free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tíz film, amit vétek lesz kihagyni jövőre

Istvánffy Dávid         Címkék: 2008, ajánló, felhozatal, film, izgalmas 0 hozzászólás

Az idei év filmes felhozatal szempontjából, nem volt a legerősebb, 2008 azonban jóval izgalmasabbnak ígérkezik. Összeállításunkban megnézzük, melyek azok az alkotások, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Az alábbiakban azokról a filmekről olvashattok, melyeket határozottan és egyértelműen ajánlunk nektek a jövő évre. Megpróbáltuk a lehető legszélesebb felhoztalt prezentálni, amiben végül is lett hely filmsláger paródiának, művészfilmnek, kultfilm gyanús alkotásnak, új Guy Ritchie filmnek, valamint popcornos mozinak is. Válogassatok.

Synechdoche, New YorkBemutató: 2008 elejénÍró-rendező: Charlie KaufmanFőszereplők: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Samantha MortonMiről szól: A többek között a John Malkovich menet-et és a Makulátlan elme örök ragyogásának forgatókönyvét is jegyző Kaufman újabb érdekes, szürreális történetet tár a nézők elé a Synechoche, New York-ban. A főszerepet alakító Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman egy színházi rendezőt formál meg, aki legújabb darabjához felépíti New York életnagyságú mását egy raktárban. Ahogy a díszlet egyre jobban kiegészül, a nézők és a szereplők egyre jobban elvesznek a valóság és a fikció elmosódó határvonalai között. A film témái között a család, az otthon és az emberi kapcsolatok szerepelnek a Kaufmantól megszokott összetett, posztmodern stílusban. Kinek ajánljuk: akik szeretik a szürreális, elgondolkodtató, mégis nagyon emberi témákról szóló filmeket és a művészmozikat.

Be Kind RewindBemutató: 2008 január 23.Író-rendező: Michel GondryFőszereplők: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Melonie Diaz, Mia FarrowMiről szól: A jövő év egyik legviccesebbnek ígérkező komédiája a sztárparádét felvonultató Be Kind Rewind. A Jack Black által megformált melós, Jerry egyik nap azon kapja magát, hogy agya hihetetlenül erős mágneses sugárzást generál. Ennek köszönhetően önhibáján kívül megsemmisíti barátja Mike (Mos Def) videotékájának készletét. A filmben egy izgalmas fiatal színésznőre is vethet néhány pillantást a közönség. A mindössze 23 esztendős Melonie Diaz ugyan már 12 filmben játszott kisebb szerepeket, azonban ez az első alkalom amikor egy alkotás főszereplői között csillogtathatja meg tehetségét. Kinek ajánljuk: akik szeretnének egy igazán jót röhögni Black és Def bájos bénázásán, valamint az elmúlt évtizedek filmslágereinek kiparodizálásán.

Batman - The Dark KnightBemutató: 2008 július 18.Író-rendező: Christopher NolanFőszereplők: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Gary OldmanMiről szól: A 2005-ös Batman: Kezdődik következő epizódja a sötét lovag újabb megpróbáltatásairól szól. A nagy öregek, Caine és Oldman mellett a közönség újra megcsodálhatja a gumiruhába bújt Christian Bale izomzatát, a mindig bűbájos Maggie Gyllenhaal pedig minden bizonnyal Bruce Wayne újabb szívszerelmeként jelenik majd meg a vásznon. A hölgyeknek azonban Heath Ledgert illetően számítani kell arra, hogy a sármos ausztrál színészből nem sokat látnak majd a filmben, ő alakítja majd ugyanis a pszichopata Jokert, akinek egy vegyszeres tartállyal való közelebbi ismeretségből kifolyólag az arca erősen eltorzult. Kíváncsian várjuk a Mementót is jegyző Nolan második Batman rendezését, különös tekintettel ez utóbbi szerepre, Jokert ugyanis már az 1989-es, klasszikusnak számító filmben is eljátszották, méghozzá nem kisebb kaliberű színész, mint az Oscar-díjas Jack Nicholson. Ledgernek tehát alaposan fel van adva a lecke, ezért is várjuk lélegzetvisszafojtva, hogy mit művel majd a denevérember ellenlábasaként. Kinek ajánljuk: akinek tetszett az előző, sokak szerint az eredetitől elrugaszkodott, ám mások szerint kellően sötét és komor hangulatú Batman.

Indiana Jones and the kingdom of the Crystal SkullBemutató: 2008 május 22.Író-rendező: George Lucas/Steven SpielbergMiről szól: A filmtörténet legsármosabb régésze közel két évtized kihagyás után visszatér. A forgatás megkezdése rengeteget csúszott, Spielberg, Lucas és Ford ugyanis képtelenek voltak megállapodni a résszleteket illetően. Indy kalandjairól nem is lehet sok mindent tudni, a két hollywoodi mogul ugyanis az életénél is jobban őrzi az összes forgatásra vonatkozó információt. Annyi azonban bizonyos, hogy a filmben viszontláthatjuk az Elveszett frigyláda fosztogatóiban szereplő kőkemény kocsmároslányt, Karen Allent, s ha a híreknek hinni lehet, talán még Sean Connery is feltűnik majd az idősebbik Jones professzor szerepében. Arra mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy a most 66 éves Ford mire lesz képes a mindig laza és sármos Indy 18 éve nem viselt ruháiban. Kinek ajánljuk: azoknak az Indy-rajongóknak, akik nem félnek tőle, hogy korábbi bálványukat lerombolja a nagypapa-korban is korbáccsal és bőrkabátban akciózó Harrison Ford.

ChokeBemutató: 2008 nyárÍró-rendező: Clark GreggFőszereplők: Sam Rockwell, Anjelica Huston, Kelly MacDonaldMiről szól: Izgalmasnak ígérkezik a Közönséges bűnözők-et jegyző Gregg és a többek között a Fight Club-ot író Chuck Palahniuk közös munkája. A történet szerint Rockwell egy szexmániás egykori orvostanhallgató, aki egy múltidéző vidámparkban dolgozik, hogy eltartsa Alzheimeres édesanyját. Emellett különös csalásokkal is igyekszik pénzhez jutni: elegáns éttermekben úgy tesz, mintha félrenyelt volna, s fuldokolni kezd. Amikor végül megmentik, igyekszik kihasználni a helyzetet, hogy pénzt gomboljon le megmentőiről. A film érdekessége, hogy az 1999-es Fight Club óta ez az első forgatókönyv amelyet Palahniuk jegyez. Kinek ajánljuk: akik szeretik a csavaros sztorikat, valamint Sam Rockwell csibészes mosolyát.

[PAGEBREAK]

Cloverfield/1-18-08Bemutató: 2008 január 18.Író-rendező: Matt ReevesFőszereplők: Mike Vogel, Lizzy Caplan, Jessica Lucas, T.J. MillerMiről szól: A Függetlenség napja és a Blair Witch Project találkozik ebben különös akció sci-fiben. A történet szerint egyetemista barátok egy csoportja találkozik éppen New Yorkban, amikor a várost megtámadja egy különös szörnyeteg. Érdekesség, hogy a látványt egy bármelyik elektronikai áruházban kapható videokamerával rögzítették, így a nézőknek olyan élményben lehet része, mintha a baráti társaság egyik tagjaként csöppent volna az események közepébe. Kinek ajánljuk: akinek tetszett a Blair Witch Project, emellett a sci-fi-akció műfajától sem idegenkednek, valamint akik szeretnének új arcokat is látni a vásznon.

Iron ManBemutató: 2008 május 2.Író-rendező: Jon FavreauFőszereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Jeff BridgesMiről szól: A Jóbarátok Monicájának pankráció-őrült expasija, Favreau rendezőként is kipróbálta már magát Hollywoodban, most pedig eddigi legnagyobb dobására készül. A képregény-adaptáció története napjainkban játszódik, mely szerint Tony Stark fegyverfejlesztő mérnök súlyosan megsebesül, amikor Afganisztánban be akarja mutatni legújabb fejlesztésű rakétáját. Fogságba esik, s fogvatartói arra kényszerítik, hogy szívében egy gránátszilánkkal összeállítson számukra egyet a modern fegyverből. Stark azonban kicselezi őket, s egy olyan speciális páncélt fejleszt ki, amelyben beépített lángszóró és szívritmus-szabályzó is helyet kapott. Így sikerül kiszabadulnia, majd visszatér szülőföldjére, hogy az igazság védelmezőjévé váljon. Kinek ajánljuk: a képregény-adaptációk és a számítógépes animációk szerelmeseinek, akiknek bejött a Fenegyerek és a Fantasztikus négyes. Szombati popcorn-mozi a javából.

Where The Wild Things AreBemutató: 2008 október 3.Író-rendező: Spike JonzeFőszereplők: Forest Whitaker, Michelle Williams, Catherine Keener, James GandolfiniMiről szól: Ha Charlie Kaufmannal kezdtük, akkor a John Malkovich menetet rendező Spike Jonze sem maradhat ki a szórásból. Maurice Sendak klasszikus illusztrációkkal teletömött történetéből pedig éppen egy Jonze-éhoz hasonló látásmóddal megáldott valakire van szükség, hogy abból igazi vizuális csemege kerekedjen ki. A történet szerint Max, a rosszcsont kiskölyök megalkotja saját világát, amelyet különös és vad teremtmények népesítenek be, akik megválasztják a kisfiút királyuknak. Izgalmasan hangzik, kár lenne kihagyni. Kinek ajánljuk: akik el tudják képzelni, milyen lehet a Charlie és a csokigyár és a John Malkovich menet "szerelemgyereke", valamint akik szerették a Jonze által rendezett videoklipeket, esetleg az Adaptáció című szürreáliát.

RocknrollaBemutató: 2008 őszÍró-rendező: Guy RitchieFőszereplők: Gerard Butler, Jeremy Piven, Thandie Newton, Tom WilkinsonMiről szól: A Ravasz, az agy… és a Blöff című filmekkel a köztudatba berobbanó Guy Ritchie kissé eltűnt, amióta feleségül vette a pop nagyasszonyát, Madonnát. Most azonban visszatér, s azt csinálja, amihez a legjobban ért: gengszterfilmet a brit alvilágról. A történet szerint egy orosz maffiózó homályos ingatlanbiznisze balul sül el, s ennek eredményeként több millió dollár kerül elérhető közelségbe többek számára. A hölgyek bánatára a 300-ból megismert Gerard Butler nem félmeztelenül játssza végig a kőkemény gengszter-vígjátékot. Kinek ajánljuk: akinek tetszett Brad Pitt, mint sittes roma, Jason Statham, mint simlis boxmenedzser, vagy Vinnie Jones mint az elves pénzbehajtó. Kultfilm gyanús, reméljük Ritchie nem lőtte még el az összes puskaporát.

The Curious Case of Benjamin ButtonBemutató: 2008 november 26.Író-rendező: David FincherFőszereplők: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Jason FlemyngMiről szól: Ha David Fincher és Brad Pitt összefog, abból általában valami jó sül ki – Hetedik, Fight Club. A Benjamin Button történetét feldolgozó film egy 1922-es F. Scott Fitzgerald novellán alapul, melynek főszereplője ráncos öregemberként születik, s ahogy öregszik, úgy lesz egyre fiatalabb. Ez különös helyzeteket eredményez, főként, amikor beleszeret egy 30-körüli nőbe, akit Blanchett alakít. Az összes felsorolt alkotás közül ennek van talán a legnagyobb potenciálja, így nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit hoznak ki belőle a nagynevű sztárok. Kiknek ajánljuk: az amerikai szépirodalom kedvelőinek, valamint azoknak, akiknek tetszett Blanchett és Pitt közös játéka a Bábel című alkotásban.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés