free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Férfi a fakanál végén

Borsa         Címkék: férfi, főzősuli, í-zi, online, tippek 0 hozzászólás

Egy tapasztalt nő és egy tanuló férfi kérdezz-felelek játékának eredménye ez az online főzősuli, ami nem csak férfiaknak, kezdő háziasszonyoknak is jól jöhet. Most az elrontott ételek feljavítása a téma.

Körbe vagyunk véve olyan nagyravágyó férfiakkal, akik nem elégszenek meg azzal, hogy elkészítsék a szombat reggeli szalonnás rántottát, vagy nyáron a bográcsgulyást, hanem egyéb konyhaművészeti ismeretekre is szeretnének szert tenni. Érteni szeretnék a szakácskönyvek szakkifejezésit és szeretnék elkápráztatni környezetüket egy-egy konyhai remekkel. Borsamunkatárs is úgy érezte, hogy most, húszas évei derekán itt az ideje, hogy néha összeüssön egy-egy komolyabb kaját, de fogalma sem volt, hogyan kezdjen hozzá. Teljes tájékozatlansága miatt a szakácskönyek sem segítik ki a pácból. Ezért úgy gondolta, hogy másik, főzni tudó Borsamunkatárshoz fordul segítségért. Megállapodtak abban, hogy mivel összeköltözni nem óhajtanak, elméleti és on-line képzés lesz a legcélszerűbb forma. Dávid minden hónapban egyszer felteszi kérdéseit, a kolléga válaszol, sőt házi feladatot is ad, hogy karácsonyra Dávid meglephesse a szerkesztőséget egy komplett vacsorával. Az első kérdések a dinsztelésre, a lassú tűzre, és a megfuttatásra vonatkoztak, most az elkövetett hibák kijavítása volt a cél.

Főzni akaró Borsamunkatárs kérdései

"Megfuttattam a sárgarépát, ahogy kérted. Nem is lett volna vele baj, de a fűszerezésnél ráborítottam a sót. Ilyenkor mi a teendő? Megy a kukába az egész, vagy még menthető valahogy a dolog? Ezután, csak hogy ne legyen minden fenékig tejfel, megpróbáltam valami édes kaját összehozni, itt meg a cukorból sikerült túladagolnom. A kérdés ugyanaz, az eredmény remélem más lesz. Amikor egy kicsit lohadt a lelkesedésem, kivettem a mélyhűtőből egy adag lefagyasztott húst, amit még anyukám csomagolt be. Itt azonban egy picit megakadtam, mert nem igazán tudtam, hogyan hozzam fogyasztható állapotba. Megpróbáltam megmikrózni, de ennek az lett az eredménye, hogy a széle felforrt, a közepe jeges maradt. Létezik erre valami használható módszer, vagy az egyetlen út, hogy megvárom, amíg pár óra alatt kienged? Ekkor elővettem a kenyeret, de az meg már teljesen ki volt száradva. Ez is kukába kerül, vagy „újra lehet még éleszteni” valahogy? Végezetül egy olyan kérdés, ami ugyan - még - nem aktuális, de gyanítom nemsokára az lesz. A serpenyő aljáról hogyan lehet a leghatékonyabban lekapni az odaégett zsírt, vagy olajat? Ezen már a répa megfuttatása után is tűnödtem egy sort. Aztán rendeltem egy pizzát."

Vajon, mire utal a kép?

Kedves Dávid!

Igazán megható a szorgalmad, örülök, hogy sikerült elkészítened a házi feladatként kapott párolt sárgarépát, ám nyilvánvaló, hogy ha az ember elkezd valamivel foglalkozni, egyre több és több kérdése támad. Olyan kérdéseket feszegetsz, ami minden főzni tanuló, vagy valamicskét is tudó fejében megfordul. Nem jó hozzáállás viszont, hogy minden kérdésed az elkövethető hibákról szól. Kéretik egy picit pozitívabb hozzáállást mutatni! Na sebaj, ezeket kérdezted, ezekre válaszolok, de a házi feladat így sem marad el - az egyetemi távoktatásban résztvevők is írnak házi dolgozatot. S ha majd első sikeredet aratod nagyszerű főztödde,l és kérdezik, hol tanultál, szemlesütve mondhatod: internetes levelező tanfolyamra jártam. (Megadhatod a címem további érdeklődőknek, addig kidolgozom a tarifarendszert.)

Azt ráborítottad a sót a répára, mit tegyél, hiszen így nem lesz tökéletes a házi feladataid megoldása. Először is: Olyan nincs, hogy beleborul a só, ugyanis nem sótartóból sózzuk az ételt, annak az asztalon a helye. Főzés közben leginkább a kezünket használjuk a fűszerezésre, illetve vannak, akik kanalat tartanak a sóban és azzal mérik ki a só mennyiségét. Én a kézben hiszek, de a lényeg, hogy legyen egy olyan edényed, amiben nagyobb mennyiségben tartod a sót, és bele lehet nyúlni kanállal, vagy kézzel. Lehet ez egy üveg, nagyobb bögre, vagy bármilyen csetresz. Ha csipetenként adagolod a sót, sokkal kisebb az esélye az elsózásnak. Figyelj arra is, hogy minden só más "erősségű". Ha márkát váltasz, ellenőrizd le a sósságát.

Ügyesen, okosan

Ha már elsóztad a z ételt, két lehetőség van. Meghámozol és félbevágsz egy nagyobb krumplit, belefőződ az ételbe, majd, ha már puha kihalászod belőle. Felszedi a sót. Ha zöldséglevest főzöl, és elsóztad, hígítsd fel és főzz bele még zöldséget. Nagyobb mennyiség, ugyanannyi sóval értelemszerűen kevésbé lesz sós. Húsételnél, ha erre van mód, ereszd fel némi vízzel és adj hozzá még a fűszereiből. Lehet, hogy nem pont olyannak szántad, mint amilyen lett, de legalább nem sós és ehető. Ha minden kötél szakad, süsd le a szemed, pirulj el és mondd azt, szerelmes vagy. Aztán viseld a következményeket.

Ugyanez cukorral. Néha valóban előfordul, hogy valami túl édesre sikerül, itt is lehetséges mód a hígítás. Ha gyümölcslevest, kompótot, szószt édesítesz túl, hígítsd! Tejjel, vízzel, amit az adott kaja kíván. Viszont itt is vigyázni kell, hiszen a hígítással az egyéb összetevők íze is gyengül, ezért alaposan utána kell fűszerezni. A másik fontos tudnivaló, hogy főzésnél az édes ellentéte nem a sós, hanem a savanyú! Elcukrozott kaját sóval nem lehet egyensúlyba hozni, de citrommal igen. Ha a készülő étel jellegéhez illik, csavard bele 1-2 citrom levét, sőt reszelj bele citromhéjat is. Ezzel a módszerrel rengeteg - alapvetően gyümölcsös - kaja menthető meg. Így nem segíthetsz azonban azokon az ételeken, amiben tej, vagy tejszín van, mert a citromlétől "megtúrósodnak". Azokat csak a hígítás, vagy a tömegesítés mentheti. De a palacsinta túrótölteléke, a pitébe készülő reszelt alma, valamint a kompótok, igen jól bírják a citromot.

A kenyér újraélesztése attól függ, hogy mennyire száraz. A mostani kenyerek kovászt sosem láttak, annyira rossz minőségűek, hogy a pár napos kenyér sajnos nem igazán ehető. Azért ha a belseje valamennyire puha, csak kívül száraz, érdemes egy kicsit bevizezni és forró sütőben, fólia alatt átsütni. Ugyanez igaz a kiflire és zsömlére is, de vigyázz, ez csak egyszer használatos mód, az átsütött kenyér pár óra alatt teljesen száraz lesz. A szikkadt kenyérből egyébként bundáskenyeret, melegszendvicset érdemes készíteni, sokkal finomabb, mint ha frissből csinálod.

Az odaégett olaj serpenyőből való eltávolításáról és a mindenféle húsokról a következő alkalommal beszélünk. Most kérlek, hogy házi feladatként készíts el egy adag rizst - nem olyan bonyolult, mint sokan hiszik -, aztán meséld el a tapasztalataidat. Várom a további kérdéseidet; ha lassan is, de haladunk. Lesz még ebből ünnepi vacsorafőzés!

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés