free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tökfaragás 5 lépésben

Borsa         Címkék: faragás, halloween, lépés, lista, töklámpa 0 hozzászólás

A Halloween elengedhetetlen kelléke és alapattribútuma a töklámpás. Ha elolvasod a listánkat, lehet neked is saját, tökös lámpásod, ráadásul olyan vigyort véshetsz a fejébe, amilyet csak szeretnél.

Töklámpás nélkül nincs igazi Halloween. Azt szeretjük benne, hogy fényétől azonnal ünnepi hangulatba kerülünk annak ellenére, hogy minket nem igazán érint meg ez az ünnep. Elég fél óra a vigyori lámpás társaságában, és máris a karácsonyi ajándékokon kezdünk el agyalni.... Na, de ne rohanjunk ennyire előre. Eddig beértük a piacon és a virágosnál készen kapható tökfejekkel, idén viszont úgy döntöttünk, sajátot készítünk. Nem volt egyszerű, de végül sikerült. Tippjeink tökfaragáshoz.

1. Legfontosabb a minőség

Hogy a lámpásod igazán szép legyen, fontos hogy jó alapanyagból dolgozz. Erre a célra nagyméretű, kemény héjú tököt vásárolj; minél szabályosabb és simább a külseje, annál könnyebb dolgod lesz. A piacon pár száz forintért már gyönyörűeket lehet kapni, ezek többnyire jobb minőségűek, mint a szupermarketekben kapható társaik. Mi dísztökből dolgoztunk, ez ugyanis tovább eláll, mint a hagyományos sütőtök.


2. Készülj fel alaposan!

A jó munkához idő és alapos előkészületek kellenek, ez alól a lámpáskészítés sem jelent kivételt. Készítsd elő a szerszámokat, ha farigcsálás közben nem akarsz percenként az evőeszközös fiókban matatni. Így sokkal gyorsabban és könnyebben megy majd a munka. Mindenképp szükséged lesz egy vékony pengéjű, éles késre, egy kanálra, a tök belsejének kivájásához, egy sniccerre az apróbb igazításokhoz és egy kesztyűre, hogy ne legyen csupa trutyi a kezed. 

3. Rajzolj és karcolj!

A tököt sokféle mintával díszítheted, de még a legegyszerűbbeket is érdemes először lerajzolni. Ha nincs jó kézügyességed, tölts le egy sablont az internetről. Ha kinyomtatott, bonyolultabb sablonnal dolgozol, ragaszd rá a tökre, majd a kés hegyével szurkáld körbe a mintát a vonalak mentén. Ezután már sokkal könnyebb lesz kifaragni. Mi a mintát a tökre rajzoltuk, alkoholos filcet használtunk, ez nem kenődik el. Faragás előtt először sniccerrel körbevágtuk a szemeket és a szájat, nehogy az első határozottabb késszúrásnál szétrepedjen tök héja. Sablonokat innen tölthetsz le.
4. Dolgozni csak pontosan, szépen, lassan...

Türelmesen dolgozz, ne is próbáld meg egyszerre kifaragni a nagyobb részeket. Kezdetben inkább csak egy-egy kisebb darabot vágj ki a minta közepétől a külseje felé haladva. Ha esetleg megcsúszik a kés és kiesik egy nagyobb darab, illeszd vissza és rögzítsd fogpiszkálóval.

5. Éljen a technika!

Mécsessel vagy gyertyával is megvilágíthatod, mi azonban az elemlámpát javasoljuk. Így akár szelesebb helyre is teheted, nem kell újra tölteni, ha kialszik a mécses, és mindig ugyanolyan intenzitással fog világítani. A tökéletes hatás érdekében használj sárga fényű elemlámpát, vagy ragassz színes fóliát a lyukak mögé. Jó munkát!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés