free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Megkóstolt, listázott szaloncukrok

Borsa         Címkék: lista, öt, szaloncukor, teszt 7 hozzászólás

A szaloncukor jellegzetes karácsonyi kellék, manapság nem divat a fára tenni, viszont van, amelyik finom. Hogy a csalódást elkerüljétek, megkóstoltunk náhányat, és listába rendeztük a legjobbakat.

A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Már a múlt században készítettek ilyet a cukrászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban francia mintára jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered.

Nálunk egy időben központi feszültségforrást jelentett, hány cukorka hiányzik a fáról, és mennyi maradt az ünnepi díszbe öltözött fenyőn. Ráadásul voltunk olyan találékonyak, hogy egy hatos lego kockát, vagy valami cukorka alakú tárgyat dugtunk az üres csomagolásba, miután teljesen illegálisan kiloptuk az édességet a papírból. Az ízekre nem igazán emlékszünk, az azonban biztos, hogy az idei felhozatal összességében nem okozna nagy kísértést. De ne szaladjunk előre, lássuk a listát árakkal, ízekkel, típusokkal, abc sorrendben.

Bonbonetti rumízű szaloncukor - 659 Ft.

Úgy tűnik, hogy Tibi és a Bonbonetti összefogtak az idei szaloncukor-jellegű termékek gyártásakor, a csillagos éji vezérmotívum ugyanis mindkét változatnál domináns. A csokis rudacskákról ismert Bonbonetti a kék helyett egy szerethetőbb barna/arany árnyalattal jelentkezik, ízben pedig magasan veri a Tibi túrós-citromos szörnyetegét. Mintha Sportszeletet ennénk igazi csokidarabkákkal. Ez a skála első darabja, ami még ma is csábítóan hatna ránk, ha nem lenne a képben a Nosztalgia szaloncsoda.


Norbi zselés szaloncukor - 729 Ft.

Sosem gondoltunk úgy a Norbi termékekre, mint a Tibi, vagy a Katica édesipari márkanevek huszonegyedik századi megfelelőjére, pedig adódik az összevetés. Igaz, míg Tibi egy kedves-torkos fiúcska, Katica egy pöttyös kötényes konyhatündér, addig Norbi egy atlétatrikós lakótelepi adonisz, aki a piros karácsonyi díszek között a cukorka dobozán épp úgy fest, mintha egy nyakig fekete kiskosztümbe öltözött parlementi képviselőasszony volna Aranka, a krémpuding. A csoki íze az állítólagos vitamintartalom ellenére szörnyű: a narancsos-citromos íz olan, mintha egy gumidarabkát rágcsálnánk, amit előzőleg klasszikus, nyolcvanas évek-beli Jaffa szörpbe mártogattunk volna. A csomagolás hasonlóan szegényes, mint a termék ízvilága: az egyszerű pirosas sztaniol legfeljebb egy bevásárlóközponti gazdaságos fenyő dísze lehetne, nekünk akkor sem kéne, ha fizetnének érte, hogy ez kerüljön a fánkra idén.

Nosztalgia szaloncukor - 999 Ft.

Mindössze 400 gramm, 900 forintért. Majdnem aranyárban mérik az idei felhozatal magasan prémium kategóriás termékét, mely csomagolásában és ízében is egyedülálló. A Nosztalgia egy fekete-fehét némafilm-kockával, barokk díszítéssel és a valaha kóstolt legaddiktívabb rumos csokitöltettel rendelkezik. Minden csoki olyan, mintha egy drága bonbont kóstolnánk, nyoma sincs a műízeknek, az E betűs összetevőknek, vagy a hajszálvékony tejbevonó massza alól kikandikáló műanyag zselének. A Nosztalgia Jókai és Mikszáth regényeinek hangulatát idézi, ára azonban nagyon is mai szmlélettel szabott. Csúnyán is nézett bennünket a pénztáros néni, amikor a nagy halom csokiban meglátta a bevásárlóközpont hazai csúcstermékét. Ha már szaloncukor, ezt bátran ajánljuk!

Tibi túrósbatyus-mazsolás szaloncukor - 999 Ft.

Őszintén szólva nem bírtuk a polcon hagyni ezt a különlegességet. Zselés, csokis, meg epres szaloncukorral ugyanis már számtalanszor találkoztunk, túrósbatyu-ízű változattal azonban még sosem volt dolgunk. Nem is kellett csalódnunk: a királykék-arany csillagos sztaniolba csomagolt édesség elemi erővel robbant a szánkban, majd citromos-savas-túrós ízt maga után hagyva távozott. A Tibi túrós-mazsolás szaloncukor valószínüleg több E betűs hozzávalót tartalmaz, mint egy komplett műanyag fröccsöntő műhely összes terméke együttesen, a túrós-mazsolás ízvilágot ennek ellenére nem sikerült megfelelően hihetően imitálni. A leírhatatlan ízhatás leginkább olyan, mintha egy kanál krémtúrót alaposan megcukroznánk, majd belenyomkodnánk úgy tíz-tizenöt citrompótló tablettát. A királykék színvilág sem igazán vonzó, így röpke találkozásunk egyben végső búcsút is jelentett a Tibi szaloncukrok univerzumától.

Walt Disney szaloncukor - 749 Ft.

Ha megint kicsik lehetnénk, és a tél egyet jelentene a kéthetes semmittevéssel, amit a suliban szünetnek neveznek, biztosan érdeklődéssel forgatnánk a Disney szaloncukrot, ami csomagolásában sokkal érdekeseb, mint az izompólós Norbi, vagy az üstökös-mintás Tibi édességek. Ezen a zacsin ugyanis egy komplett jelenet látható, ami ráadásul nem azt ábrázolja, hogyan viszi a rohammentő klinikára a Nagy Fogyás sokkos állapotban lévő versenyzőjét, hanem egy kedves micimackós karácsonyi mesetáj csábítja a gyerekeket. A csoki csomyagolása ötös, az ízvilág azonban eég gyengécske. Lehet, hogy a legkisebbek rajonganak a tejkaramella ízért, nekünk azonban kicsit kevés volt az egyébként nem túl agresszív semleges jelleg. A Disney szaloncukor viszont legalább megjelenésében nem a volt Szovjetúnió ízlésvilágát kommunikálja, így listánkon előkelő helyet kaphat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés