free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A teljesen lemeztelenített nő

Borsa         Címkék: ajánló, bemutató, gyönyörű, könyv, 0 hozzászólás

Miden nő gyönyörű - állítja Desmond Moris, kinek legújabb könyvét az összes testképzavaros, önmagát rondának/nagyseggűnek/lógómellűnek tartó nőnek kötelezővé tennénk elolvasára. Nem kis darab.

Nem valószínű, hogy Desmond Morrist különösebben be kellene mutatni, de legújabb könyvének bemutatóján Csányi Vilmos olyan érdekes információkat osztott meg róla, hogy most egy kicsit kitérünk arra, ki az, aki a huszadik században először mutatott bizonyítékokat a nagyközönségnek arról, hogy az emberi faj igenis az állatvilág része és mint ilyen, nem tekintheti az állatokat és a természetet a tulajdonának. Aztán persze rátérünk arra a bizonyos új könyvre, ami az embernőről szól.

A hatvanas években képzőművészeti kurátorként és zoológusként dolgozott, no nem egy helyen, de mint azok az emberek, akik többfelé elkötelezettek hivatásukban, pillanatok alatt közös nevezőre hozta két szenvedélyét. A modern festészetet és az állati viselkedéskutatást. Az ő kezdeményezésére adtak először ecsetet és festéket csimpánzok kezébe és figyelték meg, hogy a majmok a várakozással ellentétben gondolkodva, komponálva mázolnak - tehát alkotnak.

Arra gondoltam, legyen még egy nőalak a jobb sarokban

További kutatásainak összefoglalásaként jelent meg 1967-ben korszakalkotó munkája a Csupasz majom (The Naked Apes) című könyv, ami nem csak a tudományos ismeretterjesztés tekintetében volt úttörő munka, hanem valóban korszakalkotó lett. Nem kevesebbet állított és bizonyított ugyanis benne, mint, hogy az ember is az állatvilág és ezért a természet része, tehát ha az emberiség nem számol le azzal az elképzelésével, hogy minden, ami a Földön található az a tulajdona és leigázható, kipusztulásra ítéli önmagát. Először beszélt a túlnépesedésről, arról, hogy a Föld képtelen lesz ennyi embert eltartani és arról, hogy az, amit az ember léleknek nevez, nem emeli az állatok fölé. Elképzelhető, hogy mekkora botrány kerekedett ebből, de a szakma támogatta - tekintve, hogy azért ez minden valamirevaló biológusnak egyértelmű volt - és Desmond Morris nézetei világszerte ismertek lettek. Ha egy picit belegondolunk abba, hogy a hatvanas években még sehol sem voltak a zöldmozgalmak, volt viszont elképesztő kőolajfelhasználás, a később veszélyeztetetté váló állatok irtása, elképzelhető mekkora visszhangot vert Morris könyve.

Minden nő gyönyörű!

Az ember, mint állati faj kutatását és a tudományos ismeretterjesztést a könyv megjelenése után sem adta fel, az abban leírtakat minden munkájával tovább árnyalta, így az érdeklődő közönség a segítségével ismerkedhetett meg saját testével (Testközelben, 1983); az emberkölykök viselkedésével (Babafigyelőben, 1991); az állatok életével (Miért csinálja a ...?-sorozat 1986, Állatlesen, 1992); illetve az állatok jogaiért szót emelő Az állati jogok szerződése című munkájával. Ennél persze lényegesen több könyvet írt, valamint a hatvanas évektől kezdve folyamatosan készített televíziós műsorokat is, mert a modern festészet és a viselkedéskutatás mellett ugyanolyan fontosnak tartotta a nagyközönség ismereteinek folyamatos bővítését is. Sztár lett, de a legjobb fajtából, hiszen, ha nem írna olyan könnyedén, szórakoztatóan, jó angol humorral megspékelve senki sem olvasná, nézné munkáit, de így - számtalan nyelvre lefordítva - elképesztően népszerű.

Az ember nőstényre fókuszál

Legújabb könyve, a Csupasz nő (The Naked Woman) tovább bővíti ismereteinket saját fajunkról, úgy, hogy most kizárólag a női viselkedést, anatómiát, kultúrát veszi alapul a szerző. És itt most nem az európai nőről van szó, hanem az ember nőstényről, akik viselkedésükben, testfelépítésükben alapvetően azonosak - bár a környezetükhöz alkalmazkodóak - a világ minden pontján Nyugat-Afrikától Szibériáig. A biológus kíváncsiságával és természetességével mutatja meg fejtetőtől talpig: a nőt. Kulturális összehasonlításokat tesz, kitér a plasztikai műtétekre, hajról, szeméremszőrzet-divatról, szoptatási szokásokról mesél.

Teszi ezt úgy, hogy mindvégig hű marad alapgondolatához: minden nő gyönyörű. Olyannyira sikerül ezt megmutatnia, hogy nincs az a testképzavaros, önmagát rondának/kövérnek/nagyseggűnek/lógómellűnek tartó nő, aki a könyv elolvasása után ne csodálkozna önmagára: De szép vagyok! Ha valaki kezébe veszi ezt a könyvet, gondolván, hogy beleolvasgat, biztos, hogy nem fogja letenni egyhamar, pedig nem kis darab. Ráadásul a magyarul megjelent kötetei közül talán ez a leginkább szövegcentrikus, hiszen eddig minden munkája albumszerűen illusztrált volt, ez a könyv viszont lényegesen kevesebb fotót tartalmaz.

Ember nőstény akták

Az illusztrációk egyébként rendhagyó módon itthon készültek a magyar kiadáshoz. Desmond Morris hozzájárulásával a kiadó Eifert János fotóművészt kérte fel, hogy készítse el a képanyagot a könyvhöz. Eifert, aki akt- és természetfotós jó érzékkel látta át, hogy most nem elsősorban róla, hanem alkalmazott művészetről van szó és sikerült olyan képeket készítenie, amelyek valóban alátámasztják és nem agyoncsapják Desmond Morris gondolatait. Ráadásul a könyv jó minőségű papírra, gyönyörű borítóval készült, méltó a tartalomhoz.

Aki fellapozza a majd, először végignézi Eifert fotóit, aztán, beleolvas az őt érdeklő részekbe, majd az elejére lapoz és elmélyedt, hosszú olvasásba kezd, akár egyéb feladatai kárára is. Erre bizonyíték háromfős, megfigyelt humán tesztcsoportunk, akik azonos körülmények között ezt a viselkedést produkálták, a könyv első kézbevételekor.

Demond Morris: A csupasz nőTanulmány a női testről

Dialóg Campus KiadóBudapest-PécsLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés