free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Generációváltás a lengyel dizájnban

Borsa         Címkék: dizájn, generációváltás, kiállítás, lengyel, világszínvonal 0 hozzászólás

Hol vannak már a lengyelpiacok és a 126-os Fiatból törölközőt áruló lengyel asszonyok! Míg nálunk most jönnek a gazdasági megszorítások, addig északi barátaink már világszínvonalon dizájnolnak. Mutatjuk.

Lengyelország kulturális intézete a Design7 eseményeihez kapcsolódó kiállításán fiatal kortárs formatervezők különleges munkáit mutatta be Budapesten.

Jegesmedve bunda, festett papírasztalok és feszültséglevezető boxlámpa. A Lengyel Intézet aktuális kiállításán egy fiatal formatervező csoport, a Knock Out Design mutatja be vidám munkáit, a budapesti design hét eseményeihez kapcsolódva. A különleges, piaci gyártásra szánt darabokat három Poznan-i formatervező lány álmodta meg és készítette el a prototípusokat is. Csaknem teljes portfóliójuk megtalálható a Nagymező utca sétáló részén működő galériában, a Moulin Rouge mellett. Jeger Tímea, a galéria képzőművészeti vezetője kalauzolt végig a tárlaton bennünket és elmondta, hogy a hagyományos filmplakát művészet mellett az utóbbi években modern dizájnban is egyre jelentősebb alkotások származnak az északi ország műhelyeiből.

Nézegess képeket!

Ha ugyanis egyetlen művészeti ágat kéne kiemelni Lengyelországhoz kapcsolódóan, az a filmplakát. Míg Amerikában általában sablonposzterek és viszonylag egyforma kreatív anyagok készülnek egy-egy filmhez, Lengyelországban festő- és grafikusművészek készítettek egészen egyedi és rendhagyó terveket a mozik kínálatához. Ezekből már itthon is többször volt kiállítás, így kíváncsiak voltunk arra is, vajon az új generáció képes-e megütni a magasra állított mércét. A kurátor szerint a válasz igen, bár a lengyel művészeti iskolákban is hasonló gondokkal kell szembenézniük a diákoknak, mint Magyarországon. A régi mesterek, a kézzel festett plakátok ünnepelt művészei ugyanis már nem mindig értik a digitális technológiákat és a szoftvereket, amikkel a fiatalok dolgoznak. Ez egyfajta generációs feszültséget szül, ráadásul az internet korában másféle inspirációk érik a fialatokat, mint a tanítómestereiket.

Az életidegen szaft

A lengyel formatervezők jelen vannak a világpiacon is. Világhírű "Made in Poland" című utazó kiállításuk Izrael és Németország után jövőre érkezik Budapestre, addig be kell érnünk a NOD közösség mosolygós formaterveivel, melyeket a divat, a családi fészek melege és a kreatív környezetbarát tárgykultúra ispirált. A cikiség fogalmát fordítja visszájára például az a ruhakollekció, melynek darabjain szándékosan éktelenkednek hatalmas ételfoltok. Mindannyiunkkal előfordul, hogy ruhánkra cseppen a pörköltszaft vagy a meggyszörp, és máris vége a méregdrága dizájngöncnek. A tervezők szerint ez életidegen és kényelmetlen kötöttség, ezért megalkották az eleve pecsétes inget és nyári női ruhát (kép1) az igaz lázadó alkatoknak.

Szaftos ruha és üthető fali lámpa

Szintén érzelmi töltöttségről árulkodik a "húzz be neki" falilámpa (kép2) is, ami egyelőre egy tanulmány-prototípus formájában került a tárlatba. Falra ragasztott szivacsokról van szó, melyek ütésre világítanak, így egy bosszantó hivatali ügyintézés után hazaérve legálisan vezethetjük le agressziónkat. Ennél persze békésebb tárgyak is vannak a kiállításon: a Knock Out Design három gráciája jegesmedvének látszó pihepuha thermoszőnyeget (kép3) is tervezett, amit apa szépen a hátára vehet, négykézlábra ereszkedhet, a gyerekek pedig máris játszhatnak jegesmedve vadászatot a nagyszőnyegen. Szintén nekik, a legkisebbeknek készült a papírból hajtogatott, szuperkönnyű asztalka (kép4) is, ami lekerekített formáival garantáltan nem okozhat balesetet, ráadásul lehet rá festeni színes ceruzával és ecsettel is játék közben.

Kicsiknek

Ezek a tárgyak valójában nem kiállítóterembe, hanem a dizájnboltok polcaira valók, az idősebb lengyel generáció pedig tesz is azért, hogy a fiatalok érvényesülhessenek. A Design7 programjai között Katarzyna Laskowska, világhírű belsőépítész és bútortervező tartott előadást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a fiatalok menedzseléséről, melyet példaértékűen oldanak meg a régióban. A végzős hallgatók munkáit felkaroló Pe-P programban kiállításokat szerveznek, melyek egy jól átgondolt promóciós kampány egészít ki, hozzásegítve a lengyel új generációt az érvényesüléshez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés