free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Méhnyakrák ellen

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A méhnyakrákról és a megelőző védőoltásról szerencsére sokat lehet hallani, ám tapasztalataink szerint a nők többségének a fejében még mindig vannak nem tisztázott kérdések ezzel kapcsolatban.

Méhnyakrák

Ajánló

Érdemes-e beadatni a vakcinát?"Célszerű oltani a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is. Az egyik Magyarországon is megjelent méhnyakrák elleni védőoltást 26 - 55 éves korú nőkön is vizsgálták. A védőoltás felvétele előtt szükséges egy negatív citológiai lelet, mely egy éven belül bármikor lehetett. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen - mondta Dr. Koiss Róbert, onkológus-nőgyógyász.

A méhnyakrák az egyik olyan halálos betegség, ami ma már szinte teljes biztonsággal megelőzhető, mégis minden második percben meghal miatta egy nő a világon. A betegséget okozó vírusnak csaknem száz típusa van, melyek közül csak néhány rákkeltő, de az ezekkel való fertőzésből is van aki észrevétlenül kigyógyul. A látszólagos ellentmondásokat részletes informálódással lehet feloldani.

Az egyik legjobb barátnőm szülinapja alkalmából kisebb baráti összejövetelt szerveztem otthon. Másnap mindenki korán kelt, így konszolidált hangulatban ünnepeltünk: felnyitottuk a karácsonyra bespejzolt francia borok háromnegyedét, és lila fogakkal vigyorogva átnyújtottuk kisebb-nagyobb csomagjainkat a szülinaposnak. "És a családtól mit kaptál?" - kérdezte valaki. "Méhnyakrák elleni oltást" - motyogta magától értetődően, miközben a mindennapokban elnyomott kreativitásról tanúskodó csomagolásokból igyekezett kihámozni frissen szerzett kincseit - kevés sikerrel. "Hát hülyék ezek, vagy mi?" - hangzott a nem túl udvarias reakció. De barátnőm nem sértődött meg. Érezte, olyan információ birtokában van, amiről a többieknek fogalma sincsen. "El sem tudod képzelni, mennyibe kerül az ilyesmi!" - mondta sejtelmesen. "Több mint húszezer forint!"

"Hát én tuti nem fizetek ennyit egy oltásért!" - summázta épp a legjobban kereső barátnőm a hallottakat. "Te is jobban jártál volna egy új csizmával!" Ezen elkezdtünk vitatkozni, és hamar kiderült, hogy szinte semmit nem tudunk a méhnyakrákról, a betegséget okozó Human Papilloma vírusról, arról, hogy gyakori-e ez a betegség egyáltalán, és hogy milyen fokú védettséget ad az oltás. Aztán hirtelen eszembe jutott, hogy az utóbbi évben több sajtóanyagot is kaptam a témában, de mindig sok dolgom volt, így nem foglalkoztam velük. Előbányáztam őket, és közös erővel megpróbáltuk kisilabizálni a lényeget a cirkalmas dokumentumokból.

"Na, tessék" - mutatott rögtön az első sorokra az oltás-pártiak szóvivője. Az Egészségügyi Világszervezet felmérésével kezdődött az anyag. Az adatok szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő haláláért felelős, az új betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Világszerte minden második percben megöl valakit a kór. "Na jó, mi is ez az egész?" - vette át az irányítást és a kezemből a laptopot a csizmára szavazó barátnőm. Innentől kezdve úgy egy fél órig elhallgatott, átolvasta a sajtóanyagokat, majd össze-vissza keresgélt az interneten, míg végül - mit sem törődve azzal, hogy mi már rég másról beszélünk - megtartotta kiselőadását. "A HPV eddig ismert 100 típusa közül 15 rákkeltő, a 100 azonosított típus közül körülbelül 40 képes megfertőzni a nemiszerveket. A megfertőzött nők nem mind kapnak méhnyakrákot. A HPV fertőzéseket 50-70 %-ban néhány hónaptól két évig terjedő idő alatt legyőzi a szervezet immunrendszere. Viszont nem lehet tudni, hogy kinél indul be a rákosodási folyamat. A kór akkor alakulhat ki, ha az onkogén típussal való fertőződés tartósnak bizonyul. A nők egész életükben ki vannak téve ennek a veszélynek, mert egy átvészelt fertőzés nem alakít ki védettséget a későbbi megbetegedéssel szemben.

A HPV a nemi szervek bőrkontaktusával juthat át egyik emberről a másikra. A méhnyakrákot nem lehet "elkapni", de bizonyos rákkeltő vírusok által okozott fertőzés összefüggésbe hozható a rák kialakulásával. Az óvszer véd ellene, de nem ad teljes biztonságot. A szexuális életetet folytató nők 50-80%-a élete során fertőződik a vírussal, 75%-ban valamelyik rákot okozó típus is bejut a szervezetükbe.

A kockázat az első szexuális aktussal kezdődik, és végigkíséri az életünket" - tartott hatásszünetet elsőre kevés embernek szimpatikus barátnőm, majd még mielőtt bárki más kinyithatta volna a száját, folytatta: "A megelőzésről annyit, hogy Magyarországon két gyógyszercég forgalmaz oltóanyagot, lehet kérni háziorvostól és nőgyógyásztól is, az egyetlen feltétel a negatív méhnyakrák-szűrési lelet. Három részletben adják be, az első és az utolsó alkalom között el kell telnie fél évnek. A szűrést háromévente kell végeztetni. Azért fontos, mert a méhnyakrák a legtöbb nő esetében hosszasan és tünetmentesen növekszik a szervezetben, viszont csak a meglévő elváltozást: a rákmegelőző állapotot lehet felismerni vele. Az oltás a 16-os és 18-as HPV típusok ellen ad védettséget, amik az összes méhnyakrákos eset több mint 70 százalékáért felelnek. A védőoltást már a szexuális élet megkezdése előtt, és monogám kapcsolatban élő nőknek is érdemes beadatni, de a szűrésre attól még továbbra is járni kell, hiszen maradt 30%-nyi onkogén HPV típus, ami ellen nem véd a szer." Ezzel vagy befejezte az előadását vagy elaludtam.

Radnai AnnaKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés