free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rajzolt pornó és iráni metálos kislány

Borsa         Címkék: ajánló, animáció, fesztivál, film, program 0 hozzászólás

Az eddig szerényen AniFest néven futó fesztivál jubileumot ünnepel, ennek örömére nevet váltott és bővítette a repertoárját. Elképesztő dolgokra bukkantunk a programban, de minket levett a lábunkról.

Az animációs filmek még mindig valamiféle sztereotipikus lekicsinylő megkülönböztetésben részesülnek a honi nagyközönség soraiban, pedig ez a műfaj egészen különleges tartománya a mozgóképes művészet birodalmának. Lehetőségei valóban korlátlanok, illetve csak az alkotói fantázia szegélyeiben akadhatnak el, és mióta felütötte fejét a számítógépes animáció, azóta a valóságszagú mozik száma is egyre gyarapszik, színvonaluk pedig határozottan kúszik felfelé. A megelevenített figurák, árnyak, bábok mozgása tökéletes illúziót kelt az agyban, ezek a kreatúrák élnek, lélegeznek, éreznek és gondolkodnak. Világuk bármennyire stilizált legyen is, lenyűgöző hatással bír, és nemcsak a mesefétises apróságok számára. Az animációs film nem egyenlő a gyerekfilmekkel, és ezt még mindig sokan képtelenek kiverni a fejükből. Valójában sokkal inkább felnőtt műfaj, mint az gondolnánk, erről azonban igen nehezen győzhetjük meg az itthoni hobby-mozilátogatókat, hiszen alig akad fönn évente pár alkotás a hazai moziforgalmazói hálón. Ezért is számít igazi unikumnak az a fesztivál, ami idén már ötödik alkalommal készteti nyálcsorgatásra az anim-őrülteket, és gerjeszt kíváncsiságot a szimpla érdeklődőkben. Az eddig AniFest néven futó filmes seregszemle idén keresztelkedett át Anilogue-á, ami egyrészt sokkal előkelőbb és franciásabb, másrészt az újdonság erejével paskolgatja a régi híveket is.

Aachi and Ssipak

A fesztivál repertoárjában megtaláljuk a műfaj szinte összes képviselőjét; a méltán népszerű frappáns rövidfilmektől az egész estés japán animéig, a filozofikusabb kattogós rajzfilmektől egészen a leheletfinom festmény-animációig mindent. A nyitó darab Marjane Satrapi iráni-francia rendező Persepolis című tetszetős botrányt kavart alkotása, amit Cannes-ban zabált a közönség, és a zsűri sem hagyhatta díj nélkül, és ami társadalmi problémafelvetését illetően igen kecsesen int be a jelen politikai zűrzavarnak.

Marjane Satrapi: Persepolis

A film hagyományos technikával készült mégis ülve lepipálja a hollywoodi csilli-villi, fejkapkodós komputerdarabokat. A sztori önéletrajzi ihletésű, egy kislányról szól, aki az iráni politikai összevisszaságban nem találja a helyét, de okosan kicselezve a társadalmi felügyelő szerveket felfedezi magának punkot és a kemény metált. Marjane - bár kicsi lány - érti, hogy mi folyik körülötte, de nem helyesli, sorozatos mosolyogtató lázadásai arra ösztönzik szüleit, hogy saját érdekében eltávolítsák a beteg rendszert nyögő országból, és Ausztriába küldik tanulni. Itt aztán megismeri az igazi kiközösítést is, a népét egységes terrorista szervezetként kezelő tudatlanok beszólásait, de megismeri a szerelmet, a szabadságot és a kínzó honvágyat is...

Megindító darab, hiszen az univerzális kiközösítés-élményhez nem kell muzulmánnak lenni, sem ahhoz, hogy az ember meg nem értéssel küzdjön saját hazájában is. Ez az otthontalanság érzés kíséri végig a filmet, fojtogató, kellemetlenül szókimondó alkotás, nem véletlen hogy a Franciaországban letelepedett rendezőnőt az iráni állami filmszövetség legszívesebben megkövezte volna, állításuk szerint Satrapi hamis képet fest az iráni forradalom céljairól és következményeiről. Mindenesetre a különleges és elgondolkodtató animációs élvezetek után áhítozók nem hagyhatják ki, a film a fesztivál után a CirkoFilm forgalmazásában mozikban is látható lesz majd.

Egon és Dönci

A Persepolison kívül még hét nagyjátékfilm került be a sodrásba; a Tekkon Kinkreet, ami az Animátrix és a Gőzfiú rajzolóinak új filmje, és egy túlzsúfolt távol-keleti metropolisz utcagyerekei pofozzák benne egymást halomra. Lesz egy dél-koreai darab is, az Aachi and Ssipak, amit a kritikusok csak bájos eleganciával úgy jellemeztek, hogy Tarantino és Akira keresztezéséből származtatható. De láthatjuk a várva-várt magyar remeket, az első magyar 3D-s alkotást, Magyar Ádám Egon és Döncijét, továbbá Bill Plympton zsűritag Hair High című filmjét, ami egy puritán, de annál fejbevágósabb, parádés iróniával fűszerezett kritika az amerikai társadalom baseball meccseken és pompom-lányokon szocializálódott igen renyhe agyi aktivitást mutató rétegeiről. És itt lesz Anders Morgenthaler Princess című munkája is, ami az idei Titanic Fesztiválon igencsak megosztotta a filmes szakmát. Morgenthaler ugyanis készített egy softpornó rajzolt krimit kézikamerás betétekkel, és annyi vérrel, ami egy másodvonalas horrornak is a becsületére válna.

Meglepetésként pedig a szerda este Budapestre érkezett Kanadában élő, bolgár származású Theodore Ushev beszédes Drux Flux című munkáját is itt mutatják be először, amiről annyit lehet tudni, hogy erősen futurista szemléletben képezi le a világot.

Egon és Döncin kívül magyar vonatkozású még a már most az év hazai animációs eseményének kikiáltott, december végén startoló Macskafogó 2. is, amiből a fesztiválközönség az Anilogue-on láthat először részleteket. Továbbá ne felejtsük el, hogy ez egyben egy verseny is, a programba beválogatott filmekre az öttagú nemzetközi zsűri mellett a nézők is voksolhatnak. Az ígéretes kezdeményezés mellett azért reméljük, egyre több igényes animáció jut majd be a hazai filmforgalomba, és nem csak szerencse kérdése lesz, hogy egy-egy zseniálisan eltalált darabot éppen elcsípünk-e az évben egyszer ránkzuhanó bőséges fesztiválprogramból. A részletes vetítési tervről, helyszínekről és az egyéb színes kísérő-rendezvényekről a fesztivál honlapján érdemes keresgélni, itt.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés