free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jófejség mindent visz...

Fiáth Titanilla         Címkék: jófejség, okfejtés, pszichológus, szép, tulajdonságok 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Szia!

A "Ne utálj a szépségemért!" cikkel kapcsolatban szeretnék egy véleményt megfogalmazni. Azért neked írok, mert te vagy ennél a médiumnál a szakavatott az emberi viselkedési formák terén, s így te tudsz a legobjektívebben reagálni, esetleg. Tapasztaltam már egyet s mást az életben, s elmondhatom, hogy a szépségnél van egy sokkal nagyobb hatású "fegyver" a másik nem meghódítására. S ez igaz mindkét oldalra. Kedvesség és közvetlenség. Ezzel a legtöbb ember levehető a lábáról. Akár a haverság, akár a barátság, akár a szerelem terén. S ez közel sem egyenlő lányoknál a ribancsággal, az valami egészen más.

Sok lány azt hiszi, hogy ha dekoratív azzal minden meg van oldva. Előny, de nem mindenható "fegyver". Sőt, általában elmondható, hogy azok akik szépek, de nem tudnak kedvesek és közvetlenek lenni, azok hangoztatják azt, hogy "azért nem sikerülnek a kapcsolataim, mert szép vagyok" esetleg azt, hogy "utálnak a szépségemért". Ismerek olyan lányt aki csodálatosan szép és emellett kedves és közvetlen is. S kedveli is mindenki, egyszerűen ragyogó teremtés. S olyat is ismerek aki szép, de a kedvesség és a közvetlenség helyett inkább gyerekes (rossz értelemben) és idegesítően hisztis. S például ő is azt hangoztatja, hogy azért nem közelednek hozzá, mert szép. És ez a lány már közel sem tinédzser.

Életem során volt már részem a lányok irányából sok más (jó) mellett bosszúra, provokálásra, kettős mércére, többek félrevezetésre irányomba, s jellemzően ezek olyanoktól származtak, akik nem rendelkeztek a fentebb említett tulajdonságokkal mások irányába sem. Tisztában vagyok vele, hogy ezek a tulajdonságok csak úgy jönnek maguktól vagy nem, nem igazán lehet tanulni vagy erőltetni ezeket, talán még pszichológiával sem (vagy igen?). Nehéz dolog ez, főként az olyanoknak, akik nem is tudnak erről a problémájukról, s bebeszélnek maguknak valami egészen mást, így élve le talán az egész életüket. Csak ennyit szerettem volna mondani.

Üdvözlettel

Szia,

a bemutatkozó levelemben valami olyasmit írtam, hogy nem fogom én itt megmondani a frankót, inkább együtt gondolkodnék az olvasókkal. Azért örültem a levelednek, mert lehet rajta agyalni, csűrcsavarni, bogozgatni, úgyhogy most tekerek is az általad leírtakon egyet.

Modellektől gyakran halljuk, hogy a szépség önmagában zéró, meg hogy előírt anorexia ide vagy oda, éhen pusztulnának, ha az előnyös külsejük nem párosulna kisugárzással, elbűvölő személyiséggel, sármmal (Te is megemlíted, hogy a közvetlenség és a kedvesség a 90-60-90-nél erősebb fegyverek). Ami kissé bonyolítja a dolgot, az a szép emberekkel kapcsolatos sztereotípia: nemes külsejű társainkat hajlamosabbak vagyunk az átlagos kinézetűeknél kedvesebbnek, megnyerőbbnek, barátságosabbnak látni. A bíróságok a kellemes megjelenésű vádlottakat nem sújtják akkora ítélettel, mint a csúnyábbakat (a börtönben, ahol dolgozom, a raboknak épp emiatt fontos, hogy a tárgyalásra civil ruhában mehessenek). Amikor egy kísérletben a résztvevőknek felolvastak egy, kisgyerekek által elkövetett bűncselekményt, akkor a bájosabb gyerekek képeit nézve az emberek azt mondták: "Á, ez csak egy csíny!", míg a csúnyábbakra komoly büntetést szabtak volna ki.

Egy másik kísérletben fiúkat kértek meg arra, hogy beszélgessenek lányokkal telefonon. Különböző fotókat tettek eléjük (miközben a beszélgető csaj ugyanaz volt). Amikor egy Cindy Crawford külsejű cicát mutattak, a fiúk sokkal tovább beszélgettek, élénkebbek, jobb társalgók voltak, mint amikor úgy gondolták, hogy előnytelen külsejű a beszélgetőpartnerük. Ami igazán meglepő volt, hogy a lány is sokkal jobban kommunikált, érdekesebb, nyitottabb, közvetlenebb személyiségnek tűnt, amikor egy olyan fiúval beszélt, aki azt gondolta róla, hogy szép. Ezt hívják önbeteljesítő sztereotípiának.

Amit mindezzel mondani szeretnék, hogy a szép embereknek sok esetben könnyebben megy, hogy közvetlenek és kedvesek legyenek, hiszen az előítéleteink alapján eleve ezt várjuk tőlük (az elhízott embereket egy kísérletben nemcsak kevésbé vonzónak, de például butábbnak is tartották a soványaknál; beláthatjuk, hogy az intelligenciának végképp kevés köze van a testsúlyhoz...). Ez van, ilyen kultúrában élünk. Mindez azonban semmit nem von le az általad mondottak igazságértékéből: ha nem vagyunk szépségkirálynők, a személyiségünkkel, az előnyös tulajdonságaink hangsúlyozásával simán nyerők lehetünk.

Alátámasztásképpen idemásolom Balog Judit színésznő bemutatkozó sorait a nemrég megjelent, Szomjas oázis című antológiából: "Mikor még egyáltalán nem voltam vonzó nő, mert elsős gimnazistaként szemüveges piszkafa voltam, akin minden lógott, hát akkor elhatároztam, hogy végtelenül szellemes leszek, mert én már csak azzal nyerhetek, ha egyszer szépséget nem adott nekem a teremtő. Kidolgoztam magamnak egy jó kis stílust, ami nagyon bejött a pasiknak, s bizony egy-egy házibuli után nem a szőke nagy mellűeket kísérték haza csapatostól a fiúk, hanem a kisbalogot, akivel jókat lehetett röhögni. Aztán még vonzó nő is lettem, kell több...?"

Szerintem nem, sőt, piszkafaként is Te voltál a legklasszabb csaj, Judit!

Üdvözlettel, Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés