free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ukrán prosti esete az

Borsa         Címkék: film, ismeretlen, olasz, prostituált, tornatore 0 hozzászólás

A szicíliai filmikon, Giuseppe Tornatore legfrissebb, Ismeretlen című munkája egy ukrán prostituált sötét múltját és kétségekkel terhelt jelenét vázolja fel. Hatásos rendezés, de túl sok olaszos érzelem.

Szicília Oscar-díjas nemzeti hőse, akit a szigetlakók - csak úgy maguk között - Pepicconénak becéznek, és aki a Cinema Paradisóval újrahangszerelte a nosztalgikus mozik szentimentalitás felől eső részét, új filmmel jelentkezett. Méghozzá nem is akármilyennel. A legutóbbi két próbálkozás Az óceánjáró zongorista legendája és a Malena túlcsorduló érzelmei és csöpögős dramaturgiája után most valami olyannal borzolja a szőrt a hátunkon, hogy a lassú filmfolyás ellenére is csak kapkodhatjuk a fejünket a szándékosan félrevezető részek, a finoman egymásba csúszó műfaji finomságok, és a hitchcocki fordulatok folyamán.

Múlt és jelen

Az Idegen vegyes érzelmeket keltő mozi, nemcsak azért, mert némiképp rendezőidegen a thrilleres bevezetés, hanem azért is, mert amúgy nagyonis mediterrán, vagy ha még pontosabban akarunk fogalmazni, akkor azt kell mondanunk, hogy túlságosan is olasz az egész film. Ezt pedig a kevésbé emocionális országhagyományokon edzett gyomrok valószínűleg némi háborgással fogadják majd. Mindenesetre Giuseppe Tornatore világa van annyira színes és mélyreható, hogy megkockáztassuk a szenvelgő epizódokat is.

A sztori origójában egy fiatal ukrán prostituált áll, aki hátat akar fordítani megalázó múltjának, és új életet kezd egy olasz kisvárosban. Azonban gyanúsan pontosan választja ki a helyszíneket, a bérelendő lakást, a takarítandó lépcsőházat és a házban nevelőnősködő barátnőt. Lassan kezdjük megérteni, hogy valami iszonyatos titok lappang a háttérben, amiért a mi Irinánk még gyilkolni is képes lenne. Pici adagokban kapjuk az infókat, ráadásul néhol pimaszul, direkt meg is vagyunk vezetve, amiért külön hálásak lehetünk a rendezőnek, mert valóban ízig-vérig hitchcocki feszültségeket élhetünk át.

Padlón

Irina múltja párhuzamosan bomlik ki zavart jelenével, a gyönyörű flash-back technikával felvillanó múltidézés zsigerekig hatoló képei, és Ennio Morricone szívszaggató dallamai gyönyörűen keretezik a múlt és jelen feszültségét, a kiúttalanságot és a főszereplő lelkében dúló visszás törekvéseket. Itt jegyeznénk meg, hogy a hősnő szerepében kétségek közé taszított Xenia Rappoport legalább olyan tehetséges színésznő, mint amilyen különleges csengésű a neve, és legalább annyira gyönyörű is.

Az erotikus thrillerből lassan átforduló melodráma már kevésbé szimpatikus, de nyomokban még tartja a bármelyik pillanatban robbanható feszült indulatokat. Nagy durranás ugyan nem lesz, és a vége-jelenet már inkább érzelgős-naiv, mint zaklatott-izgalmas, de azért nem csalódunk Tornatore arányérzékében és történetkanyarító képességében.

Döbbenetes fordulatok

Az ügyesen és rafináltan tekergő sztorit könnyen tudjuk követni, viszont nem érezzük úgy egy másodpercig sem, hogy ne lenne kellőképpen lekötve a figyelmünk. A mesterien precíz forgatókönyv keveredik az olaszos könnyedséggel, és azzal a fajta eredendően tornatorés lelki terrorral, amit nála jobban eddig nem sokan tudtak vászonra adoptálni a filmtörténetben. Nem vidám film, és a végére se várjon senki megkönnyebbült sóhajtásokkal terhelt mozitermet, viszont minimum egy színvonalas filmélménnyel gazdagabbak leszünk, és ez így, zabolátlan olasz módjára is nagyon rendben van.

Az ismeretlen (La Sconosciuta)

Rendezte: Giuseppe Tornatore Szereplők: Xenia Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Pierfrancesco Favino Forgatókönyv: Giuseppe Tornatore és Massimo De Rita Operatőr: Fabio Zamarion Vágó: Massimo Quaglia Zene: Ennio Morricone Játékidő: 118 perc Forgalmazza: SPI InternationalLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés