free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Körmöst nekik!

- pészM -         Címkék: egészséges, esztétika, funkció, köröm, teendő 0 hozzászólás

Izmos férfihátat hasítani, pattanást nyomogatni, ételmaradékot levakarni, ehhez mind bivaly erős karmok kellenek. Bizonyos kor fölött azonban funkció és esztétika, sajna, össze kell hogy tartsanak.

Körmöst vagy tenyerest? - érdeklődte meg alsóban a T. Napközis Tanító Néni nyájasan, mikor magaviselet ügyileg elkanászkodni látszottam. Nem volt kis dilemma, tegyem hozzá, merthogy tenyeresből tíz darab a bitang kemény pálcával (nekem akkoriban minimum puskatus), körmös igénylésekor azonban csak ötször sújtott le a vesszejével. A tapasztalat egy idő után azt mondatta, jobban jár az ember, ha a körmei hegyét dugja a sortűz alá, összefonva egy csokorba az ujjacskákat - dupla fájdalom, de legalább hamarabb pontot tettünk az ügy végére, amolyan demokratikus-félén elrendezve, magunk közt. Alsóban nem voltak szépek a körmeim - beszakadt körömvégek, véraláfutások ujjbegytől fölfelé, meg rágtam is. A stressz, ugye.

Körmöst nekik!

Most felnőtt nők körmeire nézünk, és odakoppintás helyett arról elmélkedünk, hogy ha a műkörömbiznisz apostolait nem akarjuk hizlalni, de életvezetésünk főtengelyében mégsem a körömápolás a legkardinálisabb, mégis vonzó és egészséges karmokat szeretnénk, mi a teendő. Vagy legalább a minimum.

Nem kis fejtörést okoz ugyanis, hogy a gyógyszermaffia útvesztőjében megtaláljuk a hatásost, a haj-köröm-bőr ápolás szentháromság piruláiból ezerféle csábít, a pedikűröslobbi is szerteágaz, mi meg kenünk, bőrfeltolunk, reszelünk és vágunk veszettül, oszt’ mégse jó, mégse szép. Itt egy harántcsík, ott egy fehér foltocska, betörik, néha sárga, néha hullámpala tapintású, máskor harisnyát hasít. Mitévő.

Szakértő és tanácsai

Elismert szaktekintélyt faggattunk a kérdésben: Rötzer Éva pedikűr-manikűröst, aki túl azon, hogy kacagva megnyugtatott, hüvelykujjam körmének keresztcsíkjából ne feltétlenül halálos tüdőbajra vagy akut veseproblémára asszociáljak, megosztott velünk pár hasznos tanácsot.

Mielőtt kenceficékről meg nyavalyákról értekeznénk, menjünk alfától. A körömlemez ugyanis nagyon érzékeny és árulkodó felület - elváltozásai jelzésértékűek (lehetnek). Azaz: a hideg, a rengeteg vegyszer vagy a munkánk jellege ugyanúgy nyomot hagy(hat) a körmökön, mint mondjuk a vitaminhiány vagy az elégtelen folyadékbevitel. Évi szerint a kellő mennyiségű, rendszeres A- és E-vitamin-fogyasztás mellett a kalciumban gazdag étkekre sokkal inkább oda kéne figyelni, már csak azért is, mert napjaink táplálkozási divatja rendszerint mellőzi pl. a tejtermékeket ("egészségtelen, mérgező, nem bomlik le, csak megrohad a gyomorban" etc.), ezért ezekből kevesebbet fogyasztunk a kívánatosnál.

Gyomortükrözés előtt taláns súrolószert kellene váltani...

De még egyszer: ha iméntiekből kipipálhatjuk a napi szükségest, és ennek ellenére is elborzadunk, ha a kézfejünkre pillantunk, még mindig ne a vizitdíj kiporciózása legyen az első gondolatunk. Szakértőnk szerint ilyenkor nem árt felülvizsgálni, milyen tisztító- és tisztálkodószerekkel érintkezünk nap mint nap - élni tehát a gyanúperrel, hogy gyomortükrözés előtt tán súrolószert vagy szappant kéne váltani. Ezekre számos esetben ugyanis érzékenyen reagál a szervezet, és ha nem is a legfeltűnőbben, de például gyenge, töredező körmök formájában benyújtja a számlát.

Ha a bio sem segít...

Továbbmegyünk: de mi van akkor, ha csak biocuccal pucoljuk a lakást, sárgarépát eszünk sajttal, gyógyteán meg Evianon élünk, és akkor is rongy körmökkel csúfkodunk? No, ilyenkor a pedikűrös szakember elküld a megfelelő helyre bennünket (laborok, vérkép-kukucs stb.), vagy kipróbáljuk, a körömerősítő pirulák arzenáljából melyik a nekünk megfelelő. Évi szerint ezek a kúrák valóban nagyon hasznosak tudnak lenni, de nem ajánlatos 1 hónapnál/1 kúránál hosszabb ideig alkalmazni őket (tehát nem kell velük egy életre szóló függésbe taszítani a szervezetet). Ha használnak, azért - mivel helyreállt a balansz -, ha nem, akkor nem hatásosak, tehát vagy új termék vagy más módszer után kell néznünk.

Körmünkszakadtáig

A szép, egészséges köröm azonban még félsiker - ápolás, gondozás nélkül a fene megette az egészet. Kérdésemre, hogy igaz-e, miszerint csak a reszelés az egyedül üdvözítő, és a kisollót felejtsük el egy életre, azt a választ kapom, hogy ez ennél azért bonyolultabb. Valóban a reszelést ajánlják, de egyrészt biztonsági okokból, másrészt a formázást megkönnyítendő (pl. bal kézzel), végül pedig, mert a laikusnak fogalma sincs, hogy vastag vagy vékony-e a körme, vagy ha lemezesen törik például, akkor azt nem szabad vagdosni stb.Körömlakk-addiktoknak jó tanács: persze, valóban vannak kalciummal dúsított, remek készítmények, de mint az anyaföldet, időnként a körmöt is hagyni kell pihenni, regenerálódni. Környezetszennyező hatásuk pedig külön figyelmet érdemel, szakemberünknek amúgy is vesszőparipája a téma. De olykor még a biolakkot is le kell tenni, és hidratálóra cserélni.

És végül: a körömágyi bőr vagdalására hasonló szabályok vonatkoznak - bőrfeltolót használjunk az olló helyett, mivel túlvágás esetén a szándékkal ellentétes hatást érünk el: sokkal inkább beindul a bőrnövekedés, a gyulladásról nem is beszélve.

Pphhhh, ennyit körmölni...

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés