free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bútorcsodák papírból

Borsa         Címkék: bútor, dizájn, kreatív, papír, újrahasznosítás 0 hozzászólás

Úgy tűnik, a hazai kreatívok lassan rájönnek, hogy csak különleges és egyedi találmányokkal törhetnek ki a Kárpát-medencéből. Ilyen például a papírbútor. Utánajártunk, hogy miért jó, és kinek kellenek.

Mostanában egyre több különleges kezdeményezésre bukkanunk a hazai designéletben. Legutóbb betonból készült luxustermékek és enteriőrök nyűgöztek le bennünket, most pedig egy galériával keresztezett papírbútor bemutatótermet találtunk a Ráday utcában.

Előítélet-mentes hozzáállás kell a papírból készült asztal, könyvespolc és ágy megértéséhez, hiszen az anyaghoz eredendően egész másféle tárgyak és eszközök képe kapcsolódik. Bár a papír évezredek óta az emberi kultúra része, a puha anyagból lampion, szalvéta, könyv, vagy törlőkendő készül. Csupa vízben oldódó, képlékeny termék, melyeknek közös nevezője, hogy alkalmatlanok lakberendezési célú felhasználásra. Nem csoda, ha elsőre furcsán közelítünk a kartonból készített bútorok piacához. Hogy a papír nagy teherbírású és masszív is lehet, azt legfeljebb a tévés kaszkadőrshowkból tudjuk: akár három emeletnyi magasságból is bele lehet esni egy jó nagyra rakott hullámkarton halomba. A papír harmonikaszerűen gyűrődik a halott kovboj alatt, így a becsapódás sebessége elvész a rétegelt anyag fodrai között.

Nézegess papírbútorokat!

Nagyjából ezekkel a gondolatokkal indultunk a Ráday utcában nemrég nyílt bemutatóterem és galéria felé, ahol a Karton-Art Design Csoport kulturális felelőse, Provaznik Ariel várt bennünket. Az éppen sokadik csatorna/kábelcsere miatt atomokra robbantott szórakozónegyed közepén, egy világos üzlethelyiségben találkoztunk, ahol minden bútor és burkolat papírból készült. Könyvespolcok és irattartók, ágyak és éjjeli szekrények, lambériák és csillárok, állólámpák és dohányzóasztalok töltötték meg a szobát. Világosbarna és mélybordó, kék és halványsárga színek és a papír jellegzetes illata kapcsolódott a különleges látványhoz. Papírországban jártunk, és hirtelen egy csomó kérdés motoszkált a fejünkben, amiket azon nyomban kalauzunkra zúdítottunk.

Megtudtuk, hogy a termékek kézzel, egyedi formatervek alapján készülnek és általában rendezvényekre, vagy konferenciákra, termékbemutató kiállításokhoz rendelik őket. Ariel szerint a papírstandokon prezentáló cégek nemcsak olcsón jutnak látványos berendezéshez, de imidzsüket is jelentősen korszerűsíti a "green" környezetbarát kollekció. A designcsoport célja ugyanakkor az is, hogy az egyszerhasználatos céges merendelések mellett bennünket, egyszerű vásárlókat is meggyőzzenek arról: érdemes papírral berendezni a nappalit, vagy a hálószobát. Balogh András, a kartonbútorokat 2000-ben szabadalmaztató tervező szerint a feladat nem éppen egyszerű. Sokan még akkor is kételkednek a teherbírásban, vagy a vízzel szemben mutatott ellenállásban, amikor maguk is kipróbálják az alkalmatosságokat. Egy papírasztalt nyugodtan törölgethetünk vizes ruhával, a bútorok pedig rendeltetésüknek megfelelően a rápakolt tárgyak súlyának sokszorosát is elbírják. A polcok 40, a szekrények 300 kilogrammal terhelhetők, az ágy 400, a dobogó és a szék akár 1200 kilogrammot is elbír. Készült már papírból kifutó divatbemutatókhoz, polcrendszer a Közép Európa Egyetemnek, a termékek iránt pedig a hazai intézmények mellett német, francia és Hong Kong-i cégek is érdeklődnek.

Parádés!

Balogh András egyébként még 1999-ben a Frankfurti könyvvásáron alkalmazta először azt a technológiát, amit később itthon szabadalmaztatott bútorainál. A magyar kiadók pavilonja készült először papír elemek felhasználásával. A tervező részletesen ismertette velünk a gyártási eljárás újításait, a papírbútor ugyanis egész máshogy készül, mint egy közönséges hűtőszekrény csomagolása, vagy egy hullámpapír tévédoboz. Ezeket ugyanis szándékosan egyszerhasználatosra tervezik, illesztéseik ragasztottak, vagy tűzöttek, a gyártósorok pedig kizárólag a beállított, síkra hajtott téglaformákat képesek előállítani. A Karton-Art ezzel szemben fix elemekből számtalan variációban állít elő bútorokat, melyeket az összes írószer-boltban kapható fekete bindercsipesszel fognak össze. Így a papírpolcok és asztalok szédszedhetők, könnyen szállíthatók és sokfélék lehetnek, a bemutatóteremben látott festékek ráadásul vízlepergetők, így a termékekre 3 év garanciát ad a forgalmazó.

Újrahasznosított cuccok

A design csoport a pillekönnyű bútorok mellett filozófiát is értékesít. Manapság egyre trendibbé válik a zöld gondolkodás, nyugati országokban az Árpád-sáv színeinek tanulmányozása helyett leginkább a klímaváltozással, és a bolygó pusztulásának elkerülésére kitalált stratégiákkal vannak elfoglalva a parlamentek. A közelgő amerikai elnökválasztás egyik legfontosabb kérdése is a klímapolitika és az olajügy, a fosszilis energiaforrások leváltása és a környezetbarát megoldások keresése lesz. A Karton-Art újrahasznosított termékei ezért gyaníthatóan egyre népszerűbbek lesznek, külföldön pedig már ma is keresettebbek, mint itthon. A Ráday utcában januártól nemcsak termékbemutató, hanem rendszeresen kiállítások is lesznek, fiatal művészek munkái lógnak majd a papírból készült poszatmenseken. A boltba betérő vásárlók pedig előbb utóbb elhiszik majd, hogy a papír nemcsak csomagolásra, vagy ablakpucolásra alkalmas, hanem kényelmes és tartós bútorok is készülhetnek belőle.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés