free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Grúz sajtos lepény

Nemisbéka         Címkék: grúz, í-zi, lepény, recept, sajtos 0 hozzászólás

Íz-i rovatunk főmunkatársa komoly szűrőrendszert fejlesztett ki, hogy ne árasszák el otthonát a szakácskönyvek. Egy most átcsúszott, de aki elkészíti a fenti ételt, annak nem lesz kérdés, miért.

Százötven szakácskönyv birtokában az ember már megfontoltabb lesz az újak vásárlásánál, különös tekintettel a könyvespolcok véges számára. Többnyire sikeresen lebeszélem magamat a nyolcadik olasz és az ötödik csirkés opuszról, és már gyors átlapozásra szelektálok. Egyre kevesebb könyv megy át a szűrõn, de most egynek sikerült becsusszannia. Diana Henry: Roasted figs, sugar snow című könyvével már szemeztem egy ideje, de még mindig magasnak tartottam az árát, ám most hétvégén akciósan meg tudtam venni. Õszi és téli lélekmelengetõ ételeket gyűjtött össze, érdekes csoportosításban, amelyek a lehetõ legjobbkor jöttek így a november beköszöntével. Új kincs esetében általában igyekszem gyorsan kipróbálni legalább egy receptet belõle, egyrészt önigazolásként ("lám, nem vettem meg hiába"), másrészt hajt a kíváncsiság. Erre a grúz sajtos lepényre esett a választásom.

Hozzávalók A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg görög joghurt, 2 ek. tej, 1 tk. sütõpor, 1 tk. só A töltelékhez: 23 dkg mozzarella, 12 dkg feta, 2 ek. görög joghurt, 2 tojás, bors, tetejére 3 dkg olvasztott vaj

A lepényhez valókat alaposan összegyúrom, könnyű, rugalmas, de nem ragadós tésztát kapok. Mivel két lepény lesz a végeredmény, ezért négy részre osztom, két kicsivel nagyobbra és két kisebbre. Kinyújtom õket (nem kell pihentetni a tésztát), a nagyobbakból 24 centis, a kisebbekbõl 22 centis köröket vágok ki. A töltelékhez a mozzarellát kisebb darabokra vágom, a fetát szétmorzsolom, hozzákeverem a felvert tojást (egy evõkanálnyi tojásfehérjét felverés elõtt kiszedek belõle), a joghurtot és megborsozom (a fetától elég sós lesz, sózni nem kell).

Köretnek is kiváló

Két részletben sütöm ki a lepényeket, mert elég méretesek a tepsimhez képest. Az egyik nagyobb kört sütõpapírral bélelt tepsibe teszem, a töltelék felét rákupacolom úgy, hogy kb. 2,5 centire legyen a szélétõl. Ezt a csíkot megkenem a tojásfehérjével, a kisebb kört ráteszem, hogy a töltelékes részt szépen lefedje és a nagyobb lepény szélét ráhajtom, körben villával rányomkodom és megkenem a tetejét az olvasztott vajjal. 180 fokra elõmelegített sütõben 30 percet sül, a közepe felpúpozódik. Ahogy kész, még forrón felvágom szeletekre, jó hegyes és éles késsel, a púpos rész így szépen le fog lapulni. Ugyanígy kisütöm a másik lepényt is.

Önmagában elõételnek kiváló, én köretnek használtam grillserpenyõben sült fokhagymás csirkemellcsíkok mellé. És megnyugodva hátradõltem, hogy lám, nem vettem meg hiába a könyvet. Diana Henry: Roasted figs, sugar snow című könyvébõl.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés