free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Játszótér nyugdíjasoknak

Borsa         Címkék: időskor, játszótér, megelőzés, mozgás, nyugdíjas 0 hozzászólás

Az idősebbek egészségügyi ellátásara sokat kell költeni, pedig egy kis mozgással számos időskori megbetegedés elkerülhető lenne. Sok országban természetes, hogy ezért játszóteret építenek nekik.

A testmozgás - sajnos - nem túl népszerű nálunk, különösen nem az idősek körében, akik inkább a tévé előtt ülnek egész nap, minthogy egy kicsit kimozduljanak otthonról. Igaz, a városi terek nem igazán barátságosak és nyugodtak mifelénk. Tőlünk nyugatabbra és keletebbre is számos kísérlet született már arra, hogy a nyugdíjasokat elcsábítsák az egyszemű pásztor, a televízió elől, a legsikeresebb próbálkozásnak eddig a nyugdíjas játszótér bizonyult.

Az idősek aránya a világon a leggyorsabban Japánban növekszik, az ázsiai szigetországban születik ugyanis a legkevesebb gyerek. Az idősek egészségügyi ellátására itt költik a legtöbbet, ezért mindent megtesznek, hogy a nyugdíjasok körében népszerűsítsék az egészséges életmódot. A megelőzés olcsóbb a társadalomnak, ám a legtöbbet mégis az idősebbek nyernek vele, akik a rendszeres mozgás következtében nem ágyhoz kötötten, betegen, hanem jó közérzettel és aktívan élik életük utolsó periódusát.

A rendszeres testmozgásnak nagy szerepe van a megelőzésben - mondta el megkeresésünkre dr. Bors Katalin, reumatológus. Amellett, hogy megakadályozza az elhízást, karban tartja a vázizmokat, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, a csontritkulást, és segít karbantartani a bélrendszer működését is. Nincs olyan szervrendszere az emberi testnek, amelyik ne igényelné a rendszeres testmozgást. A fizikai aktivitás nem csak az általános egészségi állapotra hat kedvezően, az ingergazdag környezet a lelki frissesség egyik záloga is – tette hozzá a szakorvos.

Nézegess még több játszóteret!

A szakember szerint ehhez már napi félóra séta és ugyanennyi torna elegendő, a lényeg, hogy a gyakorlatok minél több izomcsoportot megmozgassanak. Fontos viszont tudni, hogy a testgyakorlatokat nem lehet uniformizálni, hiszen vannak olyan betegségek- például a csontritkulás-, amelyek számos gyakorlat elvégzését kizárják, ezért az ebben szenvedők speciális tornát igényelnek.

Tokióban már több időseknek szánt játszóteret felavattak, ahol a játékok egy kis egészséges testmozgásra bátorítják az arra járókat. Kicsit úgy, mint egy erdei tornapályán, itt is táblák magyarázzák el, mi mire való. A mászókára hasonlító tornaszeren például a lépcsőzést lehet gyakorolni, a különböző magasságú gombákon szökdécselve fejleszthető a egyensúlyérzék és az izomzat is. Körhinta helyett óriás szögmérőben lehet forgolódni, hogy erősödjön a csípő és a derék, padok helyett pedig csillagkapu kinézetű széken lehet a nyújtózkodást gyakorolni, hogy hajlékonyabb és rugalmasabb legyen a felsőtest. A park felépítése szemmel láthatóan nem került sokba, hiszen csupán pár korlátról, székről és a hozzájuk tartozó táblákról kellet gondoskodnia Tokió városának.

Mi is kipróbálnánk

Hasonlóan egyszerű eszközökkel rendezik be az időseknek szánt játszótereket Kínában is, ahol nagy divatja van az utcai közös tornázásnak. A kínai nyugdíjasok nem csak azért szeretnek a nekik épített parkokba járni, mert lehetőségük van egy kis testmozgásra, hanem azért is mert kimozdulhatnak otthonról, és közösségbe járhatnak.

A kínai és a japán példát nemrégiben Németország is követte. A berlini Preussenpark az első kifejezetten időseknek épített játszótér. Itt jóval bonyolultabbnak tűnő sporteszközöket lehet találni, amik sokkal inkább úgy néznek ki, mintha egy menő fitnessterembe szánták volna őket. Ennek ellenére negyedannyiba került a városnak, mint egy gyerekeknek szánt EU konform játszótér felépítése. A modern tornaszerek között akad lépcsőzőgép, hátizomerősítő, nyújtásra és kellemes masszírozásra alkalmas eszköz is. Valószínűleg a német morál, és a graffititaszító bevonat együttes hatása miatt eddig még nem rongálták meg őket.

Finnországban, a rossz időjárás miatt beltéri játszóteret építettek, részben az időseknek. A finnek szerint ugyanis sokkal jobb, ha nem választják külön a generációkat, ezért a parkot úgy építették meg, hogy mindenki, gyerekek és öregek egyaránt találjanak nekik való játékokat. Az építkezést egy három hónapos kísérlet előzte meg, amely során bebizonyosodott, hogy a játékok nem csak a fizikai erőnlétre és az egyensúlyérékre, de a mentális képességekre is jó hatással vannak, azaz segítenek a időskori szenilitás legyőzésében. A kísérletben résztvevő nyugdíjasok mind elképesztő változásokról számoltak be, erősebbnek, egészségesebbnek fittebbnek érezték magukat, és mindezt a játéknak köszönhetik. A kísérletben résztvevő utcai játékokat gyártó cég, a Lappland éppen ezért olyan új játékokat fejlesztett ki, amelyekkel akár három generácó is használhat egyszerre.

Egy finn játszótér nagymamáknak

Nyugdíjas játszótér nálunk is van, bár a mozgást itt kissé másként értelmezték. Alig egy éve Újbudán avatták fel az ország első, kifejezetten nyugdíjasoknak szánt terét, ahol pétanqueozni, tollasozni, lengőtekézni és üldögélni lehet. A tollas nem kifejezetten nyugdíjas sport, valószínűleg ezért nem használja senki a pályát, a lengőteke sem sok izmot mozgat meg az üldögélésről nem is beszélve. Gyanítjuk, a panelházak árnyékában megépült nyugdíjasok kertje inkább csak amolyan mutogatni való tér, hogy el lehessen mondani, nálunk is van ilyen. Ilyen hozzáállással bármelyik budapesti parkot el lehetne nevezni a nyugdíjasok terének, hiszen mindenhol van pad, pétanqueozni pedig gyakorlatilag bármilyen sima homokkal beszórt területen lehet. Nálunk egyelőre sem lépcsőzőgép, sem hátizom erősítő, sem magyarázó táblákkal ellátott nyújtózkodásra alkalmas korlátok nem buzdítják mozgásra a nyugdíjasokat, pedig nem ártana rájuk is odafigyelni, már csak azért sem, mert az árul el a legtöbbet egy társadalomról, hogy hogyan viszonyul az öregeihez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés