free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rupf-gyűjtemény nálunk is

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A svájci Rupf-gyűjtemény a klasszikus modern képzőművészet legjelentősebb és legszebb alkotásait tartalmazza. Jövő év elejéig mi is élvezhetjük Picasso, Klee, vagy éppen Kandinszkij csodás munkáit.

A Szépművészeti Múzeumban október 26-tól már megtekinthető a Picasso, Klee, Kandinszkij címen futó kiállítás. A Rupf-gyűjtemény darabjai először jutnak el kis hazánkba, sőt az egész európai nagyközönség előtt most mutatkozik be először egy vándorkiállítás keretein belül. Magyarország a harmadik helyszín és egészen január végéig nézhetik meg az érdeklődők a Szépművészeti Múzeum tematikus termeiben.

Kár lenne kihagyni

Hermann Rupf és feleségének gyűjteménye az egyik legfontosabb klasszikus modern művészeti kollekció, ami magánkézben maradt. Az 1880-ban Bernben született rövidáru üzlet tulajdonos Hermann Rupf és neje, Margit Rupf-Wirz 1907-ben kezdték el gyűjteni a művészeti alkotásokat. Ekkoriban vásárolták első képeiket, Georges Braque és Pablo Picasso festményeit, amelyeket ma a kubizmus korai szakaszának legfontosabb művei között tartunk számon. Népszerűsítették a kor művészetét, megőrizték, promótálták - Hermann Rupf a Berner Tagwacht című berni napilap mű- és zene kritikusa volt több mint 20 éven keresztül. A házaspár 1954-ben hozta létre a nevüket viselő alapítványt azzal a céllal, hogy ápolja és bővítse a gyűjteményüket, amely a berni Kunstmuseumba került megőrzésre. Az eredetileg 300 darabot számláló kollekció az alapítvány jótékony munkálkodásainak köszönhetően 900 darabossá bővült.

A gyűjtemény legjelentősebb darabjai a vadak (Derain, Friesz), a kubisták (Braque, Picasso, Gris és Léger), vagy Paul Klee és Kandinszkij alkotásai.

A tárlat megtekinthető 2007. október 26 - 2008. január 27. között.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés