free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ehető kanál és napelemes zsebóra

Borsa         Címkék: dizájn, kiállítás, környezetvédelem, művészet, öko-tudatos 0 hozzászólás

A green art már nálunk is begyűrűzött a dizájnkultúrába, a környezetvédelem, az organikus formák és az öko-tudatos hozzáállás egyre nagyobb teret kap a művészetben is. Utánajártunk, mit is jelent ez.

Öko-tudatos formatervekből mutat be kiállítást a Godot kávéház. A munkákat végzős egyetemisták készítették egy formatervezett ajándékokat gyártó cég felkérésére, a megosztott első díjat egy ehető joghurtos kanál, és egy napenergiával működő kártya-zsebóra terve kapta. Új trend itthon is a "green art" és dizájn.

Ahogy a technológiai és ipari forradalmak felelőtlen környezetpusztítása utáni korba lépünk, ma már pontosan kimutathatjuk, mekkora károkat okoztunk a bolygó élővilágában. Már nemcsak a vasárnap délutáni természetfilmek közönsége csodálkozik el azon, milyen fantasztikus struktúrák és rejtélyek maradtak az állat- és növényvilágban. Számos új fejlesztés, formaterv és építészeti újítás alapul a természetből lopott megoldásokon, az organikus formavilág a dizájnban is lassan leváltja a falanszter-minimált. Vannak, akik szerint az emberiséget tudat alatt frusztrálja, hogy legdrágább gépeivel és legértékesebb ötleteivel sem képes felülmúlni flóra és fauna megoldásait, kifinomult, evolúció alakította csodáit. Az ember ezért saját rendjét erőlteti a bolygóra, kíméletlenül pusztítja, és kihasználja a természetet, noha pontosan tudja, hogy élete és fennmaradása függ a környezettudatos gondolkodástól.

Nézegess öko-barát formaterveket!

Az öko, bio és zöld mozgalmak erősödésével, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok egymástól függetlenül végzett, tragikusan aggasztó eredményeket produkáló vizsgálatai nyomán nemcsak a fogyasztói magatartás kezd gyökeresen átalakulni a fejlett országokban. A művészetekben és a dizájnban is új mozgalmak és trendek születnek. Az emberiség talán története eddigi legnagyobb projektje előtt áll: Reconnect Earth, azaz, újra csatlakozni a Földhöz, megtanulni együtt élni vele, ahelyett, hogy kihasználnánk. Az új irányzat a ruhatervezéstől a bio üzemanyagig, a környezettudatos divattól, a természetet követő építészetig és dizájnig minden területre hatással van. Párizsban a világhíres divathéttel egyszerre rendezik meg a szintén hatalmas tömegeket vonzó Ethical Fashion Show-t, ahol természetes anyagokból készült kollekciókat mutatnak be. Ezeket ráadásul "etikus" körülmények között gyártják, azaz szóba sem jöhet, hogy gyerekekkel dolgoztassanak éhbérért, valamelyik fejlődő országban a multicégek.

Az építészetben a tervezők egyre inkább a természetben látott megoldásokat követik. Az EU-ban ma már a legtöbb új nagyberuházásnál természetes levegőkeringetéssel oldják meg az épület helyiségeinek légkondicionálását, a rendkívül környezetszennyező gáztartalmú klímaberendezések helyett. Az ember és a természet kapcsolatát boncolgatják az építész-művészek is, akik fából, nádból, hajlékony vesszőkből és agyagból építenek szobor-házakat például Olaszországban. Alessandro Rocca 2007-ben megjelent könyve 18 képzőművész és építész munkáit gyűjti össze a Nature art területéről.

Nature art nádból, fából, agyagból

Itthon egyelőre kevésbé van jelen a művészeti irányzat, bár már nálunk is vannak olyan közösségek, és formatervezők, akik haladnak a nemzetközi trendekkel. A székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon például több évben is hatalmas, fűbe nyírt land art (kép1) festmények, és természetes anyagokból készített installációk kápráztatják el a közönséget. Budapesten pedig a jelenleg is futó Építészet Hónapja kapcsán láttunk néhány remek kezdeményezést az új bio-formatervezés és dizájn világából.

A belvárosi Godot kávézóban például egy dizájnajándékokat gyártó cég pályázatára ékeztek pályamunkák a magyarországi művészeti egyetemek jelenlegi, vagy volt formatervezés szakos hallgatóitól. A már harmadik éve meghirdetett dizájnverseny kimondottan piacképes terveket és prototípusokat jutalmazott, a szakmai zsűri is nagyrészt marketinges szakemberekből és újságírókból állt. Nemes Bálint, a kiállítás szervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy a beküldött munkák közül három már szabadalmat is kapott, ezeket már gyártják is, hamarosan megvásárolhatóak lesznek.

A nyerő ötletek

A versenyen két fődíjas is született, melyek az öko-tudatos fogyasztási szemléletük miatt kapták az elismerést. A két nyertes, két olyan terv lett, melyek inkább szellemességükkel, mintsem technikai újdonságaikkal vívták ki maguknak az előkelő helyet. Juhász Boglárka ehető kanala (kép2), ami ostyából készül, joghurtok eszegetéséhez a legjobb, vagy az a napóra-kártya, ami Nemes János Pál szerint egy napenergiával működő, névjegykártya méretű papír zsebóra (kép3). Ezek a tárgyak megjelenésükben és használatukban is a minimális környezetszennyezésre, az ember és a természet harmóniájának megőrzésére utalnak. Bár természetesen a modern életben is használható, ipari formatervekről van szó, a zöld designban fontos szerepe van a végtelenül egyszerű, vagy éppen a természet sokszínűségét utánzó organikus struktúráknak, melyek mind azt fejezik ki: az ember végre ismét harmóniában szeretne élni a környezetével. Reméljük még nincs túl késő a szemléletváltáshoz.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés