free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Almatorta tejkaramellával

Borsa         Címkék: almás, í-zi, recept, sütemény, tejkaramella 0 hozzászólás

Fenti sütemény pompás megoldás lehet arra az esetre, ha a családban mindenki enne valami édeset, de egy valaki utálja a sütiket. Íme az almatorta, aminek mindenki maga állíthatja be az édességét.

Borsamunkatárs a nagy quiche sütési lázban agymenést kapott és újabb tésztákat kreált, egészen addig, míg családja fellázadt és végre valami édességet követelt. Igen ám, de Borsacsaládban nem mindenki rajong az édes süteményekért. Egészen konkrétan kisebbik Borsagyerek olyannyira nem, hogy megesett az a szituáció, amikor a cukrászdában állva köszönte, de nem kért semmit. Ekkor a kávénénikék elejtették a desszertvillát és megpróbálták rábeszélni az akkor hatéves gyereket egy jó krémesre, vagy valami finom tortára. Nem ment. Kisebbik Borsagyerek ugyanis valóban nem szereti az édességeket. Mit tegyen hát Borsamunkatárs egy ilyen szituációban? Kreálnia kellene egy olyan süteményt, ami alapvetően nem édes, de az édesszájúaknak opcionálisan azzá tehető és olyan gyorsan elkészül, hogy egy hétköznap délután is érdemes nekifogni.

Mivel azonban a quiche láz nem múlt el nyomtalanul, mondhatni monomániává vált, Borsamunkatárs, egy édes(ebb) variációban kezdett gondolkodni. Nyilvánvaló volt, hogy gyümölccsel kell tölteni, de a szürke november estén a narancson kívül csak néhány klimaxon túl lévő alma árválkodott a gyümölcskosárban. A narancs drága mulatság, de az almákat így már senki nem eszi meg, megpecsételődött hát a sorsuk. Ám boldogok lehetnek, mert mikor a készülő sütemény illata elárasztotta a lakást, valaki megszólalt: pont olyan, mintha karácsony lenne!

Minden jó, ha a vége jó

A receptből nem kifelejtettük a cukrot, valóban nincs benne, csak a legvégén, de az sem kötelező, így tényleg mindenki a saját ízlése és az almatöltelék savanykássága szerint édesítheti magának vanília fagyival, esetleg karamell öntettel.

Így készül

20 dkg lisztből, 10 dkg vajból, egy tojás sárgájából, csipetnyi sóból néhány kanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk. Picit pihentetjük a hűtőben, majd kibélelünk vele egy tepsit, tortaformát, vagy cakkos szélű pitesütőt, és forró sütőben sápadtra sütjük.

Közben meghámozunk négy nagy almát és nagy kockákra vágjuk. Úgy ahogyan vannak, a tésztára halmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk egy nagy marék durvára vágott dióval és újra visszatoljuk a forró sütőbe, annyi időre, míg az almák átforrósodnak. Erre azért van szükség, hogy amikor leöntjük a tejszínes katyvasszal és készre sütjük, ne főjenek szét az almák, puhák legyenek, de azért rágni is kelljen egy kicsit.

Három tojást elkeverünk másfél deci tejszínnel, csipetnyi őrölt szegfűszeggel és fahéjjal, majd leöntjük vele az almákat. Akkor jó a mennyiség, ha az almák nyakáig ér a szósz. Úgy húsz perc alatt készre sül. A végén, ha akarjuk megszórhatjuk porcukorral, és visszatolhatjuk a sütőbe kicsit rágrillezni a tetejére. Forrón a vanília fagyi remek kísérője, kihűlve pedig egy jó forró tejkaramella öntettel tálalhatjuk. Vigyázzunk a nyelvhólyagokkal!

Tejkaramella öntet: öt evőkanál cukrot barnára pirítunk, ha már jó erős illata van hozzáöntünk másfél deci tejszínt és addig keverjük, míg a csomóba ugrott pirított cukor elolvad benne. Hozzákeverünk egy kávéskanál vajat és már tálaljuk is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés