free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bécsi hangulatjelentés

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Ahelyett, hogy becsatlakoznánk az ünnepek előtti nyűgös vesszőfutásba, utazzunk inkább Bécsbe, itt ugyanis egy kicsit más típusú karácsonyi készülődéssel találkozhatunk. Császárvárosi útbaigazítás.

Budapesten az ünnepek közeledtével sem szűnik az élhetetlenség. Sőt, ilyenkor mintha az év során felgyülemlett parák és feszültségek direkt egyesítenék erőiket, hogy aztán alaposan rátelepedhessenek a készülődésre, amit ilyen körülmények között persze hajlamosak vagyunk mindössze kötelezően teljesítendő, nyűgös vesszőfutásként megélni. Pedig - bármilyen hihetetlenül is hangzik - a Karácsonyt megelőző hetek telhetnek akár kellemes kiegyensúlyozottságban is. Valahogy úgy, ahogy a tőlünk egyáltalán nem is olyan távoli Bécsben, ahová éppen ezért érdemes ilyenkor (is) ellátogatni legalább egy-két napra. Felvenni az ottani derűs rezgést, példát venni, lenyugodni, minél tovább úgy maradni. Borsamunkatárs megtette és most beszámol.

Nézegess adventi képeket!

Gyerekkoromban - mely részben a Gorenje-korszak idejére esett - abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a karácsonyi készülődést minden évben egy bécsi családi kiruccanással alapoztuk meg. Annak idején a dolog fő varázsát az iskolából való aznapi lógás, meg a nálunk még ismeretlen kínálattal felszerelt játékboltok és persze a Magyarországon akkor még szintén nem nagyon kapható nyugati finomságok jelentették. Később, a kilencvenes években, tinédzserként aztán már átnyergeltem a ruhaboltokra, a H&M-ben például órákat el tudtam tölteni és olyan kincsekkel tértem haza, melyek akkoriban még nem túl gyakran jöttek szembe a pesti utcán. Ma persze már itthon is hozzá lehet jutni szinte bármihez, ami kell, amihez pedig nem, az beszerezhető az internetről. Mégis, én az ünnepek közeledtével Bécsbe ugyanúgy, minden évben ellátogatok. Nem csupán nosztalgiából, hanem, mert akárhogy is, de van ott egy nagyon meghatározó valami, amit itthon csak nyomokban vagy leginkább egyáltalán nem találhatok meg: egyfajta kiegyensúlyozott energia hatja át azt a várost. Ilyen körülmények között pedig legyen szó akár vásárlásról, akár ejtőzésről, minőségi különbség érzékelhető. Nekem pedig a magam részéről szükségem van arra, hogy ezt átéljem.

Szépek

Ha vásárlás a cél, idehaza a legtöbben már reflexből a bevásárlóközpontokat célozzuk meg. Bécsben viszont ez igazán szimpatikus módon nem ilyen egyértelmű, hiszen ott színvonalas bevásárlóutcák is működnek. A legismertebb természetesen az emblematikus Mariahilfer Strasse. Itt még mindig az igényesebb középkategória az uralkodó, nagyrészt az amúgy nálunk is elérhető márkákkal. Ezen üzletek árukészlete nem tér el túlzottan attól, amit itthon is megkaphatunk, maximum az áru mennyisége nagyobb, olyan cuccokba is bele lehet botlani - gyakran akciós áron -, melyek a pesti üzletekből már kifogytak. A kommersz boltok közé persze azért itt is vegyülnek kivételek, a minőségi ranglétrán felfelé és lefelé egyaránt. Szinte minden sarkon találkozhatunk pavilonokkal, melyekből sült gesztenyét (2 euró/8-12 szem), különféleképp sütött krumplikat (2-3 euró) illetve forralt bort (3 euró) és puncsot (2 euró) árusítanak.

Ezek mellett az utcát szegélyező kisebb tereken található bódékban további szájon át fogyasztható finomságokat, illetve - főleg karácsonyi - kézműves termékeket is vásárolhatunk. Az utca ünnepi dekorációjáról elmondható, hogy meglepően egységes: értem ez alatt az üzlethelyiségek belsejében illetve kirakataiban, valamint az épületeken, bódékon és lámpaoszlopokon elhelyezett díszítések összhangját. Az egész - különösképpen este - nagyon karakteres hangulatú, de mégsem agresszív. A Mariahilfer hétköznap is pörgős helynek számít, szombatonként viszont olyan embertömeg árasztja el, melyet az amúgy kifejezetten széles járdák már nem bírnának elvezetni. Ezt a helyzetet példaértékű ésszerűséggel oldják meg: fogják magukat és lezárják az autósok elől a kétsávos utat, így alakítva az egészet sétálóutcává, amin pedig már klasszul el lehet férni.

Kartner strasse és a Shopping City Süd

A Kärtner strasse és környéke az elegáns vásárlókörzetet jelenti Bécsben. (Ez a terület nagyjából olyan, mintha Budapesten a Váci utcát és környékét egybepakolnánk a Várral.) Itt főleg a felsőkategóriás márkák üzletei találhatók meg, köztük számos olyan is, melyekre Magyarországon még várnunk kell. Emellett azért ott van középkategória, ám abból inkább csak a nagyon közkedvelt márkák, például a H&M vagy a Humanic, de ezek szigorúan a környezethez passzoló üzlethelyiségekkel. A karácsonyi dekoráció idomul a környezethez, jóval puccosabb, mint mondjuk a Mariahilferen, és bár merészen közelíti a giccs határát - például az utca fölött hatalmas, báltermi csillárokat imitáló díszítések függnek -, azonban mégsem lépi át azt. Bódékból itt kevesebb van, azok is főleg az alapnak számító forralt bort, puncsot és kajákat kínálják, nem drágábban, mint a városban másutt, ám azzal a különbséggel, hogy az itteni bevételek nagyrészt jótékonysági szervezetekhez kerülnek.

Aki mégis feltétlenül ragaszkodik a bevásárlóközpontokhoz, annak persze ilyenek is rendelkezésére állnak. És ha már, akkor ezek közül leginkább a Gorenje-turizmus egykori kult-helyszínére, a város határában található Shopping City Süd-be érdemes ellátogatni. Itt is megvan minden, ami kell - anélkül, hogy úgy éreznéd rád dől és eltemet. Én gondolkodás nélkül elcserélném rá bármelyik pesti plázát.

Adventi naptár és vásár

Az adventi Bécs legszerethetőbb helyszínei a karácsonyi vásárok. Ezek közül a legnyüzsgőbb a Rathaus, azaz a Városháza előtti karácsonyi vásár. A lampionokkal felszerelt fáktól szegélyezett téren gusztusos ki fabódék alkotnak labirintust - vagy legalábbis valami egészen annak érezhetőt. Kapni a villódzó, fröccsöntött cuccoktól kezdve az igényes kézműves termékekig mindenfélét lehet, többnyire mondjuk ezek az áruk olyasmik, amikkel túl sok mindent nem tud kezdeni az ember, de helyben végül is nagyon hatásosak. Emellett - talán már mondanom sem kell - rengeteg az étel és a ital, a sült gesztenye-krumpli-puncs-forraltbor szentnégyességen kívül is. A szervezés egyébként érezhetően profi, ami lemérhető például abból is, hogy elegendő mennyiségű és valóban tisztán tartott - nem toi-toi jellegű - mellékhelyiség áll a látogatók rendelkezésére. Az ott jártamkor a vásáron tapasztalt tömeget sűrűség alapján nevezhetném akár durvának is, ám ha az ember elengedi és hagyja magát - netalán némi alkoholt is fogyasztott már - akkor egyszerűen részecskéjévé válik egy kifejezetten élvezetes és pozitív forgatagnak.

A vasárnapot pedig megtartják a nyugalomnak. Ott bizony sem a bronz, sem az ezüst, de még az arany sem ürügy arra, hogy ne ezt tegyék. Vasárnap nem nyitnak ki az üzletek és a vásározók is visszafogják magukat. Az emberek pedig fontosabb dolgokat művelnek, mint a vásárlás. Például elmennek a Schönbrunni kastély parkjába mókust etetni.

Megyeri NikolettKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés