free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fehérre vásárolt fogak

Megyeri Nikolett         Címkék: ápolt, fehér, fogak, igényes, pénz 0 hozzászólás

Míg Angliában az ápolt, fehér fogak ugyanúgy hozzátartoznak egy igényes ember megjelenéséhez, mint mondjuk egy márkás táska, Magyarországon még nem elsődleges szempont. Utánajártunk, miért.

fogfehérítés

Ajánló

A római kor orvosai vizelettel és kefével fehérítették a pácienseik fogait. Az 1300-as években fémekkel dörzsölték le a fogak felszínét. Ezután a salétromsavval történő fehérítés jött divatba. Az 1800-as évek végén a hidrogén-peroxid és az elektromos áram együttes alkalmazásával fehérítettek. 1916-ban sósavat, 1937-ben a hidrogén-peroxid és éter, valamint a melegítés alkalmazását használták fehérítésre. 1966-ban a hidrogén-peroxid és a sósav kombinációja ment, majd a 70-es évektől önállóan a hidrogénperoxiddal történő kezelés terjedt el. 1989-ben megjelent a fehérítőgél, majd ezután az otthoni fogfehérítési lehetőségek is.

Az ápolt, hófehér fogsor ma már ugyanúgy hozzátartozik egy igényes ember megjelenéséhez, mint például egy márkás táska. Egyre többféle, egyre gyorsabb fogfehérítő eljárás létezik, az azonban közös bennük, hogy meglehetősen drágák. Ráadásul még abban sem lehetünk biztosak, hogy a pénzünkért cserébe azt kapjuk, amit vártunk. Eva Wiseman, a Guardian újságírója a brit helyzetet térképezte fel, és egy felkapott fogfehérítő kezelést is kipróbált. Mi itthon néztünk körül a témában.

Nagy-Britanniában

Dr. Mervyn Durian rendelője várójának falán bekeretezve lóg egy duplaoldalas cikk a Vogue-ból: "Ha szórod a pénzed egy Pradára, szórd a mosolyodra is!" - olvasható a címben. A körülbelül 500 fontba (közel 180 ezer forint) kerülő fogfehérítő kezelések iránti igény az elmúlt évben megnőtt. Ahogy pedig növekszik az igény a fogfehérítés iránt, úgy versengenek a fogorvosok, hogy melyikük tudja létrehozni a legfehérebb, legcsillogóbb mosolyt, méghozzá lehetőleg a leggyorsabban. Több rendelőben felbukkantak az akár egy ebédszünet ideje alatt is elvégeztethető fogfehérítő kezelések. Durian-nél például egy WY10 nevű gyors és fájdalommentes eljárást is alkalmaznak, mely azt ígéri, hogy két kezelés alatt legalább tizennégy árnyalatnyit világosít a fogakon. Az egyébként jól ápolt fogak maximum fél óra alatt kifehérednek, ám a makacsabb foltok is eltűnnek körülbelül negyven perc után. A teljes kezelés 775 fontba (közel 280 ezer forint) kerül. Azt mondják, a WY10 egyik nagy előnye a hagyományos fogfehérítéssel szemben, hogy ezután nem válnak érzékenyebbé a fogak például a hidegre és a melegre.

Fehérek

Miközben Eva elterpeszkedett az állítható támlájú fogászati székben, Durian elmondta neki, hogy abból a New York-i laborból származó anyagokkal dolgozik, akik többek között Julia Roberts és Catherina Zeta Jones fogászának is szállítanak. Ezek után kitámasztotta Eva száját, megnedvesítette az ajkait és a fehérítő anyagot szétterítette a fogsorán, majd a rendszert egy kék fényű, meleget árasztó lámpával aktiválta. Ezek után az ápolónő bekapcsolt egy DVD-t, melyen Dr. Durian munkáját bemutató adása volt látható.

"Egy ráncfelvarrás csak két évig tart ki, de egy új mosoly tartósan megmarad" - mondta Dr. Durian ünnepélyesen. Büszke rá, hogy övé az első olyan fogászati rendelő, mely teljes oldalas hirdetésben jelent meg a Vogue-ban. "A dolgok változtak, a fogászat már nem csak a fogfájásról, fúrásról és tömésről szól. Az emberek jó benyomást akarnak kelteni" - magyarázta a doktor.

Két WY10-es üléssel később azonban Eva arról számolt be, hogy fogai egyáltalán nem lettek olyan vakítóan hófehérek, mint amilyet előzetesen remélt. "Talán túl sok teát és vörösbort iszom" - jegyezte meg cikke végén.

Nálunk

Hogy felmérjük a hazai helyzetet, első körben megkérdeztünk néhány ismerőst a témáról. Közülük csak egyvalaki volt, aki azt mondta, semmiképp sem csináltatna fogfehérítést és másokon sem kedveli, mert természetellenesnek tartja a túl fehér fogak látványát. Két megkérdezettünk válaszolta, hogy már átesett fogfehérítő kezelésen. (Róluk később még szó lesz.) A legtöbben viszont azok voltak, akik ugyan jó dolognak tartják, hogy van ilyen lehetőség és úgy érzik, hogy nekik sem ártana egy fehérebb fogsor, azonban eddig még nem végeztettek fogfehérítést. A fő okok között egyrészről - kisebb számban - az szerepelt, hogy attól félnek, a kezeléstől károsodnak a fogaik, másrészről pedig - többségben - túl drágának találják az ilyen kezeléseket.

Mennyi az annyi?

Hogy megtudjuk pontosan mit és mennyiért kaphatunk, a fogfehérítés.lap.hu gyűjtőoldalról, néhány találomra kiválasztott fogorvosi rendelőben érdeklődtünk. Az így módon kapott információk alapján a legolcsóbb fellelt fogfehérítő kezelés 40 ezer, míg a legdrágább 160 ezer forintba kerül. Az árak elsősorban az alkalmazott eljárás függvényében alakulnak, ám megfigyelhető, hogy azért az sem mellékes, hogy a fogászat a város mely pontján üzemel. Viszonyítási alapként jegyezzük meg itt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (2007.10.17.) adatai alapján a hazai nettó átlagkereset jelenleg 112 ezer forint.

A sínestől a plazmalámpásig

Eljárásokból viszonylag sokféle létezik. Most azt a néhányat vesszük sorra, amelyekkel több helyen is találkoztunk. A legolcsóbb ezek közül az úgynevezett sínes fogfehérítés, ami szinte minden fogfehérítéssel is foglalkozó rendelő szolgáltatásai között szerepel. Ehhez mintát vesznek a páciens fogsoráról, ami alapján a fogtechnikus egy egyénre szabott sínt készít. Ezt és a hozzá tartozó fehérítő szettet az ember hazaviszi és magának felhelyezi körülbelül egy-másfél héten át minden nap, néhány órára (például éjszakára). Ez a módszer öt-hat árnyalatnyit világosít a fogakon. Rendelőtől függően a kezelés ára 40-60 ezer forint között mozog.

A teljes egészében rendelőben zajló kezelések közül az egyetlen, melyet csukott szájjal végeznek, az ultrahangos fogfehérítés. Az eljárás során elsőként egy védőréteg kerül az ínyre, majd a páciens szájába veszi a fogfehérítő anyaggal ellátott vibráló, ultrahangos villát, melyet háromszor vagy maximum ötször nyolc percig kell magán tartania. A kezelés végén lekerül az ínyvédő anyag, a fogakat pedig átpolírozzák. Körülbelül nyolc árnyalatnyi világosodás érhető el, mindez pedig összesen 60-80 ezer forintba kerül.

Módszerek

Mostanság talán a legelterjedtebb fogfehérítési módszerek a különféle lámpás kezelések. Az UV-lámpás változat esetében a szájba szájterpesz kerül, az ínyre védőréteg, a fogakra pedig hidrogén-peroxidot tartalmazó fogfehérítő anyag. Ezt egy erre a célra kifejlesztett UV-lámpával aktiválják, háromszor negyed órára. A kezeléssel akár több, mint tíz árnyalatnyit is fehéredhetnek a fogak. Ára 100-130 ezer forint, szintén attól függően, hogy hol csináltatjuk.

Ennél is magasabb árfekvésben található az úgynevezett plazmalámpás fogfehérítés. Ennek során az előzőhöz hasonlóan szájterpesz kerül a szájba, a fogakat pedig fogfehérítő zselével kenik be. A hatóanyagot egy speciális, kék fényű lámpa aktiválja. A kezelés háromszor húsz percig tart és nyolc árnyaltnyi fehéredést ígér. 150-160 ezerért végzik el.

[PAGEBREAK]

Persze nyilván lehet olyan is, aki minderre legyint, hogy ő ezt nem tudja és/vagy nem akarja megfizetni és különben is, ott vannak a filléres házi módszerek... Nos, azt talán mondanunk sem kell, hogy a fogak citromlével, sütőporral vagy szódabikarbónával való dörzsölgetését sem a szakemberek, sem pedig mi nem ajánljuk. Viszont kétségtelenül létezik már a fentebb tárgyaltaknál jóval olcsóbb és önállóan alkalmazható fogfehérítő módszer is.

Néhány hónapja ugyanis már nálunk is kapható a patikákban illetve az egyik drogéria-üzletláncnál az úgynevezett fogfehérítő ecset. Egy nagyjából ecsetes szájfény kiszerelésű tégelyt kell elképzelni, belsejében zselészerű anyaggal. Ezzel egy-két héten át, naponta egyszer vagy kétszer kell bekenni a fogakat, majd alkalmanként húsz-harminc percen át viselni, végül lemosni. Bár az eredmény a fogorvos által végzett eljárásokéhoz nyilván nem mérhető, de két-három árnyalatnyi világosodást tapasztalhatunk és a kisebb foltokat, elszíneződéseket is elfogadhatóan eltávolítja. Az ára 4-5 ezer forint körül van.

Melyiket válasszam?

Azt, hogy az imént tárgyalt illetve az egyéb létező fogfehérítő kezelések közül melyiket érdemes választani, nehéz lenne megmondani. Minden szakember, minden rendelő - érthető módon - a maga által alkalmazott módszerek mellett érvel, hangsúlyozva, hogy azok nem csupán a leglátványosabb hatást eredményezik, de biztosan nem károsak a fogakra.

Egyik, fogfehérítésen már átesett ismerősünk annak idején a sínes eljárást választotta. Arról számolt be, hogy közvetlenül a kezelés után még úgy-ahogy kiegyezett a néhány árnyalatnyi világosodással, ám pár hónap elteltével a fogai visszasötétedtek. Ezt a rendszeres dohányzásnak és kávéfogyasztásnak tudja be, de mint mondta, életmódváltást nem tudott beiktatni a fogsora kedvéért. Utólag pénzkidobásnak tartja a fogfehérítést.

Másik megkérdezettünk ultrahangos fogfehérítésen volt, másfél évvel ezelőtt. Ő magát a kezelést ugyan nem érezte annyira kedélyesnek, mint ahogy azt az ismertetőkben leírják, ám az eredménnyel azóta is elégedett. Ugyan neki sem lett krétaszínű a fogsora, ám határozottan, több árnyalatnyit világosodott és eddig még tartósan úgy is maradt, annak ellenére, hogy ő is dohányzik, kávézik és vörösbort is fogyaszt.

Az egyik rendelőben kérdésünkre elmondták, hogy úgy érzékelték, hazánkban az elmúlt két-három évben nőtt meg igazából az igény a fogfehérítő kezelésekre, ám a kínálatukban szereplő, többféle eljárás közül a legtöbben még mindig az olcsóbb, sínes megoldást választják, esetleg az ultrahangosat.

Az általunk fellelt legdrágább kezeléseket kínáló fogászaton is érdeklődtünk, ám ott nem kívántak felvilágosítást adni azzal kapcsolatban, hogy mekkora valós igény van a több, mint 150 ezer forintba kerülő fogfehérítő kezelésekre.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés