyógyszert szedő betegek úgynevezett DEXA (műszer) mérését az OEP évente egy alkalommal finanszírozza, ám kizárólag törzsi mérést és csak egy mérési ponton: vagy a gerincen vagy a csípőn. A csont minőségének vizsgálatára is alkalmas ultrahangos mérés jelenleg semmilyen támogatást nem élvez.

Az Osteoporosis Világnap mottója évről-évre változik, az idei: "Beat the break!" = Védd ki a törést! A kiküszöbölhető kockázati tényezők mellett az egyéni felelősség is előtérbe került. A fiataloknak az elegendő mozgás és egészséges táplálkozás jelentősége mellett azt is fontos tudniuk, hogy a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás a csontállományt is károsítja, a végletekig vitt fogyókúrák szintén tönkreteszik a csontozatot.

A változó kor a csontok szempontjából is kockázatot jelent, így ez az életszakasz fokozott odafigyelést igényel az érintettől és kezelőorvosától egyaránt. Nem szabad annak az embernek sem elkeserednie, aki már törést is elszenvedett csontritkulása következtében. A megfelelő életmód, valamint a jól kiválaszott gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia betartásával elkerülhetőek az újabb törések.

Radnai AnnaKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés