free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legütősebb koktél

Borsa         Címkék: ital, koktél, lista, pia, ütős 1 hozzászólás

Nem sok italtól lehet annyira könnyen és stílusosan berúgni, mint a koktéloktól. A lefagyasztott alkoholízek és az egyéb komponensek miatt nem érezzük az ütés mértékét. Íme az öt legvadabb.

Mielőtt belekezdenénk a mókába, előre szeretnénk leszögezni, hogy ez a lista nem alkoholt népszerűsítő lista, de mégis, mi lenne tökéletesebb kiegészítője egy összeülős sztorizós estének, vagy egy kellemes zenés mulatságnak a szemet gyönyörködtető és szívet melengető alkoholos kevert italoknál? Na, ugye. A koktélokban azon túl, hogy nagyon "trendik" manapság, pont az a jó, hogy fintorkeltő, kellemetlen íz nélkül oldják a feszültséget, és emelik a hangulatot. És ha szépek is, finomak is, stílusosak is, akkor mi gátolhatna meg minket abban, hogy kontroll nélkül döntsük magunkba őket? Leginkább a józan ész, meg persze egy kis tájékozottság, hiszen vannak olyan fajták, amik alattomosabban támadnak társaiknál. Összegyűjtöttük az öt legkeményebbet, amikkel érdemes nagyon óvatosan bánni.

Margarita

Az egyik legnépszerűbb tequila-alapú koktél. Nevéről megoszlanak a vélemények, az a biztos csupán, hogy egy hölgy ihlette a névadó mixert. A legnépszerűbb verzió szerint egy amerikai színésznőről, Marjorie Kingről kapta a nevét 1948-ban. A hölgy allergiás volt minden szeszre, kivéve a tequilát. Az egyik hotelben a spanyol mixer az ő tiszteletére keverte ezt az italt, és nevezte el Margaritának, ami a Marjorie spanyol megfelelője. Összetevői: tequila, Triple Sec vagy Cointreau, limelé és jégkockák, de limelé helyett szoktak bele citromot is facsarni. Szép, talpas koktélospohárban szervírozzák, az elmaradhatatlan sóperemmel a pohár szélén. Pont népszerűségében rejlik a veszélye, és abban a 26%-os alkoholtartalomban, amit a belekevert italok a végén kiadnak.Bronx

Ez is egy közkedvelt, régi koktél. Először Johnnie Solon, a Waldorf Hotel mixere készítette az 1930-as években. A sztori szerint éppen egy Duplexet készített, ami száraz és édes vermutból, valamint narancslikőrből állt, amikor a főnöke arra utasította, hogy azonnal találjon ki valami újat az egyik előkelő vendég számára. Johnnie a Duplexből kiindulva összekutyult egy teljesen új ízt - ami állítólag nagyon ízlett a finnyás vendégnek-, és a bronx-i állatkertről nevezte el, mindenki tippelhet, hogy miért. Összetevői: gin, száraz vermut, édes vermut, narancslé és jégkockák. Ha Bronx Dry-t rendelünk, ugyan ezt a kombinációt fogják szervírozni nekünk, csak édes vermut nélkül. Puritán és alattomos, lassan üt, de nagyot.
Zombie

Ezt a beszédes nevű koktélt egy Donn Beach nevű bártulajdonos keverte először az 1930-as években. Egyik barátján tesztelte az ízeket, akinek annyira ízlett a keverék, hogy rögtön hármat le is tolt belőle. Következő nap úgy fogalmazott, hogy inkább halottnak érezte magát semmint élőnek az eset után. Így kapta a Zombie nevet, és ezek után éveken keresztül fejenként legfeljebb két koktélt lehetett fogyasztani Donn bárjaban. Napjainkra a recept átalakult kissé, rengeteg változata létezik, ami viszont közös bennük az, hogy mindegyik többfajta rumot tartalmaz és nagyon ütős. Összetevői: fehér rum, barna rum, Stroh rum (80%), Angostura (gyógynövényekből készült keserűlikőr, alkoholtartalma 44%), narancslé, citromlé, ananászlé, cukor, jégdara. A sok gyümölcstől és a szép nagy űrtartalmú pohártól olyan, mint egy hűs üdítő ital, és simán lenyomunk belőle kettőt-hármat, mire az első hatni kezdene.

Kamikaze

Szintén egy árulkodó nevű koktélról van szó. A kamikaze japán szó, jelentése isteni szél. És ennek megfelelően szélvész gyorsan lerészegedhetünk tőle, utána pedig úgy érezhetjük magunkat, mint akinek az agyán átfúj a szél, vagy mint az autentikus kamikázék egy sikeres bevetés után. Ragozhatnánk tovább is, de a lényeg annyi, hogy ez a kis savanyú koktél felespohárban kerül elénk, egyhajtásra fogyasztjuk, a vodka lefagyasztott ízét nem is érezzük, és eleinte a hatását sem. Kicsi, tehát sok legurul belőle, és mire észbekapnánk, már lefejeltük az asztalt. Összetevői: vodka, limelé, jégkockák.

Flaming Lamborghini

Az abszolút ász, legalábbis hazai viszonylatban ez viszi a prímet. Valószínűleg a létező legerősebb koktélok egyike, félelmetes hírét csak a divatos fogyasztási metódusa előzi meg. Ha ilyet rendelünk egy bárban, készüljünk fel rá, hogy kettőnél többet sehol sem fognak kihozni nekünk, de ebből mi profitálhatjuk a legtöbbet, bízzunk a szakemberek ítéletében. Összetevői: Grenadine szirup, Sambuca (olasz likőr, amelyet főként ánizzsal és feketebodzával ízesítenek, alkoholtartalma 40%), görög brandy, egy bivalyerős rumfajta (80%) kerül az egyik pohárba. Míg a másikba Curacaot és egy szintén erős sötét rumot töltenek, az elsőt meggyújtják, megszórják fahéjjal, és amíg ezt az égő löttyöt kortyolod, beleöntik a másik pohár alkoholos keveréket is. Csak 20 perc után kezd hatni igazán, de akkor igen masszív megzuhanós élményt garantál.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés