free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kocka űrhajó kényszerleszállása

Borsa         Címkék: aréna, dizájn, óriás, pláza, stílusos 0 hozzászólás

Hatalmas hírverés mellett megnyílt az Aréna Pláza, a "stílusos óriás" a Keletinél. A megnyitó körülményeiről, a pláza felhozataláról már beszámoltunk. Most dizájn szempontból közelítjük meg.

Kétféle ember él ma Budapesten: aki már látta, és aki csak hallott róla. Az Aréna Pláza megnyitójának híre bejárta az országos sajtót: a meghirdetett időponthoz képest órákkal később engedték be az esőben várakozó, szitkozódó tömeget az épületbe, ahol kosz, nyitott ablakok, zárt mellékhelyiségek és félkész berendezés várta őket, de korábban már jó alaposan kiveséztük mindezt. (Utólag egyébként megtudtuk, hogy állítólag az épület a város egyik legnagyobb szellőzőcsatornáját zárja el. Budapest friss levegőjének nagy része a Rákos-patak völgyében érkezik, ami a BNV területével, valamint az egykori Ügetővel, illetve a Fiumei úti temetővel végződő áramlási útvonal - ennek végét állja el szakértők szerint az összesen 240 ezer négyzetméteres monstrum, az Aréna Pláza.) Most újból irányba vettük a nem is annyira gigantikus plázát és kreatív ötleteket keresve, a dizájnra és megjelenésre koncentráltunk.

Nézegess képeket a plázáról!

Ha arra gondolunk, hogy csak Budapesten több, mint húsz plázában lehet pénzt költeni, és ezek megnyitása rendre békében zajlott, mondhatjuk, hogy az Aréna már az első napon felkeltette érdeklődésünket. Nem jártunk mostanában a Keleti pályaudvar környékén, a látvány sokkolónak bizonyult: az egykori Lovi helyén irdatlan méretű, fémlapokkal és üveggel fedett téglatest éktelenkedik, körülötte sár, sitthegyek magasodnak, a munkagépek és exkavátorok zaját a mocskos járdákon hömpölygő tömeg teszi még elviselhetetlenebbé. Mintha egy kocka formájú, hatalmas űrhajó zuhant volna a Keleti mellé, és az emberek most kezdenék eltakarítani a kényszerleszállás romjait: a sárból vasrudak meredeznek, a hajó bejáratához vezető hepehupás kőrámpán munkások fémrudakat darabolnak flex-szel. A kocka mellett a sárhegyek túloldalán mintha egy nemzetközi kutatócsoport és a NASA tudósai rendeztek volna be ideiglenes központot. Valóságos konténervárosban dolgoznak az üzemeltetők, művezetők és a tulajdonos mindenféle képviselői. A kék fémdobozok ablakain bekukkantva berendezett irodákat, roskadozó irat és könyvespolcokat, foteleket és ülőgarnitúrákat láttunk, mintha a menedzsment hosszú távra tervezne és a következő években városállamot kívánna létrehozni a térdig érő dzsuvában.

Az Aréna Pláza egyértelműen egy közönség előtt megnyitott építési terület. Az igazi meglepetés nem e tény felismerése, hanem az, hogy ami elkészült, abban is bőven akad kivetnivaló. Az áruházba lépve mindenütt félkész berendezést találtunk. Az étkezősoron - ahol szinte kizárólag a hamburger és szendvicsláncok képviseltetik magukat - a hangulatlámpákon még ott fityeg a nejlonborítás, a szökőkutak félig csempézettek, az oszlopok nagy részéről hiányzik a díszburkolat, a falakon furcsa repedések és glettnyomok éktelenkednek. Egy idős házaspár felháborodva nézegette a drága márvány járólapok illesztési hibáit. Felfigyeltünk a jelenségre, és valóban: a fugázás sok helyen hiányos, a lapok összevissza állnak, van olyan terület, ahol egyetlen taposó sincs vízszintben elhelyezve. És ez még mindig semmi.

Elnézzük

A kétemeletes épületgigász tartóoszlopai mellett az álmennyezet sokszor pontatlanul kivágott, a réseken néhol kábelek lógnak alá. A ciklikusan ismétlődő, óriásfolyosókkal összekötött aulaszerű termekben a mennyezetről különféle dizájnelemek lógnak: színes neoncsövek és egy furcsa fémszerkezet. Mintha a pláza boltban kapható lego-panelekből válogatták volna össze a berendezést. Sosem gondoltuk, hogy a Mammutot, vagy a West End centert szépnek is lehet nevezni: az Aréna láttán kifejezetten erre a következtetésre jutottunk.

A dizájn

A pláza úgy hatalmas, hogy közben kicsi. Nincsenek benne irdatlan terek, az elképzelhetetlen négyzetméterszám ugyanis két szinten oszlik el az előbb említett módon: folyosók és kör alakú aulák egyforma rendszere az épület, néhány száz méter séta után fogalmunk sem volt, hol vagyunk, merre van előre és merre a kijárat.

Érdekes, pozitív színfolt

Ha az ember teleportálni tudna egyenesen az Aréna közepére, ahol csak a csillogó kirakatok veszik körül, nincs oda- és visszaút, nincs nézelődés, akkor egészen rendben volna. A butikok ugyanis felkészültek a nyitásra, bár néhol lefóliázott, leragasztott helyiségeket is láttunk. Érdekes színfolt például egy korábbi cikkünkben említett diák-formaterv megvalósulása a bevásárlóközpontban: A design héten, az Iparművészeti Múzeumban kiállított munka, a "Vita Juice Bar" arculatterve életnagyságban várja a narancslevet és turmixokat áhító vásárlókat.

Van aki azért jár plázába, mert vásárolni akar. Mások időtöltést keresnek, esznek-isznak, barátkoznak, pasiznak-csajoznak a fogyasztás megatemplomaiban. Úgy láttuk, ez utóbbi rétegnek gyakorlatilag mindegy, milyen környezetben teszik mindezt. Megszokott, reflex-szerű cselekvéssort ismételnek: mozijegyet vesznek, hamburgert esznek és ruhákat vásárolnak. Dohányoznak a dohányzóban, esznek az evőben, isznak az ivóban.

Pozitív

A plázákba csupán vásárolni járó budapestiek azonban a legtöbb üzletházban kellemesebb körülmények között költhetik a pénzüket, mint az Arénában, így nem győztünk csodálkozni, miért zsúfolt mégis a hely munkanap délelőtt. Talán a karácsonyi roham kezdődött már el, ez megmagyarázná a korai nyitást is. Termék és árumennyiség tekintetében pedig valóban felülmúlhatatlan hely az Aréna, ami a hátralévő munkálatok befejeztével valóban plázák királya lehet. Azt meg mindenki döntse el maga, hogy ezt dicséretnek szánjuk-e...LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés