free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájnkörkép az ünnepi roham előtt

Borsa         Címkék: bolt, dizájn, körkép, roham, ünnepi 0 hozzászólás

A budapesti dizájnboltok már felkészültek az ünnepekre. Ha nem akarsz a legnagyobb karácsonyi hajtásban a tömegekkel sodródni, akár már most megveheted az ajándékokat. Dizájntárgy-körképünk.

Úgy tűnik, a karácsonyi szezon minden évben egy kicsit korábban kezdődik, de az is lehet, hogy ezt csak mi érezzük így. Még mindig azon kesergünk, hogy lassan nagykabátra kell váltani, az utca hamarosan az egyik legbarátságtalanabb hellyé válik, a boltok kirakatában pedig egyszercsak meglátjuk az üvegdíszeket, amik kitörölhetetlenül eszünkbe juttatják a közelgő ünnepet, és a vele járó tennivalókat.

Vannak, akik már jó előre gondoskodnak az ajándékokról, még mielőtt elkezdődne a karácsonyi hajtás, és vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárolgatást. Bevalljuk, mi az utóbbi csoportba tartozunk, elsősorban azért, mert utáljuk a telet, és amíg nem havazik, addig sem hidegről, sem a közelgő ünnepekről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni. A legrosszabb az egészben, hogy minden évben pórul járunk, kifosztott üzletek várnak minket, és dupla annyi utánajárással találjuk meg, amit keresünk. Elhatároztuk, hogy idén okosabbak leszünk, nem hagyjuk december közepére az ajándékhajszolást. Nyakunkba vettük a várost, és elzarándokoltunk kedvenc boltjainkba, hogy megtudjuk, érdemes-e már most elkezdeni az ajándékok beszerzését. Meglepődtünk, a budapesti dizájnboltok ugyanis már most felkészültek az ünnepekre. A legtöbb helyen csodálatos tárgyakra bukkantunk, a karácsonyi kínálat az elkövetkezendő hetekben pedig mindenhol bővülni fog.

Luxuskacsák és drótrobotok

A karácsonyi adok-kapokban az a legrosszabb, hogy olyanokat is meg kell ajándékoznunk, akiket egyáltalán nem ismerünk, csupán azért, mert nagy valószínűséggel mi is kapunk valamit tőlük. Protokoll célokra senki sem szán több tízezer forintot, ilyenkor előkerülnek a mécsestartók, párologtatók, mikulás szobrok, na meg a havas tájat és karácsonyfát ábrázoló képecskék. Idén ne hagyd magad elcsábítani a könnyen beszerezhető giccsekkel, legyél stílusos, adj inkább trendi cuccokat! Hidd el, nem kerülnek sokkal többe, mint a kommersz vásárokban beszerezhető füstölőtartók és unalmas kézműves tárgyak.

A budapesti dizájnboltokban igazán jópofa apróságokat találtunk. A Forma galériában drótrobotok(kép1) hadserege vár, amelyek mindegyike valamilyen különleges képességgel rendelkezik. Mozognak, forognak, csörögnek és ugrándoznak, a "giccs" jelző pedig egyikre sem illik. Ugyanitt igazán cuki műanyag kacsákat(kép2) is találtunk, mindegyik egyedi külsővel rendelkezik. Kedvenc dizájnboltunkban persze nem csak egy-két ezer forintos apróságokat találtunk. Igazán stílusos faliórákra(kép3) bukkantunk, ezek között biztosan találsz olyat, ami tökéletesen illik a legjobb barátnődhöz, aki mindig mindenhonnan elkésik. Itt kaphatóak a legszebb falmatricák(kép4) is, hatalmas a választék festett falra könnyen felragasztható szörnyekből, cicákból és burjánzó növényekből. A Formában találtuk a legszebb csomagolópapírokat is, ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

A megfelelő világítás az otthon egyik legfontosabb kelléke, télvíz idején pedig különösen nagy szerephez jutnak a melegséget és kényelmet sugárzó világítótestek. Egy szép lámpa minden alkalomra tökéletes ajándék, igazi mentőötlet, ha már végképp semmi nem jut az eszedbe. A gond általában az, hogy nehéz olyat találni, ami nem méregdrága, mégis ötletes darab. A Király utcai Sunshipben többféle színváltós Mathmos lámpát(kép5) is találtunk, ezek akkor is jól néznek ki, ha épp nincsenek bekapcsolva.

Stílusos és megfizethető ajándékok

A világító kavicsok, golyók és téglák mellett mozgásérzékelővel ellátott asztali lámpák is kaphatók, legyezéssel vagy tapssal lehet színváltásra, vagy a fény erejének finom változtatására kényszeríteni őket. Tökéletes irodai kiegészítőket találtunk a black blumtól, a tolltartók, könyvtámaszok és olvasólámpák(kép6) mind különleges dizájnnal rendelkeznek, mindegyikben van valami plusz. Természetimádóknak tökéletes ajándék a NASA által kifejlesztett, zárt ökoszisztémájú önfenntartó akvárium, amelyben egy rákocska és egy kis moha él tökéletes szimbiózisban.

Bár az ajándékok kiválasztásához jó érzékünk van, eddig mégis minden évben megszenvedtünk, amikor a barátunk anyukájának kerestünk valami szépet. A generációs különbségek megnehezítik a dolgunkat, vagy túl fiatalos, vagy túl öreges ajándékra bukkanunk, nehéz eltalálni középutat. A Kiály utcai Müller Mónika Enteriőrben viszont számtalan tökéletes ajándékra bukkantunk. Csodálatos porcelánokra, egyedi díszítésű padlóvázákra akadtunk(kép7), amik egyszerűen tökéletesek a célra. A boltban talált tárgyak között biztosan rábukkansz majd olyanra, ami nem csak neked, de a párod anyukájának is tetszeni fog.

A Repülő Tehén választéka

A karácsonyi előszezont feltérképező túránk utolsó állomásában, a vicces ajándéktárgyakat forgalmazó Repülő Tehénben sem csalódtunk. Az üzlet láthatóan felkészült a karácsonyra, a polcok ugyanis zsúfolásig teltek vadonatúj bolondságokkal. A boltban tombol a fekete és a rózsaszín(kép8), a plüss és a műanyag. Nem csak vicces apróságokat, de gyönyörű neobarokk kiegészítőket is találtunk. A plüssel bevont mellszobrok, koponyák, gyöngyfüggönyök és szobrocskák jól mutattak az üzletben a hollywoodi sztárok arcképeivel díszített órák, paravánok(kép9) és egyéb kiegészítők mellett. Igazi újdonság a mini cseréphadsereg, az első kínai császár földalatti síremlékének szobraira kísértetiesen hasonlító katonák(kép10) sokkal jobban néznek ki, mint egy kedves mikulás, vagy egy karácsonyi hangulatú képecske, és az ünnepek után is a polcon maradhatnak.

Mi nemcsak nézelődtünk, hanem vásároltunk is, már gyűlnek az ajándékok a gardróbszekrény kabátokkal eltakart hátsó zugaiban. Kis odafigyeléssel idén karácsonyra mindenkinek szupertrendi csecsebecséket vehetsz, tapasztalatunk pedig az, hogy az ilyesminek azok is nagyon örülnek, akik egyébként nem díjazzák különösebben a dizájntárgyakat. Nem mindegy, hogy a huszadik ugyanolyan tárgyat kapják majd szeretteiktől a fa alá, vagy valami igazán különleges meglepetés várja őket, ami ráadásul neked sem kerül több pénzedbe és idődbe, mintha a kommersz árucikkek között válogattál volna. Szóval dizájntúrára fel!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés