free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szolidáris szövegelés

Borsa         Címkék: dvd, írók, műcsarnok, rap, slam 0 hozzászólás

Az év eleji Budapest Slam, írók és repperek rendhagyó találkozója a Műcsarnokban olyan parádés produkciókat hozott, hogy vétek lett volna nem dvd-be foglalni a történteket. Remek kiadvány született.

Egy rendezvény, amin a fellépők a slam jegyében folyamatosan nyomták a sódert, külön-külön, aztán egy helyes záróeffektként együtt is, és egy dvd, ami méltó vizuális köntösbe bújtatta az egész parádét. A téma a szolidaritás volt, és az mc-k - a rapműfaj alkotói, akik szívesen használják művésznevük előtt is ezt a rövidítést - mellett költők és írók is ringbe szálltak, némelyikük egészen elképesztő produkciókat bemutatva.

De mi is az a slam?

A Slam az észak-amerikai nagyvárosi folklór terméke, ahol fiúk és lányok szövegelnek ritmusra, bonyolódnak rímekbe, akár előre kigondolt sorokkal, akár ott helyben improvizálva. A témák legtöbbször szociális és/vagy társadalmi problémákat csócsálnak körbe erősen túlfűtött hangnemben, ami persze az egésznek a zamatát adja. Jó húsz évvel ezelőtt egy Marc Smith nevű költő és kőműves slammelt először a chicagói Green Mill klubban, ahol aztán hagyománnyá vált, hogy a bátrabb megmondó arcok a színpadon is nyomhatták a sódert, egész társasköri jameket tolva a lelkes hallgatóságnak.

Nagyon profin tolják

A slammerek legalább olyan ügyesen bánnak a rímekkel, mint bármely profi poéta, de itt a szöveg mellett az előadás módjára is nagy hangsúly kerül. A slamnek, mind szabadköltészeti műfajnak ugyanis pont ez a lényege; a szerző maga adja elő a művét, ő pörgeti a szavakat, és ő kommunikál a közönséggel, vagyis a csupán verbális kifejezés helyett itt komplett kis performanszokról beszélhetünk. A szakértői kifejezőbbnek és lírikusabbnak tartják, mint a hagyományos rapet, és élőbbnek, mint a bevett versformákat.

A Műcsarnok egy igen érdekes kísérlettel rukkolt elő, az újraértelmezett utcaköltészetet dobta fel íróknak, költőknek, és rappereknek, hogy a szolidaritás témájában keverjenek valami lélegzetelállító mixet, mindenki a maga vérmérséklete szerint. A rendezvény a Budapest Slam címet kapta, és idén februárban már másodjára gyűltek össze a szövegelők és a szövegértők a múzeum előadótermében egy kis klubhangulatra. A program azon túl, hogy hagyománnyá kíván válni, szeretné végre eloszlatni a műfajt övező tévhiteket, szeretné, ha a poetry slam hazánkban is gyökeret verhetne, hiszen a verselés efféle módozata igencsak izgalmas lehetőségeket rejt magában. Főként, ha a résztvevők között találunk írót, költőt, mc-t, performert, az előadásmódok között pedig élő zenés, dj-s és tradicionális zene nélküli - úgynevezett a capella - megmozdulást is.

Dvd születik

A remekül sikerült rendezvény több mint alkalmas volt arra, hogy lemezbe vésve egy impozáns szelete fennmaradjon az utókor számára. Ezt a feladatot is a Műcsarnok vállalta magára, egy kellemesen dizájnolt dvd-re - Stark Attila munkáját dicséri - fölpakolták az este legjobban sikerült pillanatait, és rábízták a Kiégő Izzók nevű VJ-brigádra, akik zseniálisan turbózták föl vizuálisan az alapvetően verbálközpontú eseményt. A rendezvényen is ők vetítettek a fellépők mögé interaktív álló- és mozgóképes montázsokat, de a kiadványon még látványosabb és ütősebb összhatást biztosítanak a szereplőknek, a képek együtt lélegeznek a szöveggel, néhol pimaszul becsúszva a privát szférába is.

Írók és rapperek

A lemezen többek között láthatunk és hallhatunk egy dadaista utánérzésből táplálkozó, elképesztő hangutánzó költeményt Szilágyi Ákos előadásában, egy posztmodern kitárulkozást Ruttkai Boritól, egy roma szocrapet a Ludditáktól, egy mesezene átiratot Mc Busa előadásában, egy csupa filmcímből álló őrület Ponza-tól, és még folytathatnánk a sort pár igazán extra megmozdulással, de nem lövünk le minden poént.

A nemzetközi élvonal is képviselteti magát: osztrák, angol, szlovák, ukrán és román nyelven is hallhatunk slamet, ugyanis ennek a művészeti ágnak nagy előnye és tiszteletreméltó momentuma, hogy megtartja a nyelvét, néha-néha a játékosság kedvéért becsusszanhat pár populárisabb idegen kifejezés, szó vagy szófoszlány, de alapjaiban mindenki tartja magát az anyanyelvi szinten. Ez pedig egy ilyen nemzetközi megmérettetés alatt igazi kulináris élvezeteket jelent a fülünk számára, még egy nem túl szépen csilingelő nyelvet is gyönyörűen ráncba tudnak szedni a ritmusok.

Mc Busa szavaival élve a kiadvány nagyon "kottásra" sikerült már így is, pedig még az extrákról nem is beszéltünk; természetesen választhatunk jelenetet, ugrálhatunk a feliratok között, nézegethetünk képeket, és az első Budapest Slam rendezvényből is fölkerült egy kicsi, de annál szórakoztatóbb összeállítás, és ha ez még mind nem lenne elég a jóból, találunk még két, a Kiégő Izzók által megálmodott és létrehozott videóklipet is a lemezen.

Ez is művészet

És ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy mit is keres egy ilyen rendezvény a Műcsarnokban, azt bizony fel kell világosítanunk, hogy a slam poetry igenis művészi, és nem csak a mondandó, a szövegtekerés és a poliritmika terén, de az is igazi art-teljesítmény, ha valakinek annyira könnyedén és zsigerből csúsznak ki a szavak a száján, hogy már hallgatni is bonyolult. Aki nem hiszi, az próbálja utánuk csinálni.

Kellemes és frappáns dizájn

Tessék itt egy, a szóban forgó problémára élesen reflektáló kis idézet Mc Said-tól: evvel hívlak el egy szóló bevetésre, // mert ami benned van, az csak szolidaritás-KA, // egy szolid irattáska, amit inkább kint hagyNÁK ma, // vannak, akik jegyzetelnek, mások fejben szolmizálnak, // igaz az írás megmarad, de lehet szebben szól, mi száll csak, // szavakat a testvérek a műcsarnokban ma csűrnek, // pedig eddig minket Békás ege alá becsültek // de "az igazság beszéde egyszerű" - szólt Seneca // ezért teszem, amit a Zen akar // és hagyom, hogy a zenekar...

A szavakkal való bűvészkedésnek miért csak a hagyományos prózai formái lehetnek művészileg elismertek? Persze senki nem állítja, hogy ez magasművészet lenne, ehhez mondjuk először is definiálni kellene ezt a kétes megfogalmazást, és le kéne már szokni arról, hogy a "művészetet" kizárólag valami ostoba entellektüel testhelyzetből szemléljük. Attól, mert valami az utcáról jött, és kicsit dühösebb tónusokat használ, még mondhat okos dolgokat, és szórakoztathat minden további követelés nélkül.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés