free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kényszerbeteg celebek

Krisztina O'Brien         Címkék: betegség, bulvár, celebek, kényszer, ocd 0 hozzászólás

A Beckham családról szóló bulvárhíreket nehéz elkerülni, pláne, hogy a legújabb, felfújt téma David Beckham kényszerbetegsége. Ezt a kórt a WHO mentálisan a legredukálóbb betegségként tartja nyilván.

OCD

Ajánló

A kényszerbeteg ember folyamatos szorongáskeltő gondolatoktól vagy rögeszméktől szenved és hajlamos a rituális és kényszeres cselekvésekre. A beteg képtelen kontrollálni ezeket az érzéseket és rituálékat. Egy kényszerbeteg személy például a baktériumok vagy a kosz megszállottja lehet, és ezért újból és újból kezet mos, vagy valaki folyamatosan ellenőriz dolgokat, vagy éppen erőszakos és félelemkeltő gondolatok foglalják le a tudatát. A kényszeres számolás is gyakran megfigyelhető OCD-s embereknél.

A hetekben Victoria - nagy viccesen - ismét megszellőztette a médiában férje rögeszmés szokásait, és még újakat is csapott hozzá. A stílus ezúttal nagyjából így hangzott: "David mániája, hogy egyenes vonalban porszívózik egy kis köténykében, és ha valaki keresztül gyalogol a területen annak bizony annyi." Namármost, mielőtt ilyen-olyan okokból képzeletünk leragadna a kötényes DB mellett, elgondolkoztató, hogy tényleg ennyire vicces-e ez a betegség? Mi két eset kapcsán - az egyik David Beckhamé - utánanéztünk, mennyire vidám az élet egy kényszerbeteg pasival?

Az OCD (Kényszerbetegség, obsessive compulsive disorder) orvosi meghatározása több tíz oldalra rúg, a szakirodalom pedig több tonna, így mi most mi eltekintünk a betegség pontos leírásától. Ami világos, hogy aki kényszerbeteg, annak a lelkében folyamatos a katasztrófahangulat és a félelem, és állandó kényszert érez arra, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy a képzelt veszélyt elkerülje. A félelem oka bármi lehet, a lista végtelen, mert az emberi képzelet határtalan. A kényszerbeteg ember folyamatos szorongáskeltő gondolatoktól vagy rögeszméktől szenved, és hajlamos a rituális és kényszeres tettekre. Az OCD tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek, de még a legenyhébb sem nevetnivaló, főleg nem annak, aki a beteggel együtt él.

David Beckham

Lehet hogy az angol ex-csapatkapitány élete álomnak tűnik egy kívülálló számára, de a pasi maga vallotta be 2006-ban a világbajnokságot megelőző nyáron, hogy évek óta gyötrődik kényszerbetegségben. És bár meglehet, hogy a focilabdát isteni módon kontrollálja, az OCD tüneteivel nemigen boldogul. A Manchester United csapattársak tudtak az állapotáról, de a Real Madridban már takargatta a szokásait. A ManU-beli haverok állandó tréfákat űztek vele. A foci utakon rendszeresen meglepték Davidet a hotelszobájában, és amikor nem figyelt, szétzilálták az élére hajtogatott ruháit. A mindig egyenes sorokba rakott magazinokat is mindig véletlenül összekeverték, és a bútorokat is aszimmetrikus helyzetbe pakolták. Ez mindig kiborította a focistát.

"Én állandó kényszert érzek arra, hogy minden egyenes vonalban, és minden mindig párban legyen. A hűtőben lévő dobozos Pepsinek párosan kell sorakoznia, ha egyel több van, azt kiveszem. Amikor megérkezünk egy hotelbe, akkor az az első, hogy a hotel brosúráit, magazinjait bevágom a fiókba, mindennek tökéletesen rendben kell lennie” - mesélte az aranylábú, az ITV angol kereskedelmi televíziónak 2006-ban. "Davidnek az a mániája hogy mindennek egyeznie kell. Ha kinyitod a hűtőt, minden szín kódolt, minden egy oldalra van rendezve. Három hűtőnk van, ennivaló az egyikben, saláta a másikban, innivaló a harmadikban. Az italok mind sorba vannak rendezve; kizárólag páros számú lehet a hűtőben” - erősítette meg Victoria a Kiss FM rádiónak.

A focista bevallotta, hogy legalább tíz OCD rituálét végez minden mérkőzés előtt. Ezek mindegyike túl bizarr ahhoz, hogy egyszerű babonának lehessen venni őket. David minden meccsre új cipőt használ, a cipőfűzőjének pedig állandóan a cipőjébe betűrve kell lennie. Minden mérkőzés előtt elrágcsál egy pár szál füvet az egyik oldali sarok zászlója mellől, amit aztán odaköp a másik oldal zászlója mellé. Ha Beckham észreveszi, hogy a büntetővonal nem teljesen perfekt kör, fülön csípi a karbantartót és addig festet vele, amíg az tökéletes nem lesz. David fehér ruhát visel otthon, hogy tökéletesen passzoljon a fehér bútorokhoz, és a boltokban mindig 30 darab alsónadrágot, és 20 darab zacskós tésztás levest vesz. Beckham saját bevallása szerint tetováltatni is azért tetováltatja magát állandó jelleggel, mert a tűszúrásokkal járó fájdalmat is rögeszmésen akarja.

A Beckham család nem mesél mélyebben arról, hogy ez mennyire borítja fel az életüket, és hogy idegesítőek- e a szokások, vagy hogy rosszabbodik-e David állapota vagy sem. A házi személyzet bizonyára be van idomítva ezekre a szokásokra, ami nagyban megkönnyítheti Victoria életét, hogy rendetlensége, vagy a gyerekek zűrjei nem menjenek David agyára, és ne okozzanak az OCD re olyan jellemező, kiborulásokat.

Azért az, hogy mennyire idegtépőek David szokásai és rendmániája, egykori csapattársa Gary Neville elmondásaiból érződik, aki ugyan diplomatikusan fogalmazott, de kategorikusan megtagadta, hogy egy hotelszobába tegyék Beckhammal, a szimmetria és a rendezkedés mánia miatt. "Én már tízkor alszom David csak éjfél után megy ágyba, Ő mindent kicsomagol összehajtogatva és elpakol én a bőröndömből élek" - mesélte a sajtónak

Természetesen Victoria olyan lájtosan említi David OCD-jét, mintha csak a nátháról beszélne, és egyszerűen csak hangyásnak titulálta a férjét, úgyhogy nézzük meg egy másik esetet.

Clint Payne

Chez Payne-Anetts 1999-ben találkozott Clinttel, és már ekkor elkezdődtek az apró furcsaságok. A szófa állandóan arrébb került, Clint rögeszmésen foglakozott a hajával, és órákat töltött a fürdőszobában. Betegségét csak akkor ismerte be, amikor Payne furcsaságai miatt Chez fellapozta, és az és az orra alá dugta a szakirodalmat.

Clint rituáléi közé tartozott, hogy olyan sokáig mosta a kezét, amíg az ki nem vörösödött a szappantól. Emiatt sokszor órákig maradt akár a nyilvános vécékben is, mozi alatt. Ha kiment a mosdóba addig maradt, amíg Payne rá nem talált a film után. Ezek miatt a kényszeres tisztálkodási szokásai miatt, a melót is fel kellett adnia, mert Clint tűzoltó volt és sokszor olyan sokat tartózkodott a fürdőszobában, hogy lemaradt a riasztásról.

"A dolgok egyre rosszabbra fordultak, és Clint betegsége gonosz alakot öltöt. Azon kezdett gondolkozni, hogy másoknak ártson, ami elég sok OCD betegnél előfordulhat mellékhatásként. Az orvosok Prozacot írtak fel neki, de attól meg nem volt orgazmusa, amitől Clint természetesen csődtömegnek érezte magát. Ez pedig csak rontott a kényszerbetegségén" - mesélte Chez Payne-Anetts.

[PAGEBREAK]

Miután Clint úgy döntött inkább vállalja az OCD-t orgazmussal, mint a nyugodtabb életet orgazmus nélkül, a pár egy-kettőre dobta a Prozacot, és Payne meglepve tapasztalta, hogy Clint nem mutat OCD tüneteket. Ez azonban nem a gyógyulás volt, a pasi annyira megijed a Prozactól, hogy kétségbeesetten palástolta a rituálékat a barátnője előtt, nehogy valami más impotenciát okozó gyógyszerezést írjanak elő neki. Ez nem ment sokáig, és a kényszerek ismét elő jöttek. Clint ezúttal saját maga ellen fordult. Szétvagdosta a kezét, vagy addig ütötte a falat az öklével, amíg a bőre le nem jött a csontjairól. A lakás rendszeresen vérben úszott, és Chez állandóan horrorisztikus állapotokra ért haza a munkából.

"Mivel Clintnek nem volt munkája, reggel felkelt velem és beült a nappaliba. Amikor haza jöttem a 12 órás műszak után, Clint még mindig a szófán ücsörgött, izzadva, ételen-szomjan és a tapéta kockáinak a sarkait számolgatta. Ekkorra már naponta több mint 80 rituáléja volt, és amikor kibourult, engem becsmérelt minősíthetetlen hangon. Akkor azon gondolkodtam, itt hagyom az egészet, de aztán Clint békés hangulatban került, és akkor ő volt a legédesebb pasi a világon, tényleg annyira aranyos, hogy úgy döntöttem megéri a küzdelmet."

A pár egy londoni klinikához fordult. A javulást ígérő kezelés 2 000 (700 000 Ft) fontba került. A kéthetes terápián Clint megtanulta, hogyan kezelje az OCD-t és az életét a betegsége mellett. Clint a mai napig szenved az OCD-től, de megtanulta kordában tartani annyira, hogy az nem kebelezze be az életét. Ma már azt mondhatni normális életet élnek a feleségével.

Kényszeresen a kényszerbetegekért

Clint önkéntes rendőr lett. Emellett megszerezte a szükséges képesítést és tanácsadó lett az OCD központban. Problémás fiatalokat csíp nyakon az utcán, sport- és munkalehetőséget szervez nekik, hogy közösségben tartsa és lefoglalja őket. Clint emellett komolyabban is vissza ült az iskolapadba, kognitív viselkedés terápiát tanul a főiskolán és a diploma után terapeuta szeretne lenni.

Ami David Beckhamet illeti Ashley Fulwood, a OCD-UK alapítója nincs teljesen meggyőződve arról, hogy a Beckham esete valóban OCD. "Én óvatosabban fogalmaznék David Beckham betegségéről, minthogy egyértelműen azt állítsam, hogy OCD-ben szenved, ugyanis nem tudunk eleget arról, hogy a tünetei mennyire keserítik meg a magánéletét. Ez az ugyanis, ami alapján a diagnózis meghozható, mániás dolgai mindannyiunknak vannak." Az OCD pedig nem egyszerű mánia, hanem kényszer.

Így vagy úgy, de David vallomása segített az OCD-re felhívni a figyelmet, az ő vallomása után több fiatal jelentkezett terápiára, mint azelőtt. A női betegek egyébként előbb fordulnak orvoshoz, mint a fiatal pasik, de mivel Beckham pont ennek a rétegnek a példaképe, talán segíthet és erőt adhat nekik a segítségkéréshez.

OCD-ben egyébként több más sztár is szenved. Billy Bob Thornton, Alec Baldwin, Woody Allen, Paul Gascoigne, Cameron Diaz mind beismerte az OCD valamilyen formáját. A kényszerbetegséget a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a mentálisan legredukálóbb betegségként tartja nyilván, és nem csak celebeket érint.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés