free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Életmentő dizájntárgyak

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A dizájntárgyakat önmagukért szeretjük, egy jól sikerült formaterv segít, hogy kötődjünk a bennünket körülvevő környezethez, és jól érezzük magunkat. Egy dán kezdeményezés azonban túllép ezen.

Az Életminőség design díj-on olyan eszközöket értékelnek minden évben, amelyek a forma mellett funkcióban is kiemelkedőek. Életmentő készülék, szívószálba rejtett víztisztító berendezés és filléres laptop is van a 2007-es győztesek között.

Sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel a nyugati világ dizájnkultúráját, mert a méregdrága egyedi cuccok csak a gazdag országok lakóinak jutnak. Ráadásul semmivel sem kényelmesebb vagy használhatóbb egy kétmillió forintos kanapé, mint egy százezer forintos változat, igaz a designbútorok finomabb anyagokból és körültekintőbb gyártási eljárással készülnek. Miért nem állítjuk a formatervezés tudományát a fejlődő országok népeinek szolgálatába? Miért van az, hogy a gazdagok még többet költenek ugyanazokra a fogyasztási cikkekre, miközben a szegényeknek semmijük sincs? - hangoznak a zavarba ejtő kérdések. Tény, hogy a dizájnerek és sztárépítészek elsősorban a tehetős fogyasztók számára dolgoznak, ahogy ez a régi időkben is így volt. Közhely, de már Mátyás király udvarában is ott voltak a "talján ácsok", akik ismeretlen kultúrát honosítottak meg Magyarországon. A középkorban persze senkinek sem jutott eszébe, hogy a Palotakert határain kívül is fontos lehet az egyszerű emberek életét jobbá, minőségibbé varázsoló dizájn. Nagyot néztek volna az udvaroncok, ha az olasz mesterek hirtelen a jobbágyházakat és a földműves szerszámokat vették volna kezelésbe! Ma már szerencsére vannak, akik az új évezred arisztokratái és jómódú polgárai mellett a fejlődő országok lakóira is gondolnak.

Nézegess további életmentő dizájntárgyakat!

Egy Koppenhágai központtal működő nemzetközi alapítvány, az INDEX minden évben megrendezi világszerte nagy figyelemmel kísért dizájnversenyét. A Design to Improve Life pályázatára olyan munkákat vár a zsűri, melyek a szegény országokban lakók életminőségét javítják, új megoldásokat kínálnak a lemaradt térségek legégetőbb problémáira. 2005-ben egy forradalmi újdonság, a Lifestraw (Életmentő szívószál) volt az a prototípus, amely az egész dizájnvilág figyelmét a dán kezdeményezésre irányította. Az elmaradott térségekben a fertőzött ivóvíz a járványok első számú forrása, ez a fantasztikus, szívószálba épített tisztítóberendezés pedig semlegesíti a vízben található kórokozókat. Így nyugodtan lehet inni a folyókból Indiában, vagy Afrikában, ahogy ezt sajnos a helyiek teszik is mindenféle elővigyázatosság nélkül. Idén szintén azok a tervek aratták a leghangosabb sikert, amelyek a rászorulókon segítenek.

Hasznosak és ötletesek

Kerekesszék(kép1) és rugalmas műláb(kép2) koncepció is díjat kapott a versenyen, ráadásul az esemény fontosságát hangsúlyozandó, a dizájnszakma legnagyobb összegű pályázati nyereménye, 100 000 euró ütötte a legtehetségesebb formatervezők markát. Volt víztisztító berendezés ebben az évben is: a Solar Bottle (kép3)napelemmel hat óra alatt semlegesíti a beleöntött vízben élő baktériumokat. A zsűri díjazta a "One laptop per child" (kép4), azaz "minden gyermeknek egy laptop" kezdeményezést is, mely egy olcsó, alapfunkciókkal felszerelt hordozható számítógép első darabját mutatta be. A dizájn szempontból sem utolsó eszköz igazi kincs lehet a szegény országokban, ahol a gyerekek több, mint 90 százaléka egyszer sem használ számítógépet, mire befejezi az iskolai tanulmányait.

A higiénia és az egészségügy kiemelt területek az INDEX pályázatán: idén például az egyik legszebb tárgy egy közönséges üdítősdobozra is illeszkedő gumikupak(kép5) volt, melynek segítségével jól láthatóan elkülöníthetőek a használt vagy fertőzött injekcióstűk menekülttáborokban és a legeldugottabb afrikai falvakban, ahol önkéntes orvosok fertőző betegségek ellen adnak védőoltást a lakóknak. Már-már vicces, de mégis rendkívül hatékony találmány a "toung sucker" - nyelvszívó(kép6) is. Ezt az egyszerű készüléket a 2005-ös londoni terrortámadás idején találta ki a fejlesztő csapat, amikor a sebesültek helyi ellátásánál komoly gondot okozott a fulladásveszély, mivel az ájult áldozatok nyelve torkukon akad. A furcsa pipetta alakú szerkezettel könnyen és higiénikusan szabaddá tehető a sebesültek légútja.

Életet és környezetet mentenek, ráadásul jól is néznek ki

Persze a zöld design és a környezettudatos életmóddal kapcsolatos fejlesztések is "arattak" a pályázaton: a Tesla Roadster-ről (kép7) senki sem gondolná, hogy semmilyen környezetszennyező anyagot sem bocsájt a levegőbe, de ez a kocsi 100 százalékban elektromos meghajtással működik. A tűzpiros sportkocsi három és fél óra alatt tölti fel akkumulátorát, üzemeltetése pedig mindössze 1 eurocentbe kerül kilométerenként. Szintén az energiatakarékosság jegyében született a "Solar Street project" - napelemes utcalámpa (kép8) is. Ez nemcsak futurisztikus és gyönyörű, hanem kizárólag a nappal összegyűjtött fényenergiából táplálkozik, amikor éjjel megvilágítja a köztereket. A pályázatra több tucat kitűnő alkotás érkezett, melyből összesen hatot választottak ki győztesként Koppenhágában. A Test, Otthon, Munka, Játék és Közösség kategóriákban csupa olyan terv készült, melyek az életünket jobbá, könnyebbé teszik. Hiszen a dizájn elsődleges feladata ez volna, sokkal fontosabb, mint hogy kanapénk milyen mintájú huzattal fedett, vagy mobiltelefonunk milyen színnel világít a belvárosi szórakozóhelyek sötétjében.



Kapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés