free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mégis létezik a Da Vinci kód

Borsa         Címkék: davinci, festmény, kód, kotta, kutatás 0 hozzászólás

Egy vadonatúj kutatás szerint az Utolsó Vacsora rejtett üzeneteket tartalmaz, de semmilyen világméretű összeesküvés nincs a háttérben. A festményen ismeretlen kottát és tervrajzot találtak.

Nem hagyja békén a modern kor művészettörténészeit, bestseller íróit és kutatóit Leonardo Da Vinci munkássága, talán éppen azért, mert az 1500-as években élt polihisztor máig hihetetlen alkotásaival évszázadokkal megelőzte korát. Mechanikus szerkezetei, repülőgép modelljei, anatómiai pontosságú biológiai ábrázolásai és csodálatos festményei az ismert történelem legnagyobb lángelméi közé emelték a firenzei jegyző fiát. Utolsó vacsora című freskója, melyet mecénásának, Ludovico Sforza hercegnek készített Milánóban a tizenötödik században, különösen megmozgatta a műértők és szenzációhajhászok fantáziáját. A könyveladási listák éléről hónapokig kirobbanthatatlan volt Magyarországon is Dan Brown: Da Vinci kód című regénye, mely szerint egy titkos egyházi társaság szándékosan eltitkolja a világ elől, hogy Jézusnak és Mária Magdolnának közös gyermeke született. A valóban rendkívül izgalmas elképzelés magyarázata Brown szerint éppen a festményben rejtőzik. Az Utolsó vacsora azt a bibliai jelenetet ábrázolja, amikor Jézus tanítványaival halála előestéjén búcsúlakomát ül, és első ízben kiszolgáltatja nekik a keresztény szentségeket bor és kenyér formájában. Erre vezethető vissza a Katolikus Egyházban azóta is minden vasárnap ismétlődő "szentáldozás" szokása.

Dan Brown szerint a képen Jézus jobbján nem János apostol foglal helyet, ahogy az a Bibliában áll, hanem Mária Magdolna, aki a póféta állítólagos gyermekének anyja. Így a keresztény egyház évszázadok óta becsapja a világ hívőit, Jézus utódai, leszármazottai máig köztünk élnek. A történetben számunkra nem az az érdekes, hogy vajon hogyan és miért találta ki az író ezt az ostobaságot, inkább az izgat bennünket, hogy vajon hogyan lehetett ilyen népszerű, az olvasók és mozinézők millióit megborzongató az elképzelés, hogy a katolikus hit valójában egy nagy titokra, hazugságra épül. Nos, ennek is megvan az oka, és ez korántsem olyan misztikus, mint a bestseller író regénye: jó ideje mondogatják szakemberek, hogy a bűnügyi irodalom és filmipar változóban van. Rég véget ért a hidegháború, James Bond harcolt orosz, arab, észak koreai és szerb maffiózók ellen, míg végül elfogytak a gonosz nemzetek. A krimik piacát a Második Világháború óta eltartó orosz-amerikai szembenállás, a kelet és nyugat háborúja véget ért, új főgonosz kellett, akit ezúttal úgy neveznek: "Titkos Társaságok", "Szekták és Összeesküvők". A Da Vinci Kód sikere épp ennek a paradigmaváltásnak köszönhető, az újdonság varázsának, és nem a sztorinak, vagy az író kiemelkedő teljesítményének.

A Discovery szerint

Ezért is különösen érdekes a Discovery tudományos csatorna legfrisebb híre, miszerint valóban tartalmaz rejtett kódokat a világhíres festmény. A felfedezés percek alatt bejárta a világsajtót, igaz szó sincs szektákról és titkos utódokról sem árulkodik a kép. Giovanni Maria Pala, egy olasz zeneszerző a festmény szereplőinek kézvonalát és az aszalon látható ételeket kötötte össze, és meglepő módon egy kottát kapott, melyet lejátszva egy korabeli zenemű szólal meg. A kotta szöveget is tartalmaz, mégpedig a Jézus korában azon a vidéken beszélt arámi nyelven. Pala a Discovery-nek adott interjújában elmagyarázta, hogyan bukkant a kép részletgazdag, mégis harmonikus egészének nyitjára. Szerinte a hármas csoportokban látható apostolok azt jelzik, hogy a zeneművet 3/4-ben kell játszani, ami a legtöbb középkori szerzeményre igaz. A szereplők kezei - melyek minden esetben valahogy kapcsolatban állnak az asztalon látható kenyérdarabokkal - pedig a hangjegyeket jelölik. A zenész megjelölte a kenyérdarabokat, majd felrajzolta a kottát és játszani kezdett a zongoráján. "Nem hittem a füleimnek" - mondta el az ismeretterjesztő csatornának: egy rekviemet zongoráztam."

Pala a felfedezést követően érthető fejest ugrott a kép részleteinek tanulmányozásába és további megdöbbentő eredményekre jutott. Az apostolok és a középen ülő Jézus alakjainak összekötésével egy kehely formát kapott, melyet tükrözve a milánói Santa Maria delle Grazie templom alaprajzához hasonló vonalak jelentek meg - itt festette Leonardo az Utolsó Vacsorát. A felfedezés minden bizonnyal nagy hírverést és sokféle magyarázatot szül majd. Érdekes egybeesés, hogy pár héttel a kotta és a rejtett rajzok megtalálása előtt a magyar sajtóban is cikkek jelentek meg egy új internetes oldalról, amely 1 gigabájtos, hatalmas felbontásban tartalmazza az Utolsó Vacsorát. A képre kattintva fantasztikus nagyításban, a finom erezetek és az egymásra rakódott festék rétegek is jól kivehetőek. A festményt ugyanis Leonardo egy rendkívül kevéssé időtálló eljárással festette meg, így az évszázadok alatt számtalan alkalommal restaurálták. A nagy művészek célja mindig az, hogy emlékezzen rá az utókor. Da Vinci, aki egy személyben volt szobrász, festő, botanikus, zenész, építész, matematikus és feltaláló nem panaszkodhat. Munkái még 2007-ben is nagy érdeklődést keltenek az emberekben.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés