free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tökre kattanva

Borsa         Címkék: divat, halloween, kínálat, tök, ünnep 0 hozzászólás

A Halloween egy nyugatról ránkszakadt ünnep, aminek apropóján, ha van rá affinitásunk, belezhetünk tököket, öltözhetünk horrorfilm szereplőknek és pókálósíthatjuk szobánkat. Segítség a majmoláshoz.

Gyerekkorunkban nem is tudtunk volna a Halloween létezéséről, ha nem járunk angol fakultációra, ma pedig töklámpást árul a sarki virágárus és a piaci kofa is, a nagy szupermarketekben pedig műanyag pókok, halálfejek és csokiból készült szemgolyók ijesztgetnek. Úgy tűnik, a Valentin naphoz hasonlóan ehhez az ünnephez is tökéletesen alkalmazkodott a kínálat, a kereslet pedig egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett.

Lusta részeges Halloween legelterjedtebb jelképe a töklámpás, azaz Jack O'Lantern, ami egy ír legenda szerint arról a lusta részegesről kapta a nevét, akinek egy ügyes csellel sikerült rávenni az ördögöt, hogy bűnei ellenére lelkét ne vigye el a pokolba. Szegény Jacket viszont a mennyországba sem akarták befogadni, így lelke azóta is köztünk bolyong, hogy megtalálja végre a helyét. Hogy lásson is valamit a sötétben az ördögtől egy izzó fadarabot kapott, amit egy kivájt répába tett - ez volt ugyanis Jack kedvenc étele. A répát azóta felváltotta a jóval esztétikusabb sütőtök, a lámpás pedig a fekete macska és a boszorkányok mellett az ünnep egyik legfontosabb jelképe lett.

Kevesen tudják, de Halloween, a kísértetek és a boszorkányok estéje, eredetileg kelta ünnep volt. Október 31-e a tél és a sötétség kezdete, a kelták szerint ekkor a legvékonyabb a halottak és az élők világát elválasztó határ, a szellemek ekkor vándorolnak a holtak birodalmába. Az angolszász országokban ezen a napon ijesztő jelmezekbe öltözött gyerekek járják a házakat, édességet követelve, töklámpást gyújtanak, horrorfilmet néznek, és kísértet partikat rendeznek.

Saw IV filmtrailer a youtube-on

Az utóbbi években a Halloween ünneplése, valószínűleg a hollywoodi filmek hatására, egyre inkább elterjedt Európa más országaiban is. Az új szokás nálunk is feljövőben van, a Halloween partik és az iskolai tökfaragás szokásait egyre többen gyakorolják. Nehéz is ellenállni, ilyenkor ugyanis a csapból is a szellemünnep folyik, az interneten mindenhol Photoshop versenyekről, szellemekről és töklámpás alakú tárgyakról olvasni, a mozikban pedig csak horrorfilmet adnak, az élelmesebb rendezők ugyanis erre az időszakra időzítik az összes félős film premierjét.

Tim Burton új filmje - trailer

Egy amerikai barátunk tavaly Halloweenkor kísértetkastélyt épített a gyerekeknek a pincében. Az ottani boltokban minden beszerezhető a pókhálótól kezdve a műanyag csontvázig, megspékelve a reneszánszát élő kalóz kultúra tárgyainak minden egyes darabjával. A szülők beöltözve ijesztgettek, a műanyagszagú kísértetpartit pedig imádták a gyerekek.

[PAGEBREAK]

Az ilyen Halloweenezés nálunk egyelőre még ismeretlen. Több fiatal családot is megkérdeztünk, de úgy tűnik, ilyen mélyen még nem adaptálódtunk az ünnephez. Otthoni partit alig néhányan rendeznek a gyerekeknek, sőt a hagyományos "trick or treat" divatja (amikor a jelmezbe öltözött gyerekek csokiszerző körútra indulnak) sem terjedt még el. Persze ami késik, nem múlik, a Valentin nap is beépült a köztudatba, gyanítjuk, nem kell sokáig várni, és nálunk is szellemnek öltözött, csokira éhes fenyegetőző kisgyerekek járják majd a szomszédságot. A boltok mindenesetre már most felkészültek az új divatünnepre. Bár élethű műanyag pókhálót sehol sem találtunk, műanyag bárdokból, csontvázakból és koponyákból nincs hiány nálunk sem.

Nézegess Halloweenes cuccokat!

A legjobb kellékeket egy belvárosi partishopban találtuk, ahol nemcsak küklopsz lufiembert és lufitököt (kép1), de különböző méretű szemgolyókat(kép2) is lehet kapni, műanyagból, vagy akár csokiból is. Az elmaradhatatlan töklámpások és pókseregek mellett többféle boszorkány jelmezt is felfedeztünk, kedveset és ijesztőt egyaránt. Maszkokból és egyéb kiegészítőkből sincs hiány, nem csak műanyag kaszát(kép3), bárdot és véres nyílvessző nyakláncot lehet kapni, de élethű hangot adó plasztik láncfűrészt is, amellyel igazi élmény sorozatgyilkost játszani. Kedvencünk a tenyérnyi halloweenes mini pulcsi(kép4), ami előtt sokáig értetlenkedve álltunk, de szerencsére az eladó elmagyarázta, hogy a ruhadarab babáknak készült, segítségével bármelyik dundi plüssállatból töklámpást lehet varázsolni. A legszebb jelmezeket egy Nagymező utcai színházi kellékes árulja, boszorkánysapka, Frankenstein maszk, csontváz mellkas(kép5) és zombikéz(kép6) is kapható, na meg műanyag töklámpás(kép7), amivel megkímélhetjük magunkat a tökfaragás fáradtságos munkálataitól.

A nagyobb szupermarketekben közel sincs ekkora választék, szegényesebb jelmezeket, pókokat és boszit azért lehet kapni, jóval olcsóbban, és rosszabb minőségben, mint a belvárosban. Találtunk viszont Halloweenes műanyag tányérokat(kép8), poharakat és lampionsort, így pár ezer forintból már majdnem tökéletes partit rendezhetünk, ha hajlandóak vagyunk lemondani az élethű maszkokról és a műanyag pókhálóról.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés