free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajok terepszínben

HT         Címkék: csajok, hímtag, militarista, terepszín, viselet 0 hozzászólás

Hímtagunk szerint nem véletlen, hogy a civil lakosság körében elterjedt a militarista viselet és, hogy bár a csajok békepártiak, mégis kedvenceik lettek a terepszínű ruhák. Hímtagunk a háborús divatról.

Bármennyire is unalmas, de igaz, hogy véletlenek nincsenek, maximum az okait nem ismerjük a véletlenjeinknek. Ha valamit nem tudunk megmagyarázni, akkor ráfogjuk, hogy véletlenül történik. Például általában véletlenül esünk szerelembe, vagy véletlenül vesszük fel a polónkat fordítva. Annak ellenére, hogy nem érdemes vitatkozni azon, hogy egy véletlen lehet-e direkt, a véletlenbe az is jó, hogy bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet. És meg is történik, mert a véletlenek ilyenek, jönnek-mennek, és hatnak a világunkra. Megtördelik a szerszámgépelemek egyenletes mozgását, megtréfálják a szív elektromos tevékenységét mérő EKG-jeleket, hatnak az egyedszámra, a gazdasági folyamatokra, a meteorológiára, a labdajátékokra, és akkor még nem is beszéltünk az interaktív pillangókról.

Pillangóhatás a divatra is

A véletlenek befolyásolják a divatot is. Trendszakértők tömkelege rója az utcákat világszerte inspiráció után kutatva. Aztán egy-egy szubkulturális motívum simán felbukkanhat még a haute couture-ben is. Persze a divat üzlet, és jellemzően az történik, hogy a földlakók öltözködési szokásait meghatározó divatcégek döntéshozói a raktáron maradt harisnyakészlet és az abból származó árbevételkiesés miatt szavaznak úgy, hogy a következő évben a színes harisnya lesz a menő. Viszont a véletlennek semmi köze a háborúhoz, és a militari rucik sem véletlenül kerültek be a csajok ruhatárába.

Háborús divat

Nagy szerencsénkre manapság bárki öltözhet katonásan, csak pénz és military shop kérdése, hogy egy illető hadi viseletbe bújjon, így a militarifétisesek sem maradnak le semmiről. És ha úgy hozza a véletlen és/vagy a politikai és gazdasági szándék, akkor militarista stílusjegyeket viselő ruhadarabok ugyanúgy megjelenhetnek az elegáns butikok polcain, mint a turkálókban. Bár kevesek kedvence a militaripornó, de szerintem mindenki látott már pléldául terepszínű miniszoknyát. Egyébként évszázadok óta élnek olyan csajok a Földön, akik buknak az uniformisra. Száz éve egy századosi katonai egyenruha jogos tulajdonosa jelentős szexuális riadalmat tudott okozni az ivarérett nőlakosság körében mondjuk egy parkbeli séta közben, és egy katonatiszt jó partinak tűnt minden kispolgári leányos anya szemében. Közismert, hogy a felkapaszkodni vágyó cselédlányok egy része is izgult a militari öltözetűekre, de nagy részük nem jutott túl a bakaviseleteseken. Napjainkban is csupán gusztus kérdése, hogy egy idegenlégiós vagy egy vezérőrnagy egzisztenciája kecsegtetőbb-e egy csaj számára, de a csajok nagy része nem vágyik katonapasira.

Az alap, hogy egy valamire való hadsereg katonái rendelkeznek terepszínű fellépőruhával, de a civil lakosság katonai ruházkodást kedvelő fele is vásárolt már magának valaha valamilyen terepszínű cuccot. A régi korok hadseregei színes egyenruhákban háborúskodtak, az uniformisaik nagyjából azt a célt szolgálták, mint manapság a focisták mezei. De mostanában nem füves csatamezőkön dőlnek el a világ uralmi kérdései, a kivagyi hadviseletet felváltotta a rejtőzködő. Nem véletlen, hogy a mai terepszínű katonacuccok szándéka az álcázás, és az sem, hogy ahogy változtak a háborúskodási szokások, úgy változott az egyenruhadivat, és cserélődtek le a kackiás, harsány regimentek a mai álcaegyenruhásokra. Nem tudni, hogy a katonákat vagy a művészeket érdekelte-e előbb az álcázás, Abbott Handerson Thayer amerikai képzőművész már 1896-ban kiadta a The law which underlies protective coloration című kötetét, de például az angolok a huszadik század fordulóján már khaki színű egyenruhában gyilkolták a búrokat Afrikában. Az igazi hadászati terepszín viszont az első világháborúval egyidős. 1915-ben francia művészek állami megrendelésre pacifista szándékkal, mármint hogy legalább a katonák élete legyen nagyobb biztonságban, mázolták hazafias lelkesedéssel terepszínűre konstruktívista stílusban a tankokat, a hadihajókat, vagy a katonák ruházatát. Az első világháborúban megjelenő új hadi módszerek, mint például a repülőgépes felderítés, logikus következménye a camouflage. Egyébként meg tökmindegy, hogy a camouflage-nak a kubizmushoz, vagy a kaméleonhoz van több köze, mert az álcázás a mai napig töretlenül népszerű trend mind a hadseregek, mind a képzőművészek körében. Például Andy Warhol nyolcvanas évekbeli munkái is ebben a stílusban készültek, a camouflage jelenkori történetének pedig egyik legérdekesebb fejezete az optikai kamu.

Még több militari

Bár manapság kevés hadi ruhákba öltözött tüntető demonstrál a békéért, de egy csaj nem vesz fel véletlenül militari cuccokat. A katonaruha civilben üzenetközvetítő öltözködési formula, nem elrejteni, hanem kiemelni akar például egy terepszínű melltartó, vagy egy militarista smink, vagy egy dzsungelharcos álcahálóból készült poncsó. Egyébként meg nem érdemes olyan csajjal a pacifista szándékú militarizmusról beszélgetni, aki azért öltözik G. I. Jane-nek, mert ezt látta a tévében. Arról nem is beszélve, hogy mennyi értelme van katonai ruhákban háború ellen tiltakozni. Bár a nők alapvetően békepártiak, de a militari rucikba feszítő csajoknak nem árt tudni, hogy a háborúnak semmi köze a véletlenekhez, és a terroristák ellen folytatott küzdelem eredményességétől és a nagyhatalmi céloktól függ az, hogy mikor divatos egy terepmintás nagyestélyi. Hivatalosan hat éve tart az első terrorellenes világháború a Földön, és négy éve, amikor az USA és üzletfelei nekiugrottak Iraknak, már volt egy kampányszerű megjelenése a militarista divatnak a médiumokban, de nem véletlen, hogy a legutolsó kampány idén kezdődött és még tart.

Egyébként meg nagy szerencsénkre a camouflage hadászatilag legalkalmasabb öltözködési és álcázási formáját, a láthatatlanná tévő rucikat a csajok úgysem fogják felvenni.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés