free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mikkamakka a pincében

Borsa         Címkék: előadás, gyerek, mese, négyszögletű, színház 0 hozzászólás

Egy kifejezetten ismert, sőt sokak által szeretett darab színrevitelével nagyot lehet bukni, komoly erőfeszítést és rendezői gondolatot igényel, hogy újat mondjon. Előfordul, hogy sikerül.

Na hol lakik Mikkamakka? Tegye fel a kezét, aki tudja! Hú, mindenki tudja, hogy a Négyszögletű kerekerdőben! - Na és Vacskamati? - Mindenki ismeri és tudja, hogy ő is! Nagyszerű!

Nemzeti kincs

Magyarországon erre a két kérdésre diplomák számától függetlenül biztosan mindenki tud válaszolni. Ugyan nem mindenki olvasta Lázár Ervin legnépszerűbb meséjét, de ha nem olvasta, hát hallotta rádiójátékként, vagy látta színházban, esetleg valaki felolvasta neki. Nyugodtan használjunk nagy szavakat: nemzeti kincs. Magyarról idegen nyelvre fordíthatatlan szójátékok, nevek - talán nem is próbálkoztak vele. Vagy ha igen, hát tévedünk, de ez most mindegy is.

Imádnivaló mesehősök

A Négyszögletű felnőttekhez és gyerekekhez egyaránt szóló történetei, pontosan megrajzolt karakterei a mi számunkra bármikor elérhetőek, szerencsére számtalan kiadást megélt és nincs olyan könyvesbolt, ami ne rendelne belőle újra és újra. Ez jelen esetben csak azért érdekes, mert a közismertsége okán, ha valahol feldolgozzák - mondjuk színházi előadásként - nagyon nehéz újat mutatni, a nézőket lekötni vele. A "csecsemőnek minden vicc új" elve nem működik, hiszen a nézőtéren jó eséllyel többségben vannak azok, akik ismerik, szeretik a Négyszögletű történeteit, tehát megvan a saját Kerekerdőjük, Mikkamakkájuk, Bruckner Szigfridjük és a többiek is ott élnek a fejükben-lelkükben.

Szereplők: Mesélő: Hegedűs Csaba Mikkamakka: Jáger Szabolcs Vacskamati: Nyerky Zsanett Bruckner Szigfrid, Dömdödöm: Orosz Róbert Aromo, Nagy Zoárd, Kisfejű Nagyfejű Zordonborodon: Kassai László Ló Szerafin, Szörnyerteg Lajos: Tóth Zoltán Dramaturg: Dobay Dezső Rendező asszisztens: Csaáki Rita Zene: Vedres Csaba, Díszlet, jelmez, rendezés: Veress Dóra További előadások időpontja az RS9 honlapján

Ezért volt nagyon nagy bátorság az RS9 Stúdiószínház részéről Lázár Ervin meséjének a színre vitele. Ráadásul úgy, hogy bár rendezőnek egy ős RS-est kértek fel, de Veress Dóra eddig csupán színészi munkájával, valamint egyedi és fantáziadús jelmezeivel, díszleteivel hívta fel magára a figyelmet. Ha valaki elbambulna, akkor gondolhatná azt, hogy megpróbáltak létrehozni egy olyan előadást, amire csődül a nép, nem lehet elrontani, kihozható olcsón, spóroljunk a rendezőn, a színészeken és a gondolatokon. Csakhogy ez nem igaz. Mert biztos, hogy sok mindennel spóroltak, de a gondolatokkal, érzésekkel, és az előadás létrehozásába fektetett energiákkal egyáltalán nem.

Kis színházak nagy előnyei

Mindig is úgy gondoltuk, hogy a kisterű színházak alkalmasak igazán gyerekeknek is szóló előadások bemutatására és az RS9-ben múlt vasárnap ez az érzés megerősödött. A bensőségesség és a helykihasználás jegyében a gyerkőcöket a színpad elé párnákra, míg a nagyokat a széksorokba ültették, ezzel megteremtettek egy felszabadult gyerekbagázst, és sikeresen leválasztották a szülőket gyermekeikről, ami a felszabadultság tekintetében néha jól jön mindkét félnek.

A színpadi fények felgyúltával pedig kezdetét vette az igazi színház, ahol nem volt akadály a szűk tér, perceken belül mindannyian a mese részeseként néztük a színpadot, mintha bennünket is meginvitált volna Mikkamakka egy jó kis bánatűzésre hozzájuk, ahol együtt él a kiöregedett cirkuszi oroszlán a kék színű lóval, a sétáló fenyővel, és az eléképesztően oktondi nyúllal.

Felszabadultan bolondozó szereplők

Az előadás szöveghű - mi más is lehetne, ki merne belenyúlni Lázár Ervin mondataiba? - és szépen pontról pontra, végigveszi a Négyszögletű történeteit Bruckner Szigfrid fogfájásától, egészen Vacskamati virágjáig. Mindez annyira jól sikerült, hogy míg az első percekben automatikusan motyogjuk a bajszunk alá a jól ismert szöveget a színészekkel együtt, nemsokára már tátott szájjal veszünk bele az előadásba. Fel sem tűnik a szerep többszörözés, csak nézünk és hagyjuk, hogy meséljenek nekünk. Mikkamakka olyan meggyőzően optimista, hogy mi is bármikor vele tartanánk, mert abból baj nem lehet; Aromo egészen elképesztően bizonyításkényszeres okostojás; Szörnyeteg Lajost és Bruckner Szigfridet pedig egyszerűen szeretnénk hazavinni. Vacskamatit még nem, neki egy kicsit kevésbé kéne görcsölnie hozzá.

Pontos rendezés, jó színészek

Bármilyen furcsán hangzik, a színészek szinte nagyobb teret játszanak be, mint, ami a rendelkezésükre áll; másznak, lógnak, ugranak, mintha nem egy pinceszínház apró színpadán lennének, élvezik, élik a mesét. Ez köszönhető a rendező nagyon pontos elképzelésének arról, hogy mit és hogyan akar látni és annak, hogy a színészek is saját, valódi elképzeléssel bírnak a Négyszögletű világáról. Meg persze az elképesztő mennyiségű munkának, amit az előadás létrehozásába belefektettek. Innét üzenjük, hogy megérték az éjszakai próbák, de talán ezt az előadásvégi szűnni nem akaró taps is bizonyította. Külön érdemként kell megemlíteni, hogy a rendezés, bár elsősorban a gyerekekhez szól, nem jópofizik egyetlen pillanatra sem. Kerüli a gyerekelőadások buta interaktivitását, egyetlen helyen vonja csak be a gyerekeket, de ott és akkor annak súlya van, hiszen a közös bukfencezéssel válik igazán valódivá Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon legyőzése.

Ha már Kisfejű Nagyfejű. Telitalálat esőkabátlebernyeges jelmeze, a háromkeréken való közlekedése, mint ahogyan telitalálat az összes jelmez és a függőágyas, lógó köteles díszlet is. És, hogy lelkendezésünkkel nem vagyunk egyedül, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bemutató előadást megnézte Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin özvegye is, aki a kezdeti tartózkodása után meleg öleléssel búcsúzott a rendezőtől. Ha mi nem voltunk elég meggyőzőek azért ez jelent valamit nem?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés