free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tussal húzott szocializmus

Borsa         Címkék: divat, kiállítás, öltözködés, szocializmus, tus 0 hozzászólás

A Divat a szocializmusban című kiállításon jártunk, ami a legvidámabb barakk öltözködési kultúráját idézi meg: nejlondzsörzé, lódenkabát, házmesternészandál és némi diszkrét báj. Bírtuk volna még...

A Budapesti Történeti Múzeum, Divat a szocializmusban című időszaki tárlatán járva betekintettünk abba, hogy milyen volt eredetiben az, amit manapság retróként emlegetünk és talán annak megfejtéséhez is közelebb kerültünk egy kicsit, hogy valóban addig volt-e jó, míg Kádár élt…

Nagyobbra számítottunk

A múzeum emeleti folyosóján haladva lelkesen recsegő hangfoszlányok csapták meg füleinket. A hangok forrása a Divat a szocializmusban kiállítás alkalmi moziterme volt, ahol naphosszat korabeli filmhíradókat vetítenek. Érkezésünkkor éppen a Szabó család című rádiójáték-sorozat készítésének kulisszatitkait feldolgozó riportot bámulták az üres széksorok. Rövid időre csatlakoztunk hozzájuk, majd átbotorkáltunk a lesötétített helyiségen és megérkeztünk egy másik, közepes méretű terembe, ahol konstatáltuk, hogy összesen ez így együtt az egész kiállítás. Mi - még látatlanban - valahogy sokkal nagyobbra számítottunk.

Mint megtudtuk, a tárlat anyagát Ökrös Zsuzsa divattervező hagyatékából, a Kiscelli Múzeum fénykép- és textilgyűjteményéből, a Magyar Nemzeti Múzeum textilgyűjteményéből, valamint magánszemélyektől kölcsönkapott darabokból állították össze.

Nézd meg a kiállításon készült fotóinkat!

Kirakat

A kirakatos elrendezésben látható, legalább húsz-, vagy akár ötvenéves holmik - akárhogy is koncentráltunk arra, hogy ez itt márpedig egy múzeumi kiállítás - egyáltalán nem tűntek divatjamúltnak, sőt, valahogy még réginek sem igazán. Talán csak az egykor volt elvtársnők lábainak nyomatát őrző, megviselt cipőkön látszott meg a koruk. A gyűjtemény legszebb darabja szerintünk egy 1969-ben készült, Góth Katalin tervezte, fehér nejlondzsörzé menyasszonyi miniruha. A ruhánál tizenhárom évvel fiatalabb Borsamunkatárs egyébként kissé meg is lepődött, hogy azokban az időkben már volt olyan, aki miniben házasodott.

A kiállítás egyértelműen a női divatra koncentrál, azon belül is legfőképpen a divatszalonok termékeire. Férfi, illetve gyermek cuccok pedig csak elvétve, és kizárólag ikonikus mivoltuk révén - lódenkabát, műbőr férfikalap, nyersgumi gyermekcipő - kerültek be.

Ez a divat

A tárlat többi része dokumentumgyűjtemény: fotók, ruhatervek, újságcímlapok, plakátok borítják a falakat. Megállapítottuk, hogy a tussal húzott szemű nőket ábrázoló képek koncentrációja valószínűleg a városban jelenleg itt a legnagyobb, ám még ez sem feledtette annak tényét, hogy bizony sok minden, ami fizikai valójában is igencsak a kiállításra kívánkozott volna, csupán ezeken az illusztrációkon volt jelen.

Itt jegyezzük meg, hogy a hátsó falon látható, az Ez a divat magazin ötvenestől nyolcvanas évekig készült címlapjaiból összeállított montázst esetleg érdemes volna tapéta formájában gyártatni és belvárosi dizájnboltokban árusítani.

Van érdeklődés

A kiállítás atmoszférája amúgy rendben volt. Leszámítva, hogy a teremőr néni hosszasan és rosszallóan vizslatott minket, fényes hétfő délelőtt kiállításon lumpoló sajtómunkásokat, majd mikor Borsafotós munkához látott volna, az már szabályosan ki is csapta nála a biztosítékot és verbálisan inzultálni kezdett bennünket. Ám némi figyelemmel és pár érdeklődő kérdéssel később a harciasnak induló idős hölgy már csillogó szemekkel és fontoskodó részletességgel mesélt nekünk negyven évvel ezelőtti, KISZ klubos, görbe teadélutánokról, melyek olykor este nyolcig, netán kilencig is elhúzódtak. Megtudtuk tőle továbbá azt is, hogy a kiállítást sokan látogatják, a közelmúlt két hosszú hétvégéjén, naponta több százan is megfordultak itt, méghozzá mindenféle korosztályból.

Tapétát akarunk belőle

A kiállítás alapötlete kategorikusan jó és értelmes, ami pedig megvalósult belőle, számunkra szimpatikus volt. Csak kevés. Bírtunk, sőt, igényeltünk volna még belőle többet, részletesebbet. Például ezt a koncepciót, de többszörös készlettel, férfi- és gyermekdivattal kiegészítve. De el tudnánk képzelni egy olyan átfogó tárlatot is, ahol az öltözködési mellett a kor tárgykultúrája is megjelenne. Esetleg egy olyan variációt, ahol a régi darabok jelenlegi megfelelőikkel, utánzataikkal együtt szerepelnének. Vagy - ha már, akkor - legyünk merészek: állandó retrómúzeumot Budapestre!

A Divat a szocializmusban című kiállítás 2008 január 14-ig tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (Budavári Palota, E épület), kedd kivételével minden nap délelőtt tíz és délután négy óra között. A beugró felnőtteknek 1100 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 550 forint.

Megyeri NikolettLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés