free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Luxusdizájn betonból

Borsa         Címkék: anyag, beton, dizájntárgy, luxus, magyar 0 hozzászólás

Azt gondolhatnánk, hogy dizájntárgyak csak finom anyagokból készülhetnek, a beton ormótlansága nem illik a képbe. Egy magyar házaspár azonban gyönyörű példákkal kívánja cáfolni ezt a kijelentést.

Egy fiatal magyar házaspár annak ellenére, hogy jogásznak és informatikusnak tanultak, dizájnvállalkozásba fogtak. Különleges, betonból készült lakberendezési cikkeikkel és high-end hangfalaikkal hamarosan sikeresek lettek, több szakmai díj és elismerés után ma már művészdiákokat támogatnak, és a japán piacon is megállják a helyüket. Végre egy igazi sikersztori Magyarországról.

Szokatlan alapanyag

Betonból dizájntágyakat készíteni meglehetősen merész vállalkozás. Az építőiparban elsősorban tömítő és alapozóanyagnak használt, megszilárdult szürke masszát ugyanis az ember ahol tudja elrejti: díszkővel, járólappal, csempével vagy festékkel takarjuk el a beton felületek szürkeségét. Ivánka Katalin és András mégis ebből a szokatlan alapanyagból dolgoznak, munkáik pedig a nemzetközi piacon is egyre sikeresebbek.

Nézegess további stílusos betoncuccokat!

"Tevékenységünk kezdetén mindig fontosnak tartottuk 'lelőni a poént', azaz felvállalni, hogy betonból készült, mikor egy-egy finoman megmunkált darab láttán találgatásokra került sor. A beismerő vallomások sora nem hozott minket hátrányos helyzetbe, a közönségnek pedig cseppet sem volt ellenére a gondolat, hogy a beton szép is lehet. Azért választottuk alapanyagul, mert meggyőződésünk, hogy tényleg ez az anyag a kreatív kifejezés egyik legkiválóbb médiuma" - mondta el érdeklődésünkre Ivánka Katalin, a vállalkozás "egyik fele", aki eredetileg nem dizájnernek készült, hanem jogot tanult. Szerinte a beton már csak azért is kiváló anyag formatervezéshez, mert folyékony formájában szinte bármi elkészíthető belőle.

High-end hangfalak

Hangfalak, karcsú, merészen csavarodó dísztárgyak, komplett enteriőrök és könnyedén lebegő lépcsőházak kerülnek ki a cég műhelyéből. Mi először az idei dizájnhetet megnyitó Magyar Formatervezési Díj átadóünnepségén, az Iparművészeti Múzeumban figyeltünk fel a házaspár mesebeli munkájára. A kiállításon ugyanis nem lehetett elkerülni a hatalmas, súlyos betontömböket, melyek közelebbről szemlélve csodálatos, organikus mintákat rejtettek. Utóbb az is kiderült, hogy nem valami varázslatos, simára csiszolt monolittömböt, hanem igazi high-end hangfalakat, csúcsminőségű technológiát látunk. Akkor még nem sejtettük, hogy az Ivánka családi vállalkozás a hangsugárzókon kívül számtalan érdekes tárgyat és bútorkülönlegességet készít - kizárólag betonból.

Nemcsak a fülnek, a szemnek is szép

Minden egy kanadai utazással kezdődött. Egy távoli rokon kertépítő vállalkozásánál dolgoztak férjével a nyári hónapokban, amikor megismerkedtek a beton felhasználásának új lehetőségeivel. Innen aztán egyenes út vezetett a saját cég elindításáig Budapesten. A formatervezésben meglehetősen mostohán kezelt anyag, a beton kreatív felhasználása pedig nem várt sikert hozott Katalinnak és az információs mérnöki végzettséggel rendelkező Andrásnak a hazai dizájnéletben. Miután számos elismerésük mellé begyűjtötték a Magyar Formatervezési Tanács legötletesebb enteriőrnek járó díját is, külföldön is felfigyeltek a betoncsodákat gyártó magyar házaspárra.

Miközben legszívesebben mindenféle színes csecsebecsékkel és különleges anyagokkal rendezzük be otthonunkat, nem is gondolunk arra, hogy betonból építkezzünk. Pedig, ahogy Katalin fogalmaz, "a beton természetessége, nyers anyagszerűsége, a folyékony és megkötött szilárd állapota között feszülő ellentétben rejlő aktív erő ma újra érték" a formatervezésben.

Meg sem mondanánk, hogy miből vannak

A különleges tárgyakat mérnökök, formatervezők, művészek, és mesteremberek közösen készítik, hálózatban dolgoznak együtt a termékek fejlesztésén. Az alapanyagul szolgáló beton pedig - mint kiderült - nem egészen az a mindenkinek ismerős szürke csúnyaság, amit a kőművesek fémkádakban kevernek az építkezéseken. Saját fejlesztésű összetevők mellett különleges hangfalaik például organikus szálerősítésű betonból készülnek szigorú minőségi előírások szerint. A high-end hangzás érdekében egy darabból öntik, és belül egy merev szerkezettel erősítik meg őket.

A piacon is megállja a helyét

Az IVANKA Beton ezt a terméket használja faltörő kosként a nemzetközi piacon, láthatóan sikeresen. Japánban például máris jelen vannak a piacon, ott hagyománya van a letisztult, egyszerű formáknak és alapanyagoknak. Tisztában vannak azzal, hogy a csúcsminőségű dizájntárgyak piacára csak kis szériában gyártott, különleges árucikkekkel lehet betörni. Ilyen például tojásdad alakú kézmosójuk is, amit - be kell valljuk - először fotelnek néztünk a fényképek alapján. A különleges berendezési tárgy a Willbe Design nevű tervezőcsoporttal való közös, tudatos munka eredménye.

A magyar sikersztori

Korábbi cikkeinkben gyakran keseregtünk azon, hogy a fiatal magyar tehetségeknek kevés a kiugrási lehetőségük. Csak reménykedni tudunk, hogy Katalinék vállalkozása nem a szabályt erősítő kivétel. Az új formák és ötletek utánpótlásáról ugyanis nemcsak a cégnek dolgozó kreatívok és tervezőmérnökök gondoskodnak: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a KREA művészeti iskola diákjainak is lehetőséget ad a magyar dizájncég arra, hogy ötleteiket, elképzeléseiket minőségi betonba önthessék. Az intézmények tanáraival együttműködve, pályázati úton nyerhetnek a legügyesebb hallgatók lehetőséget arra, hogy terveik ne csak papíron, hanem formába öntve, ezt követően pedig akár a piacon is megjelenhessenek. Hamarosan például betonból készült óriásrépák színesítik majd Gyöngyös közelében a vidéket. Egy fiatal képzőművész projektjéhez készül az "Alice csodaországban" díszlet.

Az Ivánka házaspár pedig tovább írja saját meseszerű történetét: mostanában éppen színváltós és hőérzékelő betonnal kísérleteznek, ami a lakásban uralkodó klíma hatására mindig más színárnyalatot vesz fel, köztéri gördeszka-parkot terveznek, Concrete Design 2007-2008 címen nyílt tervpályázatot hirdettek, és tudatosan készülnek a világpiaci megmérettetésre. És bár mint Katalin elmondta, itthon még a környező országoknál is jobban magára van hagyva a dizájner szakma; ők maguk szervezik meg közös kiállításaikat, kapcsolataikat és kollaborációikat művészekkel, iskolákkal és partner cégekkel. Úgy tűnik, teljes sikerrel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés