free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Görcsoldó könyv nőknek

Megyeri Nikolett         Címkék: bemutató, csernus, görcs, könyv, 0 hozzászólás

Mivel Csernus doktor saját bevallása szerint nem elsősorban a nőkhöz, hanem a görcsben lévő emberekhez ért, ennek megfelelően írta meg legújabb könyvét, A Nő-t. Elolvastuk, ajánljuk.

Dr. Csernus Imre új könyve, A Nő, nem szakácskönyv. Nem ad kész recepteket, viszont szuggesszíven bátorít bennünket, nőket arra, hogy merjünk „főzni”. Ott voltunk a bemutatón, majd Borsamunkatárs el is olvasta a könyvet. Beszámoló és vélemény.

Négy nő, két férfi

Csernus doktor új könyvének bemutatójára egy csupaszürke, novemberi délelőttön, az egyik belvárosi könyvesház kávézójában került sor. A közönséget a sajtó munkatársai és a helyi szobapálmák alkották. A pódiumon a szerző, valamint Szily Nóra újságíró, Szekeres Nóra a Tv2 sztármagazinjának műsorvezetője, Horváth Vanda, a magyar Music Tv főszerkesztője, az ex-Vivás, jelenleg a Ludwig Múzeum píárosaként dolgozó Piringer Patrícia és Nádor Péter festőművész foglalt helyet. Utóbbi úr jelenlétét az indokolta, hogy ő készítette az illusztrációkat a könyvhöz. Ezek közül néhányat eredetiben is kiakasztottak a helyiségben és az esemény első negyed órája tulajdonképpen a festőről szólt, annyira, hogy kezdtük már úgy érezni magunkat, mintha nem is könyvbemutatón, hanem kiállítás-megnyitón lennénk. Ezt Szily Nóra is megérezhette, ugyanis egy megfelelő pillanatban magához ragadta a mikrofont és végre a könyvre és annak fő témájára, azaz a nőkre terelte a szót, majd innentől kezdve ő tartotta irányban a beszélgetést, úgy, hogy főleg kérdezett, az önelemzést pedig inkább a többi három közreműködő nőneműre hagyta.

Nézz még több képet a könyvbemutatóról!

Vágod?

Közülük leginkább Piringer Patrícia élt a helyzet adta lehetőséggel: hosszas, cserfesen affektáló eszmefuttatása végére - melyben zavaróan sokszor alkalmazta a "vágod?" kérdést, feltételezhetően nyomatékosítás gyanánt - kihozta, hogy ő jó nő, mégpedig azért, mert "használja a skinjeit". Megtudhattuk továbbá azt is, hogy Patríciát fel tudja vidítani a napsütés és a másik ember mosolya, meg hogy pasi nélkül is jól tudja érezni magát. Nem így van ezzel Szekeres Nóra, aki ez alkalommal az eminens - talán valódi? - énjét vette elő és elmondta, hogy neki ahhoz, hogy jó nőnek érezze magát, nem csupán, hogy férfira szüksége van, hanem a gyerekeitől érkező visszacsatolásokra is. A szintén jelenlévő Horváth Vandáról eddig nem tudtunk igazából semmit, és szótlanságával tett róla, hogy ez a pódiumbeszélgetés nyomán se változzon.

A meghívott jónők

Miközben a hölgyek többé vagy kevésbé kibontakoztak, Csernus doktor békés figyelőállásban üldögélt az asztal szélén és csak olykor, egy-egy mondat erejéig kapcsolódott be a diskurzusba. Majd lassacskán azért ő is belelendült, ám a róla - a média áldásos közreműködése révén - kialakult veszedelmes, ordítozós képhez viszonyítva még így is egy kifejezetten joviális pasast láthattunk ezen az összejövetelen. A doki leszögezte, új kötete nem szakácskönyv, nem ad kész recepteket a jónőségre. Elárulta, hogy úgy érzi, nem elsősorban a nőkhöz, hanem a görcsben lévő emberekhez ért, ilyen szempontból közelítette meg tehát a témát. Megjegyezte, hogy a nők nem mernek konfrontálódni, pedig kellene, mert az élet rövid. Szerinte jó nő az, akiben ott van a tűz. A könyvet pedig azoknak ajánlja, akik kíváncsiak, elégedetlenek vagy boldogtalanok, esetleg boldogok, de befolyásolhatók.

Kézfeltartás A bemutató vége felé közeledve Szily Nóra kísérletet tett arra, hogy bevonja a közönséget is: megkérte a jelenlévő - többségében nőnemű - újságírókat, hogy kézfeltartással jelezzék, ha jó nőnek tartják magukat. Nos, a reakció alapján mi, sajtóban dolgozó nők súlyos önértékelési gondokkal küzdünk, ugyanis csak néhány kéz emelkedett bizonytalanul a magasba. Az egyik ilyen kézhez tartozó személy, egy női magazin harmincas évei elején járó munkatársa felszólításra arra is hajlandó volt, hogy a színpadra kiülve részt vegyen egy rövid, nyilvános analízisen. Csernus doktor önmagához képest még mindig szolidan, de azért kellő határozottsággal kérdezgette a hölgyet, akiről így megtudtuk, hogy alapvetően jóban van önmagával, csak fél a tűztől és hiányérzete van, amiért egyelőre még nem szült gyereket. A doki épp kezdett volna elemébe kerülni, ám ekkor szóltak, hogy a bemutatóra szánt idő lejárt, így végül is nyisszantásszerűen ért véget az esemény.

Kávé, könyv, metakommunikáció

Innentől kezdve pedig hadd váltsak át egyes szám első személybe, hiszen a könyvet én - aki majd ezt a cikket aláírom -, nőként, magam is elolvastam. Ez a könyv egy felnőtt, gondolkodó nő számára nem sok újat mond. Viszont okos szuggesszivitással - a szerzőre jellemző, nyomatékosító vulgaritást sem mellőzve - arra bátorít, hogy merjünk konfrontálódni a görcseinkkel. Érződik rajta, hogy férfi írta, de ez nem hátrány, sőt. A könyv olvasása közben hasonló érzésem lett, mint akkor szokott lenni, ha olyan férfivel cserélek érdemben eszmét női témákról, aki egyébként nem akar ágyba vinni. A férfiaknak főleg azért ajánlanám elolvasásra, mert nem árt, ha kicsit beletanulnak az ilyen szemszög használatába, s ha már valamennyire megy, tovább is csiszolgatják.

És a nőknek? Kétszáznegyvenhat oldal sok mindenre elég, ebben az esetben szinte az összes tipikus női élethelyzet és az ezekhez kapcsolódó parák alapos, példákkal illusztrált kivesézésére. Persze nem lehet azt mondani, hogy a könyv minden oldala egyformán érdekes lesz mindenki számára, de az ismerős részek, az annál inkább... Olyat pedig bizony, ha tetszik, ha nem, minden nő talál majd benne. Aki most a leghangosabban tiltakozik és azt gondolja, hogy ő ugyan nem fog, mert hát nem elmbebeteg és nem is egy rinyálós liba, na, ő fog a legtöbbet. Ez a könyv azoknak mutat igazán sokat, akik már megtanultak profi módon tagadni. Igen, azt meg kell hagyni, hogy a kötet tartalma voltaképpen egyfajta terjengős kritikája a női létnek. De, ahogy azt a szerző írja az egyik fejezet legelején: "A megfelelő kritikával lehet mit kezdeni, a legtöbben azonban felkapják a vizet, amikor meghallják azt, amit úgyis tudnak." Pedig nem érdemes felkapni! A már úgyis tudottakat meghallani, és kezdeni vele valamit, viszont annál inkább.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés