free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Önvédelem sötét napokra

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A rövidülő nappalokkal egyre kellemetlenebbül érezzük magunkat, ha későn kell hazabotorkálnunk a vaksötétben. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet megelőzni, és kivédeni a kellemetlenkedő elemeket.

A tél közeledtével egyre rövidülnek a nappalok, s ilyenkor már akár késő délután is teljes sötétségben kell eljutnunk a munkahelyről, vagy az iskolából haza. Sokan félnek a sötét utcákon, ezért az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű, ám hatékony módszert, amivel a minimálisra csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy megtámadjanak. Illetve, ha a legrosszabb már bekövetkezett, akkor hogyan úszhatjuk meg minél egyszerűbben a kellemetlen kalandot.

Jó előre felkészülni

"Az önvédelem jelentős része fejben dől el, nagyon sok múlik a hozzálláson" - magyarázta Nagy Lajos wingchun kung fu mester, az IACPO nemzetközi testőrszövetség magyarországi alelnöke. "Ha valaki már előre felkészül arra, hogy esetleg támadás érheti, sokkal higgadtabban, átgondoltabban tud cselekedni, mint ha meglepetésszerűen rontanának rá. Emellett előrelátás is szükséges hozzá, tehát ha tudom, hogy merre kell mennem, akkor át tudom gondolni, hogy merre vannak azok a részek, amelyeket ajánlatos elkerülni. Egy adott szituációban is lehet előre gondolkodni, például abba az irányba menni, ahol jobb a közvilágítás, vagy több az ember."

Szerencsésebb, ha kéznél van a kulcs

Sokszor az előrelátás hiányából fakad, hogy a leendő áldozat szinte felkínálja magát a támadójának (kép1). Ha hazafelé tartunk, érdemes például a kulcsunkat kézben - de nem látható módon - tartani, illetve olyan helyre tenni, ahonnan azt egy pillanat alatt elővehetjük - a feneketlen női táskák erre alkalmatlanok, hiszen ebben akár percekig is kotorászhatunk a kulcsok után. Amikor megközelítjük a bejáratot, előtte érdemes szétnézni, hogy nem látunk-e a közelben valami gyanús jelet, vagy alakot.

A kulcs, mint harci eszköz

A kézben lévő kulcs szükség esetén fegyverré is válhat, ha szorult helyzetbe kerülünk, elég gyorsan a támadó bordái közé tudunk döfni vele, ezzel garantáltan nyerünk annyi időt, hogy odébblökhessük, esetleg, hogy belépjünk az ajtón. Fontos azonban, hogy rejtve maradjon, mert ha már messziről látszik, azzal azt kockáztathatjuk, hogy elveszik tőlünk, és rossz esetben akár a lakásunkba is bejutnak.

A már fent említett táskát is lehet "jól" és "rosszul" hordani. Ha hanyagul átvetjük a vállunkon, könnyebb egy hirtelen mozdulattal lerántani onnan, míg ha a karunkkal takarjuk, messziről a tudtára adjuk a lehetséges tolvajnak, hogy számítunk a támadásra. "Sokszor már ez elveheti a támadó kedvét attól, hogy megkísérelje lerántani a táskát, de a szemkontaktus is lehet ugyanilyen hatású" - tette hozzá Nagy Lajos. "Ha azt látjuk, hogy egy gyanús alak méreget bennünket, érdemes a szemébe nézni, mert így tudathatjuk vele, hogy fel vagyunk készülve bármire. Ha megpróbálná elállni az utunkat nagyobb ívben - kartávolságon kívül maradva - kerüljük ki."

Mindent ér: ütni, rúgni, csípni, harapni

Ha fizikai kontaktusra kerül sor, néhány egyszerű, kevés erőt igénylő mozdulattal kiszabadíthatjuk magunkat a szorult helyzetből (kép2). A legalapvetőbb helyzet, ha a támadó megragadja a karunkat, ilyenkor egy gyors mozdulattal felfelé csavarjuk a karunkat, úgy, hogy a mozdulat végén a tenyerünk az arcunk felé nézzen. Ezt még egy erősebb támadó esetében is meg fogjuk tudni csinálni, ugyanis a csavaró mozdulathoz a bicepsz erejét használjuk, míg a támadó ujjainak minden ízületét megfeszítjük, s a legkisebb ellenállás irányába fel tudjuk emelni a karunkat. Ezután egy villámgyors rúgással, vagy taposással - a tűsarkú előnyei - eltereljük a figyelmét, s még ha ezt ki is védte volna, egy torokra, vagy szemre mért ütéssel, szúrással hamar elvehetjük a kedvét a pénztárcánktól. Eközben a kiszabadult karunkkal eltolhatjuk magunktól a támadó kezét. (kép3)

[PAGEBREAK]

Ha a támadó hátulról, a karjával átfogja a nyakunkat, először is igyekezzünk minél hamarabb elfordítani a fejünket (kép4), hogy ne közvetlenül a torkunkat nyomja, fojtogassa. A másik kezünkkel feszítsük vissza az ujjait, vagy erősen nyomjuk a kézfej közepét - körülbelül ott, ahol a középső ujjat feszítő szalag fut. Ha közel áll a támadó, ismét jöhet a már említett taposás sarokkal lábfejre, illetve a támadóhoz közelebb eső karunk könyökével halántékra vagy nyakra mért ütés. Ha nem tudjuk a könyökünket hátrfelé felemelni, a kifeszített hüvelykujjunkkal bökhetünk torokra, szemre, vagy akár fülbe is (kép5) - a hosszú köröm itt különösen csúnya sérülést tud okozni.

Hasznos alapmozdulatok és egy ügyes kis eszköz

Szemből fojtogatás esetében megintcsak próbáljuk a nyakunkat elfordítani (kép6), s minél előbb a taposó, vagy rúgó mozdulatot kivitelezni, lehetőleg lágyékra. Képünkön látható a Panatukan nevű harcművészeti ágban használt fegyver, amely könnyű, de kemény műanyagból készült, kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy szilárdan megmarkoljuk (kép7). Ezzel fájdalmas csapásokat mérhetunk halántékra, nyakra, fülre, amely után a támadó alaposan megszédül, legalább annyira, hogy le tudjuk lökni magunkról. Természetesen ilyen fegyver hiányában a már említett kulcs, esernyőnyél, vagy megmerevített hüvelykujjunk is jó szolgálatot tehet.

"Szintén önvédelem, ha felismerjük, hogy mi az a helyzet, amelyből nem kerülhetünk ki győztesen" - tette hozzá Nagy Lajos. "Ha például késes támadóval van dolgunk, inkább adjuk át a pénzünket. Még a nagyon képzett harcosokon is csúnya sebeket ejthet egy kés, képzetlenül tehát eszünkbe se jusson ellenszegülni." (kép8)

Ilyenkor ne próbáljunk meg hősködni!

Ha ilyen helyzetbe keveredtünk, próbáljunk nyugodtak maradni, tartsuk a szemkontaktust, és beszéljünk (kép9). Mondjuk el a támadónak, hogy most lassan benyúlunk a kabátunkba, és kivesszük a pénzünket. Ha lassan csináljuk, és valamelyest húzzuk az időt még akár jól is kijöhetünk a szituációból, ez ugyanis nem kedvez a támadónak. Ha higgadtan állunk és beszélünk még akár meg is félemlíthetjük, ugyanis át fogja gondolni, hogy mit tudhatunk, ha ebben a helyzetben nem csinálunk ellene semmit, mégis nyugodtak vagyunk. Legjobb esetben megunja az időhúzást és elszalad, mielőtt valaki arra járhatna. Ha a zsebünkben van az autónk kulcsa megpróbálhatjuk beindítani a riasztót, ez is kedvező hatást válthat ki a mi szempontunkból.

Jobb félni...

Végezetül ismét csak az előrelátásra hívnánk fel a figyelmet. Ha este, sötétedés után kell eljutnunk valahová, próbáljunk meg tájékozódni, hogy milyen viszonyokra számíthatunk. Tömegközlekedésen, éjszakai buszon próbáljunk meg a sofőrfülke közelében maradni, s lehetőleg minél kevésbé kihívó ruhában tegyük mindezt. Legyünk felkészülve, hogy megtámadhatnak, főleg induláskor és érkezéskor, ezek ugyanis a legveszélyeztetetebb helyek. Az ajtón való kilépéskor, illetve a bejárat megközelítésekor nézzünk körül, ha van nálunk esernyő, tartsuk úgy, hogy szükség esetén a fogantyújával egy gyors ütést be tudjunk vinni. Ha autóval megyünk, lehetőség szerint ne parkoljunk orral a fal felé, s ha tehetjük, hagyjunk fél, vagy egy méter helyet, hogy abban az esetben, ha egy másik autóval elállnánk az utunkat, tudjunk némi lendületet venni, hogy kitörhessünk a csapdából. A fenti mozdulatokat érdemes egy ismerős segítségével picit begyakorolni, hogy megfelelő hatékonysággal tudjuk alkalmazni őket. Reméljük, hogy a cikkben foglaltakra senkinek nem lesz szüksége, azonban az ördög nem alszik, ezért nem árt felkészülten kilépni a sötét, téli utcára.

A cikk elkészültében nyújtott segítségükért köszönetet mondunk Nagy Lajosnak és Benkóczi Bettinának, akki szintén az IACPO nemzetközi testőrszövetség tagjai.Kapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés