free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ilyen a pesti Mikulás

Borsa         Címkék: kirakat, mikulás, pesti, szakszervezet, titkok 0 hozzászólás

A Mikulás nyomába eredtünk és budapesti kirakatokban fényképeztünk, hogy felfedjük a jótékonykodó titkait. Megtudtuk, hogy a hazai a Mikulások a kóklerek kiszorítására szakszervezetbe tömörültek.

A Mikulás hagyománya egészen a negyedik századig nyúlik vissza, ekkor élt ugyanis Szent Miklós püspök, aki bár gazdag családba születet, mégis a papi hivatást választotta. Sokat segített a szegényeknek, sokat adakozott. Történetének számos verziója él a köztudatban, a legelterjedtebb szerint Miklós egyszer szokásos esti sétája közben meghallotta, amint egy szegény ember azon panaszkodik, hogy nem tud hozományt adni három lánya mellé, ezért egyiküket kénytelen eladni rabszolgának. Miklós, hogy segítsen megoldani a helyzetet, visszasietett a templomba, egy darab rongyba becsomagolt egy marék aranyat, és bedopta a szegény ember ablakán. A család meg volt győződve arról, hogy csoda történt, ám hamar kiderült, hogy a jószívű püspök áll a jócselekedet mögött. Ezért ünneplik nálunk Miklós napján a Mikulást, ezért kapunk ajándékot több héttel karácsony előtt.

A jószívű püspökből lett Mikulás

Az idők során a Mikulással kapcsolatban sok minden változott, különösen a kinézete, megjelenése. A szentképek szerint Miklós ugyanis egyáltalán nem volt kövérkés, és az orra sem volt borvirágos, pedig a mai kirakatokat elnézve úgy tűnik hogy a pocak és a pirospozsgás arc kitörölhetetlenül összeforrt a jótékony szent nevével.Budapesti mikulásvadászatunk során - a meglehetősen vad kinézetű beöltöztetett lánybabákat leszámítva - szinte csak piros ruhás, fehér szakállú a legnagyobb udvariassággal is túlsúlyosnak nevezhető apókákat találtunk. Az alapanyagok terén nincs ekkora összhang, porcelánból, cserépből, műanyagból és plüssből készült Mikulások is kaphatók a budapesti boltokban.

Ázsiából Lappföldre

A ma már tradicionálisnak számító mikulásábrázolás miértjét kutatva elképesztő titokra bukkantunk, miszerint a mai arcát Mikulás a Coca Cola egyik sikeres reklámkampányának köszönheti. Az 1930-as években a jókedvű öregemberrel próbálták népszerüsíteni a téli üdítőital fogyasztást, a kampány pedig olyan sikeres volt, hogy végérvényesen kitörölte a köztudatból az addig szokványos szomorú sovány zöld és sárga ruhás püspököt. A hízással egy időben hősünk Kis Ázsiából átköltözött Lappföldre, ahol a közhiedelem szerint nyáron nem csinál semmit, télen pedig jól megdolgoztatja a manókat a játékgyárában, hogy aztán azon a bizonyos napon mindenkinek jusson ajándék. A mikulás rendkívül empatikus, ennek köszönhető, hogy mindenkinek pontosan azt hozza, amire éppen szüksége van: a gyerekeknek nagy halom csokit, a felnőtteknek meg azt, amit.

Magyar Mikulás Szövetség

A piros ruha, a pocak és a megfelelő testalkat nemsokára követelmény is lesz a magyar Mikulások körében, akik hamarosan minősítő rendszert hoznak létre és megalakítják a Magyar Mikulás Szövetséget is érdekeik védelmében.

A jókedvű népszerűsítő

A hazai mikulások ugyanis felveték a harcot a plázatélapók és a csontsovány céges mikulások ellen. "Mikulásnak lenni hivatás, de egyben üzlet is. Olyannyira, hogy az utóbbi években felhígult a "szakma", ezért az ország legrégebbi Mikulásai küzdenek az alattomos álmikulások és az üzleti tisztességtelenség ellen" - hangoztatta Bálint György, az ügyet felvállaló produkciós iroda vezetője az MTI hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A Mikulásnak jelentkezőknek nem árt - igaz, nem is kötelező - iskolapadba ülniük. A tervezett magyar minőségbiztosítási rendszer bevezetésekor drámapedagógiát, pszichológiát, sminkelést tanulnak majd és foglalkoznak velük színészek is, hogy a lehető legélethűbben játszhassák el a fontos szerepet. A Mikulások fő feladata, hogy a gyerekeknek örömet szerezzenek, de ezt természetesen nem ingyen teszik. Háromezertől százezer forintig terjed a tarifa alkalmanként, egy-egy céges rendezvényen pedig ehhez még hozzájőn a krampuszok ára is, akik gonosz manócskák, vagy szexi nőstényördögök is lehetnek a megrendelő igényei szerint. Ezért az összegért nem sokáig, átlagosan két órán át van jelen a Mikulás a céges karácsonyi buliban, s ha a magyar karácsonybiznisz szervezett keretek közé szorul, a minőségi szolgáltatás garantált lesz majd.

Tombolás

A boltok kirakatában mindenesetre egyelőre tombol a sokszínűség és a szervezetlenség. Beöltöztetett alvósbaba és Tim Burton horrormikulása egyaránt megtalálható a belvárosban. Arany- és ezüstmikulás, mézeskalács-mikulás, vagy porcelán télapó abban egyformák, hogy a gyerekeknek a közelgő karácsonyt hirdetik, amikor a szerencséseket meghitt otthon és az ajándékok várják.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés