free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Év végi bűnözések, újévi fogadalmak

Fiáth Titanilla         Címkék: bűnözés, fogadalmak, pszichológus, tanácsok, újév 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Megint itt az év vége, ami nálam azzal egyenértékű, hogy teljesen leeresztek. Kétpofára zabálok, napi doboz cigit szívok, kidobom a féléves uszodabérletet, csoda, hogy a hónaljamat még képes vagyok leborotválni, szóval bűnözök orrba-szájba mondván, hogy január elsejétől majd új életre keltem magam. Százféle fogadalmam van szokás szerint, de többnyire az szokott történni, hogy már harmadikán belátom, hogy nem megy. Mit lehet csinálni? Ne fogadjak meg soha semmit?Csak ennyi lett volna, előre is köszi a választ, üdv, Marcsi

Kedves Marcsi,

nyugodtan megfogadhatsz egy-két dolgot, hiszen emberi mivoltunkhoz hozzátartozik, hogy egyre tökéletesebbek és tökéletesebbek akarunk lenni. A kudarcaid alapján viszont talán levonhatod a következtetést, hogy érdemes valamiféle fokozatosságot betartani. Miért?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy - a terveinkkel összhangban - január elsején nem az a szorongásra, lehangoltságra hajlamos, jó étvágyú, nikotinfüggő csaj fog kikászálódni az ágyból, akiknek egyébként az év vége felé látjuk magunkat, hanem egy energikus szupernő, akinek az akaratereje minimum bolygókat térít le a bevált pályáról. A szilveszteri buli utáni másnaposság persze nem váltja be a reményeinket, de ezt még az előző este számlájára írhatjuk. A harmadik-negyedik napra viszont könnyen elegünk lehet a beszabályozottságból, abból, hogy életünk minden másodpercét frankón elterveztük az előző esztendőben - mégis, mintha nem ránk szabták volna a ruhát. (A fogadalmainktól való félelemet egyébként már az is jelzi, hogy decemberben bődületes utolsó vacsorákat tartunk, és homlokegyenest az ellenkezőjét csináljuk annak, amit majdan szeretnénk. Érezzük, hogy túl szigorúak a mércéink, de úgy gondoljuk, ez már a 2008-as nőre tartozik).

A súlyproblémák egyik oka, hogy a hízásra hajlamos emberek kétféle időszámításban gondolkoznak: vagy szigorúan kontrollálják magukat, vagy teljesen elengedik a gyeplőt. Az egyik végletből a másikba esés miatt sohasem tanulják meg, mi volna a szervezetük számára kívánatos kajamennyiség (hiszen az éhség természetes jelzéseit - vagy a túl szigorú diéta, vagy épp a totális lazaság, a diéta előtti habzsolás miatt - nem veszik figyelembe). Fogyókúrázáskor célszerűbb egy hosszabb távú, az életmódunkhoz viszonylag könnyen illeszkedő programot választani (tehát nem káposztaleveskúrát, ha a jövő héten sítáborba megyünk, és nem kizárólag algákon meg tengeri herkentyűkön alapuló étrendet, amikor 9-10 órát töltünk a munkhelyünkön). A cigivel persze más a helyzet: szerintem nehéz az adagok csökkentése, végül totális elhagyása, akkor már inkább a nikotintapasz vagy a Zyban nevű, leszokást könnyítő tabletta!

Összességében azt mondanám, hogy nem probléma, ha előre meghatározod, mi mindent szeretnél a következő év folyamán teljesíteni. Ugyankkor próbálj odafigyelni az ütemezésre: január-februárra egy-két lépésnél ne rój magadra többet, s ha azokat sikeresen teljesítetted - sőt, esetleg örömet is találsz bennük, például az úszásban, vagy a cigileszokás utáni mélyebb sóhajokban - jöhet a többi. Figyelj arra is, hogy az esetleges visszaeséseknél mit gondolsz. Ha olyan hiedelmeid vannak, hogy egy darab süti elfogyasztása már azt jelzi, hogy sohasem fogsz lefogyni, és gyenge ember vagy, akkor az efeletti szorongásod vagy a rossz hangulatod oldásaképpen könnyebben megeszel egy tepsivel, mint ha azt mondanád magadnak: "Á, végre valami igazán finomat ettem a sok biorépa után, egészségemre, ettől még nem híztam 10 kilót, este meg úgyis lefutom!".Sikeres új esztendőt, üdv, Fiáth TitaIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés