free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éleslátás - nem csak októberben

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Egészségügyi problémákra fókuszáló világnapokban gazdag az idei ősz, a kihirdetett dátumok mellett egy-két betegségnek egész hónapokat szentelnek. A szájbarágás célja, hogy beszéljünk a témáról.

Akit érdekel a közélet egészségmegőrző szelete, az úgyis felfigyel a kampányokra, akár rövid, akár hosszú ideig tartanak. Persze egészen más a helyzet, ha a hónapos szájbarágás ingyenes szűrővizsgálattal és tanácsadással párosul. ALátás Hónapja azonban még ezzel együtt is hidegen hagyott az első pillanatban. Persze, kimondottan jó ötletnek találtam, hogy országszerte nagyjából 300 optikus szaküzletben díjmentesen kivizsgálnak bárkit, aki ezt igényli, hiszen így az emberek látása is javulhat, és az üzletek is fellendíthetik a napszemüveg-szezon után megcsappant forgalmat. De mi közöm van nekem ehhez? - tettem fel magamnak a kérdést a hónap 31. napján, az egyik belvárosi optika ingyenes látásvizsgálatot hirdető plakátjára bambulva.

Szakmai ártalom, hogy mégis benyitottam az üzletbe. Céltalanul lődörögtem a méregdrága, csillogó-villogó keretek között (olyan szépek, hogy nézelődés közben egy kicsit mindig sajnálom hogy nincs szükségem szemüvegre), majd mikor már minden szem engem követett az egyébként zárás előtt lévő teljesen üres boltban, végül megkérdeztem: Holnap már nem lehet ingyenes szűrésen részt venni, ugye? "Honap már nem" - nyugtázta türelmesen a hölgy a pult mögött. "Jó, nekem nem is kell" - mondtam gyorsan, mielőtt azt hinnék, hogy kell. Akkor még nem sejtettem, hogy egy kivételesen kedves, hivatástudattól áthatott optometristával állok szemben. Rábeszélt, hogy mégis elvégeztessem a szűrővizsgálatokat, mert - mint mondta - a tiszta látás mellett a szem egészségi állapotát is érdemes ellenőriztetni. A szembetegségek okozta változások lassúak és gyakran tünetmentesek. A vizsgálat közben beszélgetésbe elegyedtünk, és mikor megtudta hogy újságíró vagyok, egészen fellelkesült. "Dehát úgyis vége a Látás Hónapjának" - emlékeztettem, mikor felajánlotta nyilatkozatát. "No és?" - húzta fel szemöldökét. "Hiszen az egész arra irányult, hogy az emberek foglalkozzanak a szemük egészségével. A kijelölt időszak egyik célja, hogy elkezdjünk beszélni erről a témáról, hogy az emberek tájékozódjanak!"

Tájékozódjunk!

Beláttam, hogy ez a szempont tényleg nem októberhez kötött, és meghallgattam, mit érdemes mindenkinek tudnia a témáról. A szem egészségi állapotának rendszeres ellenőrzésével kimutathatóak a még kezdeti állapotban lévő betegségek is. Az optometrista megállapítja, hogy szükség van-e szemüvegre, és ha igen, pontosan milyen dioptriát kell rendelnie. Ennek eldöntésében megbízható eredményt akkor lehet kapni, ha az optometrista az új generációs digitális szemvizsgáló berendezés alkalmazása mellett a tradicionális kézi vizsgálatot is elvégzi. Az egészségi állapotot felmérő tesztek sorozatát elviselni nem is volt olyan egyszerű, mégis jó képet vágtam hozzá, hiszen nemcsak ingyenesen végezte a szakember - a nyitvatartási időből is kicsúsztunk. Először megállapította, hogy nincs szükségem szemüvegre. "Majd 40 éves kor körül számíthatsz rá, hogy szükségessé válik az olvasószemüveg" - somolygott. Miután ezzel megvoltunk, ellenőrizte, hogy normális-e a kétszemes együttműködési- és a közelre fókuszálási képességem. Aztán keskeny fényű mikroszkóppal (réslámpa, biomikroszkóp) lecsekkolta a szemem elülső részén lévő szaruhártyát, kötőhártyát, íriszt, lencsét és szemhéjat, majd szemtükörre (oftalmoszkóp) váltott, és megvizsgálta a látószervem belsejében lévő lencsét, látóideghártyát és az azt tápláló hajszálereket. "Ezen szövetek vizsgálatából láthatóak adott esetben a szem betegségei, mint például katarakta vagy a glaukóma, de általános betegségek is felismerhetőek, például a magas vérnyomás vagy a diabétesz. Az is előfordul, hogy gyógyszerek mellékhatásai zavarják a látást" - kommentálta tevékenységét.

Azt hittem végeztünk, de a szemen belüli nyomás, a látómező és a színlátás vizsgálata csak ezután következett. Velem minden rendben volt, de akkorra már megértettem, hogy milyen sok mindent nem tud az átlagember szeme egészségéről és a lehetőségekről. Megkérdeztem, a Látás Hónapjában milyen tapasztalatai voltak és milyen egyéb feladatai lehetnek egy optometristának.

Csak egészséges legyen kívül-belül

A felmérések alapján tudjuk - kezdte szakszerű beszámolóját -, hogy a lakosságnak mintegy fele szorul látáskorrekcióra. Közülük nagyjából 1,5 millióan nem megfelelően beállított szemüveget hordanak, vagy egyáltalán nem viselnek semmilyen látásjavító eszközt. Nem véletlen, hogy a Látás Hónapja kezdeményezést kitaláló szervezethez, a Magyar Optikus Ipartestülethez a Magyar Látszerész Szövetség után immár az Országos Belesetmegelőzési Bizottság is csatlakozott. A pontatlanul beállított szemüvegekért két fő ok tehető felelőssé - a benzinkutaknál is kapható előregyártott lencsék, és az a tény, hogy sokan nem veszik komolyan az évenként ismétlendő vizsgálatot.

Októberi tapasztalataiból merítve optometristám elmesélte, hogy bár sokan jöttek, mindössze 7-8 embert kellett a felismert szembetegség miatt a megfelelő gyógyintézetbe irányítania további kezelésekre. A vizsgáltak körülbelül felének írt fel szemüveget, amelyet utána be is szerzett. Aránylag kevesen igényeltek kontaktlencsét. "A húgom Angliában ugyanezzel foglalkozik, azt mondja, ott sokkal többen viselik inkább a láthatatlan lencsét" - avatott be a családi titkokba. Speciális optikai segédleteket senkinek nem kellett felírnia az elmúlt hetekben, viszont rengeteget beszélgetett klienseivel arról, hogy milyen nagy jelentősége van az otthonukban illetve munkahelyükön annak, hogy a megvilágítás körülményei megfelelően legyenek beállítva.

A látáskorrekció kevésbé szembetűnő formája

"Egy korszerű lencse nagyon sok pénzbe kerül" - hoztam szóba végül a piszkos anyagiakat. "Mennyire hajlandóak áldozni erre az emberek?" A vékony, műanyag, egyebek mellett tükröződés-mentesítő bevonattal ellátott lencsék valóban több tízezer forintba kerülnek. Az optometrista tapasztalatai szerint, akinek van rá pénze - mégha meg is érzi a kiadást - általában megérti, hogy a precíz, "tökéletes" lencsével a mindennapi életminőségét teszi jobbá, és bevállalja a költségeket. Akinek pedig nincs sem felesleges, sem összespórolt "vagyona", az marad az olcsóbb változatoknál. A lényeg azonban, hogy a személyreszabott dioptria pontosan be legyen állítva, és hogy az egészséges szemű emberek is ellenőriztessék időnként (optimálisan évente) látószervük állapotát.

Radnai AnnaKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés