free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szívszaggató, abszurd mese

Borsa         Címkék: abszurd, ajánló, könyv, mágus, mese 0 hozzászólás

Daniel Wallace legújabb regénye, a Mr. Sebastian és a Fekete Mágus hatalmas sikerrel járta be a világot. Most végre eljutott hozzánk is, elolvastuk, és nemhogy ajánljuk, de egyenesen kötelezővé tennénk.

Vannak emberek, akik csak klisékben képesek gondolkodni, ezért életük is végletesen keretek közé szorul, és vannak, akik bátran döntik le ezeket a korlátokat, hogy felfedezhessék az élet mögötti életet, az igazit, magát a valóságot. Kik járnak jobban, a boldog tudatlanok, vagy akik meglátják a mosolygó álarc mögött a könnyeket, a fájdalmat és a saját életük hiábavaló kínlódását? Melyik a helyes, és melyik a valódi? És vajon létezik-e egyáltalán objektív valóság? A minket körülvevő dolgok, a megélt események belső leképezése, a gondolataink, emlékeink csakis szubjektívek lehetnek, hiszen megvan az a fájdalmasan szép tulajdonságuk, hogy kizárólag a miénk. De hogy ez mennyire áll távol az igazságtól, az már egyéni beállítottság kérdése, annyi azonban bizonyos, hogy minél fájdalmasabb egy emlék, és minél érintettebbek vagyunk a kérdésben, annál messzebb kalandozhat a felszabadító elme az interpretáció során. És ekkor kikerekedik egy még az életnél is nagyobb élet, valami egészen mesés dolog...

Daniel Wallace neve a magyar közönség számára a Nagy Hal című Tim Burton rendezte csodaszép mozi kapcsán lehet ismerős, merthogy az író első - azonos című - regénye sajnos nem jelent meg a honi piacon - ahogyan a többi munkája sem. De lassacskán azért mi is felfedezzük magunknak az amerikai mágikus realizmus legnagyszerűbb képviselőjét, aki összetéveszthetetlen atmoszférát képes teremteni már egyetlen kósza bekezdésével is. Olyan, mintha olvasás közben valaki lerántana egy nagy poros függönyt az orrunk elől; a fény hirtelen megcsapja az arcunkat, valami olyasmit pillanthatunk meg, amiről gyermekkorunkban álmodoztunk, és mindeközben a repkedő porszemek miatt dörzsöljük a szemünk, és vesszük óvatosabban a levegőt. De Wallace világa elkerülhetetlenül bejut a vérkeringésünkbe, egészen lassan árad szét a testben, és mikor a szívhez ér, akkorát markol belé, hogy még a legkeményebb fajta is megroppan. Ez bizony nem mese, bár van olyan szép és izgalmas, de nincs sem happyend, sem megnyugvás, sem szívderítő reménysugár. Olyan illúziót láthatunk, ahol az öncsalás az életbenmaradás egyetlen lehetősége.

Mr. Sebastian és a Fekete Mágus tragikus története az ötvenes évek amerikai pusztaságában kel életre, valahol délen, és még ott is jó messze mindentől. Egy vándorcirkusz, egészen pontosan Jeremiah Mosgrove Kínai Cirkuszának kétes világa tárul fel előttünk, ahol egytől-egyig mindenki szélhámos, és mindenki szánni való szerencsétlen lelki rokkant. Főhősünk, maga a Fekete Mágus, azaz Henry Walker is ebben a rozzant társulatban tengeti mindennapjait. Fellépései estéről estére kínos komédiákba fulladnak, de az emberek mégis kíváncsiak a fura fekete fickóra, aki minden mutatványát elbakizza a színpadon. Henry sötét külseje pedig csak szívderítő pasztell lelke és múltja tragikus feketéjéhez képest. A cirkuszi berkekben igazi legendák szövődtek az egykoron hatalmas mágus szomorú történetéből, aki még kisgyermekként szövetséget kötött magával az ördöggel, és ezért szörnyű árat kellett fizetnie.

A sztoriról körülbelül ennyit lehet elmondani büntetlenül, de ennél természetesen sokkal messzebbre nyúlik. A vonalvezetés több szinten is töredezett és összekutyult, ugyanazt a múltat különböző aspektusokból ismerhetjük meg, természetesen mindegyik más és más, mindegyik ferdít kicsit, de mind egy szálig igaz. Ez ellentmondás lenne? Nem egészen! Az elmesélt valóság nemcsak szórakoztatóbb, de sokszor igazabb is a szürke tényeknél. Itt aztán kapunk bőven meséket, illúziót és látomásokat, csöppet nehezen is követhető némelyik elkalandozás, de megéri a belefektetett feszült pillanatokat. Élénk figyelmet követel ki magának minden egyes sorával, emiatt pedig szinte letehetetlen olvasmány. Olyan varázslatos felnőtt mese, aminek súlya van, igazi szépirodalom, nagybetűs gondolatokkal, gyönyörű képekkel, egyszerre felüdítően misztikus és megrázóan reális világgal. Nem lehet rá felkészülni - tele van meglepetésekkel és titkokkal -, és nem lehet könnyű szívvel végezni vele, itt nem mi döntünk, ez a könyv úgy ejt rabul, hogy tulajdonképpen észre sem vesszük, akárcsak valami igazán egyszerű, de látványos bűvészmutatvány.

Daniel Wallace: Mr. Sebastian és a Fekete Mágus

Eredeti cím: Mr. Sebastian and the Negro MagicianKiadás éve: 2007Fordította: Szécsi NoémiOldalszám: 296Ára: 2790 FtKiadja: Jaffa KiadóLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés