free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Borleves meg a férfi

Borsa         Címkék: férfiaknak, főzősuli, í-zi, kezdőknek, online 0 hozzászólás

Egy tapasztalt nő és egy tanuló férfi kérdezz-felelek játékának eredménye ez az online főzősuli, ami nem csak férfiaknak, kezdő háziasszonyoknak is jól jöhet. Rizsfőzés, borleves és pozitív hozzáállás.

Körbe vagyunk véve olyan nagyravágyó férfiakkal, akik nem elégszenek meg azzal, hogy elkészítsék a szombat reggeli szalonnás rántottát, vagy nyáron a bográcsgulyást, hanem egyéb konyhaművészeti ismeretekre is szeretnének szert tenni. Érteni szeretnék a szakácskönyvek szakkifejezésit és szeretnék elkápráztatni környezetüket egy-egy konyhai remekkel. Borsamunkatárs is úgy érezte, hogy most, húszas évei derekán itt az ideje, hogy néha összeüssön egy-egy komolyabb kaját, de fogalma sem volt, hogyan kezdjen hozzá. Teljes tájékozatlansága miatt a szakácskönyek sem segítik ki a pácból. Ezért úgy gondolta, hogy másik, főzni tudó Borsamunkatárshoz fordul segítségért. Megállapodtak abban, hogy mivel összeköltözni nem óhajtanak, elméleti és on-line képzés lesz a legcélszerűbb forma. Dávid minden hónapban egyszer felteszi kérdéseit, a kolléga válaszol, sőt házi feladatot is ad, hogy karácsonyra Dávid meglephesse a szerkesztőséget egy komplett vacsorával.

Az első kérdések a dinsztelésre, a lassú tűzre, és a megfuttatásra vonatkoztak, aztán az elkövethető hibák következtek, de mostanában, mintha lanyhulna Dávid érdeklődése. Borsamunkatárs már azt hitte, hogy valami fatális balesetet szenvedett rizsfőzés közben, amikor bejelentkezett és feltette kérdéseit.

Elejét venni a dolgoknak...

"Megfőztem a rizst, ahogy kérted. Persze először csalni akartam és zacskós rizst akartam kifőzni, de aztán maradtam a rendesnél. Mondanom sem kell, hogy egy szép nagy ragacsos gombóccá alakult az egész. Eszembe jutott, hogy olajjal talán javítható lenne a dolog, de aztán rájöttem, hogy azt mintha a tésztáknál kellene csinálni, így inkább nem erőltettem a dolgot. Mivel lehet javítani az állagon, ha már egyszer összeragadt, illetve mivel lehet elejét venni a dolognak? Még valami, rizs témában: ha édes kajához akarom felhasználni, akkor is kell bele só? Vagy akkor cukorral helyettesítsem? Előkarácsonyi kérdés: szerinted képes lennék egy borlevest előállítani? Ha igen, akkor mondasz egy jó receptet? Ha nem, akkor mondd meg kérlek, hogy miért. Illetve, ha nem tartod lehetetlennek, hogy megcsináljam, örülnék, ha elmondanád, hogy mire kell odafigyelni."

Kedves Dávid!

Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, de vagy nem úgy főzted a rizst, ahogyan tanultuk, vagy valami súlyosan minőségellenőrizetlen, génmanipulált, rizsföldi maradékot vettél kéz alatt - biztos olcsón. Magyarországon viszonylag sokféle, különböző minőségű és típusú rizs kapható, majd ha már egy kicsit otthonosabban mozogsz a konyhában megtárgyaljuk, melyik milyen ételhez illik. Az azonban biztos, hogy az átlagos, középkategóriájú, normál üzletekben kapható rizsekre igaz, hogy ha pontosan kétszeres mennyiségű vízzel párolod, nem lesz ragacsos.

Előfözött

Az úgynevezett előfőzött rizseket nem lehet párolni, csak a csomagoláson megadott metódus szerint szabad elkészíteni, különben ehetetlenek. Ízlés kérdése egyébként, de nekem helyesen elkészítve sem ízlenek, nincs ízük ugyanis. No, tehát ha ragacsos lett a rizsed, az azt jelenti, hogy túl sok vizet használtál. A pontos mennyiséget úgy érdemes kimérni, hogy a forrósított olajba csészével, vagy pohárral méred bele a rizst és akkor már - remélem - nem jelenthet gondot a pontosan kétszer annyi víz kimérése sem.

Nevezd rizsfasírtnak

Ha már ott a nagy rizsgombóc a fazékban, az olajozást felejtsd el, sajnos egyszerű rizsköretként nem tudod feltálalni, át kell egy kicsit pofozni. Ajánlom, hogy üss bele a rizs mennyiségétől függően egy-két tojást, keverj hozzá valami ízes reszelt sajtot, esetleg párolt zöldségeket, fűszerezd ízlésed szerint és kis gombócokat formálva hempergesd zsemlemorzsába (lásd még: prézli) majd forró olajban süsd ki. Legyen a neve rizsfasírt és lásd vendégül vega barátaidat. Némi szószokkal még finomabbá teheted.

Az édességhez készülő rizst általában tejben főzzük és, hogy ne égjen oda csak a végén cukrozzuk. Én minden édes ételbe teszek egy nagyon kevés sót, ami persze nem szívbarát, viszont az ízeknek jót tesz. Egyébként tejben főtt rizst úgy készíts, hogy először kevés sóval és annyi vízzel, ami épphogy ellepi kezdd el főzni, kevergesd és amikor már minden vizet magába szívott öntsd fel a tejjel és lefedve főzd készre – lassú tűzön. Ez a módszer nem a tej vizezését szolgálja, mint sokan hiszik, hanem a rizs keményítőtartalmának „kiöblítését”, ugyanis, ha csak tejben főzöd, borzasztó lassan készül el, és rengeteg tejet megiszik, mire teljesen puha lesz, ha lesz egyáltalán és nem marad a közepe kemény.

[PAGEBREAK]

Ügyes fiú vagy te...

Igen Dávid, hidd el, meg tudod csinálni. A borleves nem más, mint egy forralt bor cukor és tojás általi besűrítése - nem mondom, hogy nem lehet elrontani -, de ha kellő ambícióval bírsz sikerülni fog. Lehet, hogy érdemes egy próbafőzést tartanod még karácsony előtt, de menni fog. Érzem. Ráadásul ezt a levest nagyon sokat kell keverni, így a férfiasságodat is fitogtathatod általa. A recept leírása közben kommentálom, hogy mire figyelj, és biztos nagy sikert aratsz majd, ha találsz valakit, aki szereti a borlevest...

Így készül

Egy liter jó minőségű fehérbort (szokták Tokajiból is csinálni, de az luxus), két rúd fahéjjal és nyolc-tíz szem szegfűszeggel, esetleg egy fél felhasított vanília rúddal felforralsz, majd elzárod alatta a gázt és lefeded. Így hagyod állni, úgy tíz percig. Eközben egy másik, olyan nagy lábosban, aminek a tetejére rá tudod illeszteni a boros lábost, vizet forralsz, mégpedig annyit, hogy a boros lábosod alja éppen hogy ne érjen majd a forrongó vízhez.

Borleves

Míg a víz felforr, hat darab piacon, néniktől vásárolt tojás sárgáját fehéredésig kevered a cukorral, ami ízlésetektől függően olyan nyolc-tíz deka legyen. Ehhez használhatsz elektromos habverőt, úgy gyorsabban elkészül és nem olyan fárasztó, innentől azonban a kézi habverő következik. A már nem forró, de még jó meleg borból gyorsan kihalászod a fűszereket és folyamatos habverő használat közben lassan hozzácsorgatod a tojásos masszához. A keverést ne hagyd abba! Ha eldolgoztad, akkor gyorsan visszaöntöd az eredeti fazékba, a forrásban lévő vízzel telt edényre ülteted és kevered, csak kevered, amíg szép, selymes, kicsit habos levest nem kapsz. Azért készítsd vízfürdő fölött, gőzön, mert így nincs esély arra, hogy felforrjon és a tojás túlmelegedése miatt "pelyhessé" váljon. Bonyolultnak tűnik, pedig nem az, és majd meglátod milyen gyorsan elkészül. Ebbe a levesbe nem szokás betétet tenni, de ha van kedved szórd meg szárazon pirított, durvára vágott mandulával a tetejét, nagyon illik hozzá.

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés