free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Főzni spórolva, időt megtakarítva

Borsa         Címkék: főzés, idő, pénz, spórolás, tippek 0 hozzászólás

Két dologgal kell spórolni decemberben: a pénzünkkel, hogy mindenkinek jusson ajándék és finom étel, és az időnkkel, mert ilyenkor abból is kevés van. Segítünk, hogyan legyen idő, pénz és étel is.

Kész, megkezdődött, itt a karácsonyi stresszroham ideje. Egyik szempontból persze Advent és várakozás a fényre, gyertyák, forralt bor, másrészről vásárláslista, görcsök, halmozódó teendők, és idegrohamok minden mennyiségben. Megszervezni, hogy az ünnepek melyik napján ki, hova megy, kit látunk vendégül és mivel, megvenni a főznivalókat, lakást dekorálni, beszerezni az ajándékokat a család még és már totyogós tagjainak, ja, és persze takarítani komoly szervezőmunkát igényel. Nem is értjük, hogy ilyentájt miért nem lehet személyi logisztikust fogadni, aki az utolsó hetek teendőit betáblázza nekünk, külön jelölve persze, hogy hol lehet beszerezni a testhezálló ajándékokat, dekor kellékeket és persze a megfelelő minőségű élelmiszereket.

Nem véletlen a minőség szó hangsúlyozása. A városszéli nagyáruházak már Advent első napján zsúfolva voltak vásárlókkal, akik kartonszám vitték a tejbevonómasszából készült Mikulásokat, a tehenet sosem látott marhaszeleteket, és a növényi alapú sajtokat. Mert olcsóbb! felkiáltással. Nem szeretnénk az élelmiszerárakról értekezni, a jó minőségű ennivaló mindenhol drága, de ha az a kérdés, hogy plazma tévé, vagy friss lazac az ünnepi asztalon, mi azért a jó kaja mellett döntenénk.

Ezeket ajánljuk

Viszont az tagadhatatlan, hogy ezt bizony össze kell valahogy spórolni, pénzben is, gyomorban is. Ráadásul a fent említett okok miatt a karácsonyi készülődés közben meglehetősen kevés idő és pénz marad arra, hogy nagy főzéseket csapjunk. Spóroljunk az idővel és a pénzzel, összeszedtünk hát néhány olyan ételt, amit ki lehet hozni olcsón, és még a nagy készülődésből sem vesz el túl sok időt a megfőzése.

Bevásárlás után, nagytakarítás napján

Vannak ugye azok az ételek, amelyeknek elkészítése gyorsan megy, ezeket leginkább a hétköznapokon célszerű bevetni, a fennmaradó időt pedig érdemes a lakásdekorálásra, gyertyák, csetreszek elhelyezgetésére fordítani.

Ha valaki nagyon hiányolja a nyarat, gyorsan össze lehet dobni egy tojásos nokedlit, némi salátával és már csak a szénhidrát túltengés okozta szundikálás kényszert kell legyőzni, hogy nekiláthassunk mondjuk a fürdőszoba ünnepi kisuvickolásának.

Ha a nagy bevásárló körúton kellően átfagytunk, gyors és olcsó megoldás a leves, a bármilyen zöldségből pillanatok alatt összeüthető krémlevesek a legkevésbé macerásak, a zöldség pucolást leszámítva, pillanatok alatt elkészülnek és tejszín/tejföl tartalmuk miatt laktatnak is rendesen, főleg, ha megturbózzuk némi levesbetéttel.

Mákos guba, nem csak karácsonyra

A nagytakarítás napjára remekül megfelel egy gyors paprikás krumpli, itt is csak a hámozás időhúzó, amúgy nyugodtan magára hagyhatjuk, míg elkészülünk az ablakpucolással megfő magától. Az ára meg igazán baráti, ráadásul a nagy ünnepi trakták előtt igazán jól esik valami egyszerű étel.

Amikor a süteményeket és mézeskalácsot készítjük, nyilván nem vágyunk édességre, de ha éppen csalódtunk, mert nem kaptunk megfelelő karácsonyfát, vagy nem volt anya méretében az a blúz, vígasztalhatjuk magunkat egy kis császármorzsával, nem fog az árán múlni egyik ajándék sem.

És persze itt a guba, a mákos. Meggyőződésünk, hogy annak a karácsonyi szokásnak a kialakulása, hogy 24-én mákosguba az ebéd, abban keresendő, hogy ilyenkor a háziasszonyok nem értek rá főzni, így az ünnepi kalácstésztából elvettek valamennyit, megsütötték, megízesítették, jól eltömték a családtagokat, menjen mindenki tele hassal amerre lát, őket meg hagyják nyugodtan készülődni. Így hát a gubát érdemes többször is bevetni az ünnepi készülődés idején, hiszen csak kifli, tej, vaj és ízestők kellenek hozzá. Nem kell, hogy feltétlenül mákkal szórjuk meg, finom dióval, túróval, vagy szilvalekvárral is. Gyors is, olcsó is, és mindenki sokáig békén hagy minket, annyira laktat. Ha azonban mi még készülődni, csomagolni, pakolászni szeretnénk, csak csínján együnk, mert menthetetlenül elnehezít.

Így készül

Személyenként két-három szikkadt kiflit ( ha lehet kapni, akkor lehetőleg vajas tésztájút) ujjnyi karikákra vágunk, és annyi forró cukros, vagy mézes tejjel öntjük le, amivel ha megszívja magát a péksütemény még nem ázik el, de kellően megpuhul. Ekkor átkeverjük az ízesítőkkel: cukros darált mákkal vagy dióval; tejföllel kikevert, megcukrozott, citomhéjazott túróval, vagy a nagyi tavalyi szilvalekvárjával és egy vastagon kivajazott sütőedénybe terítjük. A tetejére is vajforgácsokat teszünk és kellemesen összesütjük.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés