free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Világsztároknak tervez(ő)

Borsa         Címkék: divat, divattervező, interjú, nerella, ruhák 0 hozzászólás

Nerellát rendszerint magyar származású, monte-carlói divattervezőként szokták bemutatni. Bár élete nagyobb részét külföldön élte le, mostanság egyre otthonosabban érzi magát Budapesten is. Interjú.

Magyarországon született, ám első divatszalonját mégis Monte-Carlóban nyitotta meg, ahol világsztárok is vásárolnak. Saját bevallása szerint kreációit olyan nőknek szánja, akik ismerik és értékelik a minőséget. Nerellával a budapesti showroomjában beszélgettünk.

Borsa: Miért épp a divattervezés?Némethy Nerella: - Családi indíttatásból. Édesanyám is foglalkozott ruhatervezéssel, a családom egy része Olaszországban, Milánó mellett él, cipő illetve textiltervezés a szakmájuk. Én tulajdonképpen belenőttem ebbe a szakmába, gyakorlatban sajátítottam el.

Ez azt is jelenti, hogy iskolában nem tanultad?- A családom azt szerette volna, ha én inkább a dolog üzleti részéhez értek. Kereskedelmi iskolát végeztem, de elég hamar kiderült, hogy ambícióim a tervezés területén vannak.

Hogyan kerültél ki Monte-Carlóba?- Volt egy ügyfelem, akinek itt, Magyarországon mutattak be, ő ajánlott a barátainak, ismerőseinek. Ekkor itthon még nem volt szalonom. Kint viszont egyik ügyfél jött a másik után. Négy évvel ezelőtt ott nyitottam először egy kicsi, majd egy nagyobb showroomot.

Kint inkább hátrány vagy előny volt, hogy magyar származású vagy? - Előny.

Hogy jött az ötlet, hogy Magyarországon is nyiss egy showroomot? - A gyártás Magyarországon van, így Budapesten irodahelységet kerestem, de sokan kérdezték, hogy miért nem inkább showroomot?! Múlt év szeptemberében nyitottunk a Gerbeaud Házban.

Milyen jellegű termékeket tervezel?- A La Nerella ready-to-wear női luxusruházattal és kiegészítőkkel foglalkozik. Jövőre várható az első táskakollekcióm, már leszerződtem egy francia gyárral, aligátor- és krokodilbőrből készítik majd el az általam tervezett darabokat. A cipőkollekció azonban már nehezebb, egyelőre még csak tárgyalok egy olasz gyárral, folyamatban van a dolog.

Férfiaknak is tervezel?- Férfi kollekcióm még nincs, viszont a BABA.COM.MC számára tervezek unisex trikókat, melyek különféle kristály feliratokkal, szlogenekkel vannak ellátva: Beautox Baba, Polo Baba, Deluxe Baba. Meglepetésemre főleg felnőtt nők szeretik farmerhoz vagy kosztüm alá felvenni. Egyébként a férfiruhák tervezése is izgat, de egyelőre lépésről lépésre haladok. A La Nerella márkanév nem képviselhetné a férfi vonalat.

Mely korosztálynak valók a ruháid?- A legfiatalabb vásárlóm 24 éves volt, innentől felfelé. Úgy alakítjuk ki a kollekciókat, hogy a huszonévesektől mindenki találjon benne számára hordható és variálható ruhadarabokat.

Kik engedhetik meg maguknak, hogy tőled vásároljanak?- Mindenki, aki értékeli a minőséget.

Te magad csak a saját tervezésű ruháidat hordod?- Általában igen. Ami viszont most még egyelőre nincs nálunk, az a kötöttáru, de már ezen is dolgozunk.

Hogyan dolgozol? Irányítottan, vagy amikor éppen elkap az ihlet?- Este, reggel, főzés közben, bármikor eszembe juthat valami. Akár csak egy pici részlet. Ilyenkor azonnal lerajzolom.

Van esetleg olyan művész - nem elsősorban tervezőre gondolok - aki hat a munkádra?- Igen, aktuálisan épp egy francia énekes, Charles Aznavour. A 08/09 téli kollekcióm tervezésekor nagyon erősen hatott a munkámra. Ezen kívül Potthast és Kenton Nelson képeit is nagyon szeretem.

Van kedvenc ruhadarabod, amit nagyon szeretsz csinálni, és esetleg visszatérő motívum nálad? - Nagyon szeretem a ceruzaszoknya alapú ruhákat. A szűk derekú, hosszított, térd alatti szoknyákat vagy ruhákat. Szerintem minden nőnek szoknyát vagy ruhát kellene hordania. Nagyobb méretekkel rendelkezőknek is mindig azt ajánlom, hogy a derekát hangsúlyozza ki, mert a derék és a dekoltázs, a 2 kulcspont.

A meglévő kollekcióidat árulod vagy egyéni megrendelésre is dolgozol?- Tőlem főleg a meglévő kollekcióból vásárolnak, de ha egy vevő például a legkeresettebb modellünket, a titanium ruhát szeretné különleges színben, akkor elkészítjük. Sztároknak nagyon sokszor készítettünk már Magyarországon és külföldön is egyedi ruhákat, különleges alkalmakra, fellépésekre. Itthon például Zsédenyi Adriennek, Dobó Katának, Vámosi Vikinek, Jakupcsek Gabriellának és Körtvélyes Évának. Külföldi hírességek közül például Michelle Yeohnak.

[PAGEBREAK]

Kik azok a celebek, akiknek szívesen terveznél ruhát?- Hosszú a lista, de a legszívesebben Nicole Kidman, Cate Blanchet, illetve a franciák közül Marion Cotillard és Audrey Tautounak.

Luxusról, sztárokról, felső kategóriákról beszélünk a ruháiddal kapcsolatban. Mit tapasztalsz, Magyarországon mennyire van igény arra, amit létrehozol? Kik vásárolnak nálad itt, a budapesti showroomodban?- A budapesti showroomban legtöbben külföldiek vásárolnak. Úgy látom, hogy itthon az érdeklődés az ismert márkák felé tolódnak jelenleg, szemben a nemzetközi piaccal ahol a vásárlók szívesebben vásárolnak fiatal tervezőktől egyedi termékeket. Külföldön minden adott, megvannak az anyagiak, léteznek igényes divatlapok, amikből tudnak tájékozódni az emberek és persze minden nagy divatház termékei elérhetőek.

Mit gondolsz, hosszútávon nálunk is megvalósul majd mindez?- Igen, mindenképpen. A magyar nők nagyon csinosak, alapvetően megvan az igény.

A La Nerella márkát inkább magyarnak vagy inkább monte-carlóinak tartod?- A sajátomnak. Részben Monte-Carlóban élek és dolgozom, de magyar tervező vagyok, itt születtem Magyarországon.

Monte-Carlóban vagy Budapesten érzed otthonosabban magad?- Összehasonlíthatatlan a kettő. Mióta itt is dolgozom, egyre otthonosabban érzem magam.

Monte-Carlo és Budapest után mi a következő lépés?- Párizsi showroom. A Fashion Week-en, 2007 októberben tartottunk már egy prezentációt. 2008 márciusában pedig sor kerül kint az első, nagy divatbemutatónkra is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés