free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb feldolgozás-dal

Borsa         Címkék: dal, feldolgozás, legjobb, öt, zene 0 hozzászólás

Feldolgozás-dalt készíteni kockázatos, hiszen vagy erős bukta lesz vagy betalál. Most olyan dalokból állítottunk össze egy ötös listát, melyek estében az előadónak érdemes volt vállalnia a kockázatot.

Feldolgozás-dalt készíteni amolyan dupla vagy semmi sansz: vagy az történik, hogy bejön és méltó lesz az eredetihez, esetleg felül is múlja azt, vagy pedig ciki lesz és bukik, mint az ólajtó. A Borsa szerkesztőségében most olyan feldolgozás-dalokból állítottunk össze egy listát, melyek nagyon is betaláltak. Íme...

Dave Matthews Band: All Along The Watchtower

Bob Dylan 1967-ben írta meg a dal eredetijét, mely leginkább egy némileg apokaliptikus hangulatú folkdalként határozható meg. A számot az azóta eltelt évtizedekben nem is akárkik dolgozták fel: a leghíresebb verzió Jimi Hendrix nevéhez fűződik, de rajta kívül többek között Prince, Neil Young, a Grateful Dead, Eric Clapton és Lenny Kravitz is elkészítették rá a maguk változatát. Szerkesztőségünk egyik tagja szerint mégis a Dave Matthews Band által készített feldolgozás sikerült a legjobban, és mivel bízunk az ő ízlésében, ezért ez került a listára.

Elbow: Teardrop

A dal eredetije a Massive Attack 1998-as, Mezzanine című lemezén szerepelt. Leginkább elhíresült feldolgozása az az instrumentális változat, ami a Dr House főcímzenéjében hallható, legalábbis azokban az országokban, ahol a szerzői jog ezt lehetővé teszi. Mi azonban most nem ezt a főcímzenés változatot, hanem egy brit alternatív zenekar, az Elbow által készített feldolgozást választottuk. A dal ezen verziója tökéletes példa arra, hogy egy feldolgozás nem feltétlenül attól jó, ha szinte felismerhetetlenségig eltér az eredetitől. Bár férfi éneket és újfajta hangszerelést alkalmaztak, a szám hangulata megmaradt: ugyanúgy megfelel a befordulós, "kibőgöm végre magam"- jellegű alkalmakra. Néha az is kell.

Fiona Apple: Across The Universe

A nálunk - sajnálatos módon - kevéssé ismert, amúgy Grammy-díjas amerikai dalszerző-énekesnő, Fiona Apple eme Beatles-feldolgozása 1998-ban, a Pleasantville című film zenéi között szerepelt. A dal eredetijeaz 1969-es No One’s Gonna Change Our World című lemezen volt először hallható. Egyike az ikonikussá vált Beatles-szerzeményeknek, melyeket annak rendje és módja szerint sokkal többen dolgoztak fel, mint ahányan kellett volna. Ez a verzió viszont azok közé tartozik, melyek megütik a mércét. Elegáns megoldás. Lenyugtatós zene.

Fugees: Killing Me Softly

Immár 11 éve annak, amikor a rádiók szénné játszották a Fugees együttes Killing Me Softlyját. A szám előtörténete még régebbre, 1971-re nyúlik vissza, amikor is Lori Lieberman amerikai énekesnő meglátta Don McLean-t egy koncerten és az élmény hatására megírta a dal eredeti verzóját, Killing Me Softly With His Blues címmel, melyet aztán két évvel később, némileg átdolgozott verzióban Roberta Flack vitt sikerre, annyira, hogy nyert is vele három Grammyt. Ennek a dalnak is rengeteg feldolgozása született, ám kétségkívül a Fugees-féle változat szólt a legnagyobbat. Nem is érdemtelenül. Generációnk számára tökéletes aláfestőzene tizen-huszonéves korunk iránti nosztalgiázáshoz.

Israel Kamakawiwo’ole: Over The Rainbow

Az Óz a csodák csodája című film legendás betétdalának ezen feldolgozása még 1993-ban készült, ám úgy istenigazán csak 2002-ben vált ismertté, amikor a Vészhelyzet című filmsorozatból Green doktor karaktere ennek dalnak a hangjaira távozott a másvilágra. Szomorúbb tény, hogy a feldolgozást készítő hawaii-i zenész ezt már nem élhette meg, ugyanis még 1997-ben, 38 éves korában meghalt. Ezt a dalt nem igazán szeretnénk magyarázni, de ha valakinek mégiscsak érthetetlen lenne, hogy miért került fel erre a listára, csak annyit mondanánk: a természetessége miatt. Az eredeti.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés