free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A békesség kedvéért: fagyasztott ünnepi menü

Borsa         Címkék: fagyasztott, í-zi, karácsonyi, menü, tippek 0 hozzászólás

Mindenki szeretné nyugodtan, kényelmesen, mosolyogva körülülni a családi asztalt karácsonykor. Megpróbálunk segíteni, hogy ha a te reszortod a főzés, ne egy időzavarban vergődő zombi legyél.

Nem tudunk elszakadni a karácsony előtti időspórolástól, mert tisztában vagyunk azzal, hogy, ha valaki dolgozik és esetleg gyerekkel nehezített, bár vidámított pályán fut az ünnepek előtti felkészülésben, muszáj valahogyan kilogisztikáznia a mit, mikor, mennyire és mennyiért faktorokat. Olcsóbb, gyorsan elkészíthető kajákról már esett szó, most azt tekintjük át, a konyhában hogyan takarékoskodhatunk az időnkkel, hogy lehetőleg ne egy teljesen leharcolt, szürkearcú, idegrángásos rém üljön bőrünkben az ünnepi asztalnál, aki semmire másra nem tud gondolni, mint: mikor húz már mindenki a francba, hogy lefekhessek végre aludni?!

Nem ciki a lista

A konyhai előkészítés természetesen a vásárlással kezdődik, a tartósabb cuccokat már érdemes beszerezni, ha nem máskor, hát ezen a hétvégén. Célszerű időt szánni rá és a karácsonyi elképzelt menüt papírra vetve komplett listát készíteni a beszerzendő holmikról, mert a legnagyobb időpazarlások egyike az, amikor a pipacon, illetve a nagy élelmiszeráruházakban tétován bóklászunk a polcok és a standok között, hogy aztán persze a felét elfelejtsük megvenni. Tapasztalat, hogy egy komplett listával felszerelkezve két ember 50 perc alatt be tud vásárolni a legnagyobb városszéli áruházban is, ha kellően célirányosak és nem állnak meg minden pultnál molyolni, és azon töprengeni, hogy szükségük van e az akciós távol-keleti csípős mártásra, vagy műanyag tepsivakaró készletre. Nincs. Most nincs, ez biztos.

A listával jobban járunk

A frissebb élelmiszereket, vajat, tejszínt, túrót, húst azok vegyék most meg, akik nem bánják, ha karácsonyig csak fagyasztva állnak el ezek a termékek, egyébként a tejtermékeket maximum egy héttel, a húsokat pedig 22-én, 23-án érdemes beszerezni. De a fagyasztás nagyon fontos része az időspórolásnak, nézzük mi az, amit mélyhűthetünk, és ezáltal egy kicsit könnyíthetünk a saját és a családunk idegrendszerén.

Lehet fagyasztani

Ha nincs saját, jól bejáratott hentesünk (pedig célszerű legalább annyira, mint a nőgyógyász és a fogorvos), akivel meg lehet tárgyalni, hogy 23-án milyen és mennyi friss húsért jövünk, akkor lehet, hogy tényleg jobban árunk, ha lefagyasztjuk a korábban vásárolt, de szép húst, halat. Egyébként elég hosszúra fog nyúlni, amíg az utolsó pillanatban mindent beszerezünk frissen, és a kellő minőségben. A nagyáruházak hűtőpultjait felejtsük el. A húsokat egyébként előkészítve is le lehet fagyasztani, megtölthetjük a csirkét, a húsroládok is mehetnek fagyni betöltve, viszont, ha a fagyasztóból ugranak majd a sütőbe, akkor lényegesen hosszabb sütési idővel kell számolnunk. Azt se felejtsük el, hogy a házi panír lemállik, ha fagyottan dobjuk a forró olajba, ezért számolni kell a kiengedési idővel is az elkészítés előtt. A halat nyersen lehet hidegre tenni. Ráadásul a halat ugye sose mikrózzuk, hiszen a sütők kiolvasztó funkciója is tönkre teszi az egyébként gyönge húsukat, úgyhogy inkább dekkoljanak egy éjszakát a hűtő felsőpolcán, hogy szépen, gusztusosan ki tudjanak olvadni.

Hidegre velük!

A félig kész, egészen elkészített kaják közül a halászlé alapot - ha valaki alaplével szokta főzni - is lefagyaszthatjuk csak felolvasztjuk és mehet bele főni a sok uszony és farok, vagy bármi, amit a halászléevők gusztusosnak tartanak.

Még több fagyasztanivaló

Félkésznek számítanak a tészták is, a begyúrt vajas cuccok olyanok, mint a linzer, a sós apróságok, vagy a mézeskalács tésztája. Ezek remekül tűrik a mélyhűtést, de szigorúan csak a hűtőrészben szabad kiengedni és még egyszer át kell gyúrni egy kicsit nyújtás előtt. Bár ezeknek a száraz süteményeknek az elkészítése már aktuális, de akinek most nincs ideje rá, csak gyúrja be őket és süsse ki a jövő héten. Vagy valamelyik este, amikor béna a tévéműsor. A kelt tésztákat, mint a kalács, bejgli, azonban nem szabad nyersen lefagyasztani, ami jó hír, hogy készen, kisütve viszont igen. Ha van helyünk a mélyhűtőben, nyugodtan süssük meg ezen a hétvégén a kalácsféléket - ne teljesen pirosra, de átsültre - és teljesen kihűtve, fóliába tekerve mélyhűtsük. Tálalás előtt ne csupán kiengedjük, hanem forró sütőben pirítsunk rájuk egy kicsit.

Mehet a fagyasztóba ez is!

Készételként várhatja az angyalt a képviselő fánk kisütött tésztája is, de azzal nagyon vigyázzunk nehogy valaki rádobjon egy zacskó zöldséget, mert elemeire törik, úgyhogy ezt tényleg csak akkor készítsük, ha biztosan lesz kényelmes hely a mélyhűtőben. A nagy fagyasztót birtoklók komplett, krémmel töltött tortákat dermeszthetnek, de az igazság az, hogy a krémtől függően, elég macerás lehet a kiolvasztása, ezért inkább csak a piskótalapokat fagyasszuk. Ezeket egyszerűen csak hagyni kell kiengedni, ha elérkezett az ő pillanatuk és betölteni a krémmel.

Mert megérdemeljük

És végül a fagyasztás és a karácsony koronázott királya, a töltött káposzta, ide, a végére. A legmacerásabb elkészíteni, de cserébe flottul fagyasztható, bármekkora kiszerelésben, teljesen készre főzve. Csak feltesszük melegedni és, amikor kiolvadt, majd felforrósodott, tálaljuk. Ismerünk olyan háziasszonyt, akinél november közepe óta áll a hűtőben a karácsonyi adag. Nem is szed nyugtatókat.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés