free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bluesrajongó a magyar sztárvilág

Radnai Zoltán         Címkék: beszámoló, blues, buli, celeb, westbalkán 0 hozzászólás

Igazi celebparádé várt bennünket a Bluespatika budapesti állomásán, ahol megtudtuk, milyen zenére bulizik Szipál Péter fotográfus. Ráadásként pedig az ötvenes évek frizuradivatját is tanulmányozhattuk.

Igazi celebparádé várt bennünket a West Balkánban a Bluespatika országos Jamboree turnéjának budapesti állomásán, ahol a fellépő világsztárok mellett jelen volt a hazai művész és médiaelit színe-java is. Végre megtudtuk, milyen zenére bulizik Bakáts Tibor Settenkedő, Soma Mamagésa és Szipál Péter fotográfus, a rajongók között pedig az amerikai ötvenes évek frizuradivatját tanulmányoztuk.

Különleges este volt a Jamboree utazó bluesfesztivál budapesti állomásán szervezett buli. Debrecen, Pécs és Gyula után, Érsekújvár és Szekszárd előtt a West Balkánban is felléptek az amerikai műfaj ma élő legnagyobb sztárjai, magyar zenészekkel kiegészített formációkban. Sietve leszögezzük: fogalmunk sincs a bluesról, ezért az eligazodásban segítségül hívtuk Oláh Andor harmonikaművészt, az Európában elsőként elindított "rolling" - utazó fesztivál fő szervezőjét, meg persze igyekeztünk minél jobban elvegyülni a magyar bluesrajongók sokszínű forgtagában.

Vissza az ötvenes évekbe

Több, mint harminc éve van jelen a gospelből és más vallásos műfajokból kinőtt blues Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy már a szocializmusban is voltak klubok és koncertek, ahol csak a blues szólt, a magyar zenészek és közönségük pedig együtt kattant rá a népszerű, dallamos és könnyen emészthető zenei világra. Jimi Hendrix, Deák Bill Gyula, Hobó, és Tátrai Tibor nyomában ma már csaknem háromszáz magyar banda jár, érdekképviseletüket és sokszor a menedzseri teendőket is egy művészeti alapítvány, a Bluespatika látja el. Fellépéseket, reklámokat, bulikat szerveznek, demo felvételeket sokszosítanak, és kapcsolatban állnak a világ legtöbb blues zenei közösségével.

Furcsa, hogy a blues, ez az avatatlan fül számára leginkább jazzhez és rockhoz közel álló műfaj szervesen beépült a magyar kultúrába. Oláh Andor szerint ez azért lehetséges, mert a vallási gospel tradíciók nálunk nincsenek jelen, maga a zene azonban hallgatható, vidám, igazi partimuzsika. Beszélgetésünk idején az amerikai szupersztárokat utaztató fesztiválmenet már megjárta Debrecent, ahol állítólag majdnem felrobbant a koncertnek otthont adó épület, az emberek az asztalok tetején táncoltak fülig érő szájjal. Karen Caroll és Sharrie Williams, a műfaj nagyasszonyai a pesti koncerten is megmutatták, milyen a szívvel-lélekkel játszott groove. A termetes asszonyságok elképesztő profizmussal és lazasággal nyomták a sokszor improvizációkon, fantáziadús, táncolható futamokon alapuló muzsikát, a közönség pedig vette a lapot. Bakáts "Megasztár" Tibor az első sorban rázta, Soma a bárpultnál riszált finom mozdulatokkal, a kemény mag pedig az amerikai ötvenes éveket idéző zselézett Elvis-séróval, és nyakba kötött babos kendővel nyomatékosította zenei kötődését.

Karen Caroll és Sharrie Williams

Érezni lehet egy koncerten, hogy a zenészek unott haknit játszanak, vagy komolyan szeretik, fontosnak tartják amit csinálnak. A vallásos spirtuálé, az átélt és végiggondolt szövegek, az erős "üzenet" megteszi a hatását. Heterogén rajongói klub kovácsolódott Magyarországon is, az elmúlt évtizedek alatt, a West Balkánban hetven éves rockerek, és tizenhat éves tinicsajok együtt ropták a harmonika- és gitárszólók ritmusára. Ismert arcok, a magyar popzene nagy öregjei bólogattak viszkisüveg mellett az asztaloknál, úgy tűnt mindenki régről ismeri egymást.

A koncertélményhez fotókiállítás és lemezbörze is tartozott. A falakon hatalmas átéléssel éneklő fekete zenészek, csupa világhírű művész portréját láttuk, a terem egyik sarkában pedig két antikvárius-forma bácsi árulta a bakelit ritkaságokat. Az Amerikából nemrég hazatért Szipál Péter fotográfustól sörözés közben kérdeztük meg, mit gondol a bluesról. A Madonnát, Johnny Depp-et és talán egész Hollywoodot fényképező művész a sokat látott emberek szerénységével beszél általában, a koncerten azonban elragadtatva dícsérte a Karen Caroll zseniális előadását. Közben azt is megtudtuk, hogy mostanában a Playboynak fotózik (portrékat) és azzal kacérkodik, hogy honosítja valahogy angolul papírra vetett írásait.

Fotókiállítás, lemezbörze

Félidőben a Bluespatika zenei Életműdíját is átadták a műfajért legtöbbet tett hazai és külföldi személyiségnek. Magyar részről Tátrai Tibor vehette át az arany hangjegyet formáló szobrocskát, a nemzetközi szcénából pedig a "véletlenül" épp a színpadon tartózkodó Sherrie Williams-re esett Andorék választása. Bevalljuk, kicsit cinikusan figyeltük, mit szól majd az amerikai díva a magyar zenei kitüntetéshez, Ms. Williams azonban szó szerint könnyekig meghatva nyugtázta a rajongók és a hazai szakma szeretetnyilvánítását. A művésznő előbb kapott díjat Budapesten, mint hazájában, igaz Amerikában a legjobb női blues énekes díját is hamarosan átveheti majd.

A díjazottak

Éjfél után blues-remix buli kezdődött, a tekintetek egyre fátyolosabbá, a rajongók egyre jókedvűbbé váltak. Képzeljük, milyen lehet egy ilyen este másnapján vadonatúj városban fellépni, utazni, szervezni, csomagolni. A hihetetlenül energikus, középkorú énekesnőkön mindenesetre nyoma sem látszott fáradtágnak. Kíváncsiak vagyunk, vajon Gyula és Pécs között, a sáros-latyakos novemberi dzsuvában a kisbusz ablakán kinézve mit gondolnak Magyarországról. Nyilván tetszik nekik egyébként, esténként ugyanis mindenért kárpótolja őket a magyar bluesrajongók őszinte lelkesedése.

 



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés