free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lúdlányok meg a focilemez

Borsa         Címkék: dupla, kritika, lemez, ludditák, tizenegyes 0 hozzászólás

A rap-nővérek harmadik nekifutása a lemezpiacnak igen kellemes sokszínűséget, meglepetéseket és csapatmunkát hozott, dupla albumon szervírozva. Meghallgattuk, és most orrba-szájba dicsérjük.

A hazai rap-szcéna kedvenc csajduója, a Ludditák, azaz Mc Móki és Mc Tita nem először bizonyítja, hogy ott a helyük az élvonalban. Sőt, jelen muzikális próbálkozás igényes kivitele, zenei profizmusa és csípős-szellemes szövegei egészen Belgä-s emlékeket idéznek, és valószínűleg egyik fél sem fog megsértődni rajta, ha egy kellemesen tág tartományon belül egyszintre emeljük őket.

A helyzet az, hogy nem nagyon tudunk elfogulatlanok maradni a témában, hiszen a "mi lúdjainkról" van szó. Jelen album pedig valóban parádésan sikerült, és rögtön duplára, szóval mindenki nézze el, ha a következőkben felettébb látványosan fogjuk nyalni a formáció seggét.

Már a felvezetés is roppant szimpatikus, hiszen unalmas és levegőtlen sajtótájékoztató helyett helyes kis csomaggal leptek meg minket a lányok, benne kávé, pia, ropogtatnivaló és a "büntető" album, ami már kívülről is nagyon kis dögösen néz ki. A lágy pasztellszínekbe bújtatott borító képzeletbeli rozsdálló focimeze stílusosan támogatja be hátulról a meccs-koncepció oda-vissza necces témáit. A kötelező intro, outro, bedobás, kirúgás, öngól(em) és a névadó tizenegyesen kívül, a lemezek hossza is egy futballmérkőzés nettósított játékidejét idézi. A két félidő egy "élő" és egy "holt" lemezre lett leosztva, ami jelzi gyökeres különbözőségüket, és a folyamatosan alakuló zenekaros Luddita-formáció erősödését.

Ezt kaptuk

A "dead" feliratú első korong a tradicionális dj-kevert zenei aláfestéssel fut, ez kicsit egységesebb, szolidabb. Az állandó alkotótársak mellett - Jakab Zsolt (Dj Nafta) és Kondor Péter (Dj Párizs) - külsős arcok is besegítettek a munkába; Dj Vanis, Sabák Péter és a marosvásárhelyi illetőségű Háborgató Maszkura. Némelyik számot tangóharmonika, kecskeduda és hegedű is színesíti, és ne lepődjünk meg az éles hangulatváltásokon sem. Természetesen a szövegek maradtak az igazi lúdlányokhoz méltó pimasz, odamondós, kortárs-értelmiségi, laza miniköltemények, amiket már megszokhattunk. A tematika érinti a rasszkérdést, a depressziót, a szépségfetisiszta sztáripart, és Budapestet, mint pánikkeltő gépezetet, továbbá vígan kacsingat kifelé funkos, soulos és drum ’n’ bass- es alapok felé is.

A második félidő "live" munkacímű korongja sokkal kaotikusabb és csapongóbb. Viszont ez a káoszközeli hangulat abszolút a javát szolgálja, hiszen, ha jól nevelten, sorban hallgatjuk a számokat, könnyen megülhetne a hangulatunk az ötvenedik perc környékén, ehelyett azonban vagy azért vigyorgunk majd, mert élénkebben figyelünk a szövegekre, vagy egyszerűen a slágeresebb dallamokon szocializálódva ebben a félidőben kapjuk meg az abszolút zenei flash-t, amit vájtfül-függetlenül mindenki könnyebben fedez fel az élő hangszeres nótákban. Itt aztán tobzódhatunk a rock-tól kezdve, a popon át a ska, reggae, rock 'n' roll és punkig, a szövegvilág - ha ez lehetséges - még jobban bekeményít; divattuskók, turisták és budapestiek csak óvatosan!

Igényes munkások

A zenekarban Gerdesits Ferenc (dob - Quimby, A Kutya Vacsorája, Üllői Úti Fuck, Marlboro Man), Bacsa Gyula (billentyű - Hiperkarma, Palermo), Mezei András (basszusgitár - Üllői Úti Fuck), és Vastag Gábor (gitár, vokál, effektek - Üllői Úti Fuck, Frank zappa-emlékzenekar) működött közre, míg a feat-ek között megtaláljuk a már jól bejáratott IMMC-s Buppát, Sinyát, Kelemen Angelikát és Újonc Petit is az Akkezdet Phiaiból.

Igazi dögös-ludditás, nagyon rendben lévő dupla, ami minden ízében igényes munkát takar. Mi nem találtuk meg a gyenge láncszemet a csapatban, a keményen bevarrt büntetőt pedig teljesen jogosnak ítéljük.

Ludditák: tizenegyesKiadja a Playground RecordsIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés